Eurostat: Unul din doisprezece adulți din UE consumă alcool zilnic

Eurostat: Unul din doisprezece adulți din UE consumă alcool zilnic

Un nou studiu realizat de Eurostat a constatat că 8,4% din populația adultă din UE consumă zilnic alcool. În plus, 28,8% îl consumă săptămânal, 22,8% lunar și 26,2% „nu au consumat niciodată” sau „nu au consumat niciunul în ultimele 12 luni”. Raportul se bazează pe informațiile colectate în 2019.

Consumul de alcool în funcție de vârstă

Potrivit Eurostat, consumul zilnic de alcool crește odată cu vârsta. Cea mai mică pondere dintre cei care au consumat alcool cel mai frecvent (adică în fiecare zi) a fost înregistrată în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (1,0%), în timp ce cea mai mare pondere a fost la persoanele cu vârsta peste 75 de ani (16,0%).

Cu toate acestea, ultima grupă de vârstă a reprezentat, de asemenea, cea mai mare pondere care nu a consumat niciodată alcool sau nu a consumat niciunul în ultimele 12 luni (40,3%).

Consumul săptămânal de alcool a fost constant în toate grupele de vârstă între 25 și 64 de ani; cea mai mare pondere găsită în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani (33,5%).

Consumul lunar și „mai puțin de o dată pe lună” a scăzut ușor odată cu vârsta, iar corespondenții cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au înregistrat cea mai mare pondere dintre cei care au consumat alcool lunar (28,5%).

Portughezii, alcoolicii Uniunii Europene

De la țară la țară, consumul zilnic de alcool a fost cel mai frecvent în Portugalia, cu o cincime (20,7%) din populația consumatoare de alcool în fiecare zi, urmată de Spania (13,0%) și Italia (12,1%). În schimb, ponderea cea mai mică a fost de aproximativ 1,0% în Letonia și Lituania.

În Olanda, aproape jumătate din populație (47,3%) a consumat alcool săptămânal, urmată îndeaproape de Luxemburg (43,1%) și Belgia (40,8%).

Consumul lunar în UE a fost cel mai mare din Lituania (31,3%), urmat de Letonia (31,1%) și Cipru (30,4%). Dintre statele membre UE, Croația a raportat cea mai mare pondere a populației (38,3%) care nu a consumat niciodată alcool sau nu a consumat niciunul în ultimele 12 luni.

Defalcarea pe sex

În ceea ce privește defalcarea în funcție de sex, consumul zilnic și săptămânal de alcool a fost mai frecvent la bărbați decât la femei (respectiv 13,0% dintre bărbați vs. 4,1% dintre femei și 36,4% dintre bărbați vs. 21,7% dintre femei). În toate statele membre ale UE, bărbații au consumat alcool mai frecvent decât femeile.

Cele mai mari diferențe de gen s-au găsit în Portugalia (33,4% față de 9,7%) și Spania (20,2% față de 6,1%) în ceea ce privește consumul zilnic, iar în România (32,2% față de 6,6%) și Slovacia (30,6% vs. 8,8%) în termeni de consum săptămânal.

Cu toate acestea, proporțiile aportului lunar au fost destul de egale între sexe. În toate țările europene, femeile au reprezentat o pondere semnificativ mai mare de indivizi care nu au consumat niciodată alcool sau nu au consumat niciunul în ultimele 12 luni.

Comsumul ocazional

Potrivit Eurostat, consumul intens de alcool episodic este definit ca ingerarea echivalentului a peste 60 g de etanol pur într-o singură ocazie.

În rândul statelor membre UE, între 4% (Cipru și Italia) și 38% (Danemarca) dintre adulți au raportat că au luat parte la episoade de băut intens cel puțin o dată pe lună.

Dintre acestea, majoritatea au făcut acest lucru în fiecare lună, în timp ce o proporție mai mică s-a angajat în comportament cel puțin o dată pe săptămână.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *