EPURAREA BIOLOGIC#195; A APELOR UZATE

Generalitati
Influentul general al statiei de epurare, reprezentand amestecul general al apelor reziduale de pe platforma, are un debit variabil, in functie de deversarile discontinue ?si continue, care provin din fazele tehnologice ale procsului de fabricatie. In aceste conditii, parametrii apelor reziduale proveniti din industria de reciclare sunt ?si ei variabili, cu varfuri de sarcina care ating valori ale consumului chimic de oxigen CCO-Cr de 7500 mg/l, ale suspensiilor de 1500 mg/l, ale turbiditatii de 1000 oSiO2 ?si valorile pH-ului variaza intre 4 ?si 11.
Inaintea aplicarii oricarui tratament fizico-chimic sau biologic este necesara omogenizarea apelor reziduale la un timp minim de amestecare de trei ore, in sisteme continue sau discontinue.
Tratamentul fizico-chimic nu este absolut indispensabil, in conditiile unei filtrari fine a suspensiilor prezente in apa uzata si a unui separator de grasimi dimensionat pentru o perioada de retentie de cca 2-4 ore.
Pentru statiile mici din industrie debit zilnic lt; 50 mc epurarea se va realiza printr-o treapta aeroba cu bazin de tratare cu namol activ.
Procesele de natura chimica intervin de obicei paralel cu cele biologice constituind asa-numitele procese de natura biochimica denumite si procese biologice , in timpul carora materiile organice din apele uzate si din namoluri sunt descompuse. Cea mai mare parte a materiilor continute in apele uzate si in namoluri sunt de natura organica. Materiile organice fiind instabile, sunt usor de descompus si, odata cu aceasta, se produce si epurarea apei.
Procesele biologice care intervin in timpul descompunerii sunt de doua categorii: procese aerobe, in cadrul carora se produce combinarea materiilor organice cu oxigenul oxidarea , cu producere de caldura, si procese anaerobe, caracterizate prin dezintegrarea oxigenului reductia , cu consum de caldura. Oxidarea materiilor organice este specifica proceselor aerobe care au loc in apa uzata care traverseaza filtrele biologice, bazinele cu namol activ sau cimpurile de irigare si filtrare; reductia este specifica proceselor anaerobe ce transforma namolul in bazinele de fermentare a namolului, in fosele septice, in decantoarele cu etaj, etc.
Procesele aerobe sunt conditionate …….. citeste mai mult

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *