Eurostat: În 2020, România a avut cele mai mici prețuri la alimente

Eurostat: În 2020, România a avut cele mai mici prețuri la alimente

Potrivit ultimului raport Eurostat, cu referire la anul 2020, Danemarca (141% din media UE) a avut cel mai înalt nivel de preț, urmată de Irlanda și Luxemburg (ambele 136%), Suedia (130%) și Finlanda (126%), în timp ce cele mai scăzute niveluri de preț s-au găsit în România (55% ), Bulgaria (56%) și Polonia (58%).

În general, nivelurile prețurilor pentru bunurile și serviciile de consum din UE au variat cu aproape unul până la trei între cel mai ieftin și cel mai scump stat membru.

Aceste informații provin din date privind nivelurile prețurilor pentru bunurile și serviciile de consum publicate de Eurostat. Articolul prezintă o serie de constatări din articolul mai detaliat despre Statistica explicată.

În 2020, nivelul prețurilor pentru restaurante și hoteluri a fost de trei ori mai mare în cea mai scumpă țară decât în ​​cea mai ieftină. Nivelurile prețurilor au variat de la 46% din media UE în Bulgaria, urmată de România (53%) și Ungaria (56%), până la 154% din media în Danemarca, înaintea Suediei (138%) și a Finlandei (131%).

Alcoolul și tutunul s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce privește diferența de nivel de preț, cu cele mai scăzute niveluri de preț înregistrate în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) și Polonia (70%) și cea mai mare din Irlanda (187% din media UE) , urmată la distanță de Finlanda (158%), Suedia (136%) și Franța (133%). Această mare variație a prețului se datorează în principal diferențelor de impozitare a acestor produse între statele membre.

Alimentele și băuturile nealcoolice au fost cele mai ieftine în România (66% din media UE) și Polonia (68%), în timp ce au fost cele mai scumpe în Danemarca (129% din medie), Luxemburg (126%) și Austria (125% ).

Îmbrăcămintea este un grup de produse în care prețurile diferă mai puțin între statele membre, variind de la 73% din media în Ungaria la 130% în Danemarca.

Echipamentele de transport personal au înregistrat, de asemenea, o diferență de preț mai mică între statele membre, Polonia (80% din media UE) fiind cea mai ieftină și Danemarca (137%) cea mai scumpă. Diferențele de preț au fost, de asemenea, limitate pentru electronice de larg consum, de la 87% din media în Polonia la 112% în Olanda și în Malta.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *