EFSA: Ochratoxina A din alimente poate fi toxică

EFSA: Ochratoxina A din alimente poate fi toxică

EFSA a publicat pe site-ul oficial un aviz științific privind riscurile pentru sănătatea publică legate de prezența ochratoxinei A (OTA) în alimente – o micotoxină produsă în mod natural de mucegaiuri care pot fi găsite într-o varietate de produse alimentare, inclusiv cereale, carne conservată, fructe proaspete și uscate și brânză.

Noile date care au devenit disponibile de la ultima evaluare din 2006 sugerează că OTA poate fi genotoxică prin deteriorarea directă a ADN-ului. Experții au confirmat, de asemenea, că acesta poate fi cancerigen pentru rinichi. Prin urmare, experții au calculat o marjă de expunere (MOE).

Acesta este un instrument folosit de evaluatorii de risc pentru a lua în considerare posibile probleme de siguranță care apar din prezența în alimente și furaje de substanțe care sunt atât genotoxice cât și cancerigene.

În opinia sa anterioară, EFSA a stabilit un aport săptămânal tolerabil (TWI) bazat pe toxicitate și cancerigenitate la rinichi.

Experții au folosit acum o abordare mai conservatoare calculând MOE și au ajuns la concluzia că există o problemă de sănătate pentru majoritatea grupurilor de consumatori. Avizul științific al EFSA va informa Comisia Europeană în cadrul discuțiilor în curs privind nivelurile maxime de OTA în produsele alimentare.

EFSA a consultat părțile interesate și diferite părți cu privire la proiectul său de aviz și au fost luate în considerare comentariile primite la finalizarea acesteia.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *