Embargoul Rusiei ieftineste legumele si fructele in UE

Blocarea importurilor de alimente din UE de catre Rusia va duce la preturi mai mici la fructe ?si legume pe pietele europene ?si la o concurenta mai dura. In Rusia efectul va fi invers. Dupa ce Moscova blocat in ianuarie importul de carne de porc din UE preturile au sarit cu 40%. In Bulgaria, Vasil Vasilev, fondatorul Uniushy;nii Patronatelor, a avertizat ca masurile luate de Moscova vor lovi dur Bulgaria nu din cauza blocarii exporturilor aliementare, care oricum nu sunt mari, ci pentru ca produsele agricole destinate pana acum pietei ruseordm;ti vor ajunge in Bulgaria, unde vor distruge sectorul agricol deja slab, scrie agentia Novinite.
Preordm;edintele Asociatiei Exportatorilor Bulgari Ivo Todorov este mai optimist, dar a atentionat ca interdictiile ruseordm;ti ar putea duce la caderea preturilor la fructe ?si legume in Uniunea Europeana din cauza supraaprovizionarii in conditiile in care gasirea altor piete va lua timp. Plamen Grozdanov, reprezentant al Uniushy;nii Made in Bulgaria, crede ca in noile conditii vor aparea practici concurentiale mai dure ?si necinstite pe anumite piete, precum preturi de dumping. El a explicat ca produshy;catorii agricoli din strainatate sunt subventionati de stat mai mult decat cei din Bulgaria ?si de aceea i?si permit reduceri drastice de pret.
In Cehia, presa a cerut guvernului sa gaseasca noi piete de export pentru protejarea economiei, cu toate ca producatorii locali de lactate au fost criticati in ultimii ani ca ignora piata ceha ?si se concentreaza pe cea germana, mai scumpa. In Ungaria, analiordm;tii au esshy;timat ca sanctiunile ruseordm;ti vor avea un impact marginal. Efecshy;tele ar putea fi ?si mai mici deoarece Unshy;garia are astfel ordm;ansa de a-?si vinde produsele oriunde in afara Unshy;gariei, ?si chiar pe piashy;ta interna, spune David Neshy;meth, analist la KH Bank, citat de The Wall Street Journal. Polonezii s-au pregatit pentru un eventual contraatac al Rusiei, dar nu la unul la asemenea scara. Initial am estimat ca vom putea vinde pe piata europeana o treime din fructele ?si legumele exportate pana acum in Rusia. Dupa decizia preordm;edintelui Putin nu va mai fi posibil deoarece problema ii va lovi pe toti producatorii de fructe ?si legume din UE, a explicat ministrul agriculturii Marek Sawicki.
Autoritatile europene au inceput deja sa caute modalitati de a-i despagubi pe produshy;catorii afectati de razboiul economic. UE are un fond de rezerva de 420 milioane de euro pe an pentru sprijinirea fermierilor in situatii de criza prin, spre exemplu, cumpararea surplusului de productie. Mai multe, pe www.zf.ro

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *