Europa și Asia Centrală se angajează să asigure sisteme agroalimentare sustenabile și incluzive

Europa și Asia Centrală se angajează să asigure sisteme agroalimentare sustenabile și incluzive

Statele din Europa și Asia Centrală sunt unite în protejarea producției, aprovizionării și comerțului cu alimente, chiar și în timp de război.

Timp de câteva zile, în cadrul celei de-a treizeci și treia sesiune a Conferinței regionale pentru Europa organizată la Łódź, Polonia, peste 50 de membri FAO au discutat posibile soluții și abordări pentru realizarea acestui obiectiv și pentru îmbunătățirea nutriției și a securității alimentare în regiune și în întreaga lume. 

Necesitatea unei platforme neutre pentru dezbaterea provocărilor actuale din alimentație și agricultură –  sectoare dintre cele mai afectate de criza din Ucraina – a fost stringentă, reflectată de numărul record de țări și delegați care au participat la conferință. 

„Efectele războiului din Ucraina asupra securității alimentare la nivel global ar trebui abordate urgent și prevenită escaladarea situației – securitatea alimentară globală depinde de asta”, a declarat directorul general FAO, QU Dongyu, în observațiile sale de la finalul conferinței.

Abordarea situației, a adăugat el, este posibilă numai prin „acțiuni comune și coordonate și răspunsuri prin politici, inclusiv cu sprijinul FAO și urmând bunele practici oferite în raportul conferinței regionale”. 

Subiectele cheie discutate în această săptămână includ consecințele sociale și economice ale pandemiei și ale războiului din Ucraina (conferința regională adoptând decizii pe aceste subiecte și reafirmând acțiunile anterioare ale Consiliului FAO); creșterea prețurilor la alimentele de bază, uleiul vegetal, îngrășăminte și alte inputuri agricole; comertul agroalimentar; schimbările climatice și impactul acestora; agricultura verde; malnutriția și dietele nesănătoase. 

La Conferința Regională a participat un număr record de state și oficiali la nivel înalt, cu 26 de miniștri și responsabili de agricultură și domeniile conexe prezenți fizic la eveniment, precum și reprezentanți ai Uniunii Europene, organizațiilor internaționale și ai societății civile – în total peste 350 de persoane – reunite la Lodz și online pentru conferința care este organismul de conducere la cel mai înalt nivel al FAO pentru Europa și Asia Centrală. Zbigniew Rau, Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, a fost ales președinte al conferinței. 

„Transformarea cu succes a sistemelor agroalimentare din regiune în unele eficiente, incluzive, rezistente și durabile va necesita angajamentul dumneavoastră de a vă asuma responsabilitatea, de a vă implica în conducerea politică și, cel mai important, de a urmări pacea”, a subliniat Directorul General al FAO. 

Conferințele regionale sunt esențiale pentru asigurarea eficacității activității regionale a FAO în serviciul membrilor și pentru definirea domeniilor prioritare de activitate ale Organizației pentru următorii doi ani. Raportul conferinței va fi prezentat la următoarea sesiune a Consiliului FAO organizată în iunie.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *