EFSA a emis primul aviz pozitiv pentru consumul uman al unor specii de viermi

EFSA a emis primul aviz pozitiv pentru consumul uman al unor specii de viermi

EFSA-Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat primul său aviz științific cu privire la un aliment derivat din insecte, informează FoodNavigator. Concluzia? Viermii sunt siguri pentru consumul uman.

Cel mai recent lot de opinii științifice ale EFSA cu privire la aplicațiile alimentare noi include o primă semnificativă – o evaluare a siguranței unui produs alimentar propus derivat din insecte: vierme galben uscat. Avizul autorității de siguranță a fost coordonat de Ermolaos Ververis, chimist și om de știință alimentar la EFSA.

„Insectele sunt organisme complexe, ceea ce face ca caracterizarea compoziției produselor alimentare derivate din insecte să fie o provocare. Înțelegerea microbiologiei lor este primordială, având în vedere și faptul că întreaga insectă este consumată ”, a explicat el. Diverse alimente derivate din insecte au fost anunțate ca o sursă potențială de proteine ​​dietetice. În evaluarea dacă aceste ingrediente noi sunt sigure, avizul științific al EFSA a luat în considerare numeroase probleme, de la conținutul de proteine ​​la alergeni.

“Formulările din insecte pot avea un conținut ridicat de proteine, deși nivelurile reale de proteine ​​pot fi supraestimate atunci când substanța chitină, o componentă majoră a exoscheletului insectelor, este prezentă”, a menționat omul de știință în domeniul alimentar. „În mod critic, multe alergii alimentare sunt legate de proteine, așa că evaluăm dacă consumul de insecte ar putea declanșa reacții alergice.

Acestea pot fi cauzate de sensibilitatea unei persoane la proteinele insectelor, de reactivitatea încrucișată cu alergeni sau de alergeni reziduali din hrana insectelor, de exemplu gluten. „Este o muncă dificilă, deoarece calitatea și disponibilitatea datelor variază și există o mulțime de diversitate în rândul speciilor de insecte.”

Deci, ce a concluzionat EFSA despre viermele galben uscat? Grupul EFSA pentru nutriție, alimente noi și alergeni alimentari (NDA) a stabilit: „Nu există probleme de siguranță cu privire la stabilitatea [alimentelor noi] dacă NF respectă limitele specificațiilor propuse pe întreaga durată de valabilitate”.

Componentele principale ale viermelui galben uscat sunt proteinele, grăsimile și fibrele. Grupul a menționat că nivelurile de contaminanți depind de prezența acestor substanțe în hrana insectelor. Cu alte cuvinte, substanțele chimice inclusiv alergenii prezenți în furaje pot ajunge în produsul finit.

Grupul a adăugat că persoanele care sunt alergice la crustacee și acarieni pot fi, de asemenea, alergice la viermele galben. Ce înseamnă acest lucru pentru industrie? În timp ce evaluarea favorabilă va trebui confirmată de către Direcția Generală a Sănătății a CE, care va acorda autorizația finală, acesta este totuși un punct de control semnificativ pe drumul către aprobarea alimentelor noi.

Sfaturile științifice ale EFSA sprijină factorii de decizie din UE și naționali care sunt responsabili de autorizarea acestor produse pentru piața europeană. Avizul s-a bazat pe o nouă cerere de alimente prezentată de compania franceză EAP Group Agronutris la începutul anului 2018. Agronutris a propus să se folosească viermi galbeni ca insecte întregi, uscate sub formă de gustări și ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.

Răspunzând la știri, Cedric Auriol, cofondatorul Agronutris, a declarat: „Este un adevărat pas pentru compania noastră și pentru industrie. Datorită celor 10 ani de cercetare și dezvoltare, suntem mândri să contribuim la apariția sectorului insectelor comestibile în Europa.

” Platforma internațională a insectelor pentru hrană și furaje (IPIFF) – organizația umbrelă europeană care reprezintă părțile interesate active în producția de insecte pentru hrană și furaje – a salutat, de asemenea, avizul – și a fost de acord că este probabil să aibă implicații importante pentru sectorul european al insectelor.

„Eliberarea acestui document reprezintă într-adevăr o etapă importantă pentru comercializarea pe scară largă a UE a insectelor comestibile”, potrivit președintelui IPIFF, Antoine Hubert. „Constituie un pas major înainte pentru alți producători europeni de viermi galbeni și alte specii de insecte comestibile pentru care a fost depusă o nouă cerere alimentară.”

Un astfel de solicitant este Ÿnsect, care a fost de acord că acest „pas major înainte” ar trebui să deschidă calea pentru aprobări viitoare, în special pentru consumul uman de proteine ​​de insecte degresate. Compania și-a depus noua cerere de alimente (fără a solicita protecție informațională timp de cinci ani, astfel încât datele sale să poată fi utilizate de toți din sectorul european), demonstrând un profil alergen „mult mai mic decât utilizarea întregii insecte”.

“Această descoperire este o realizare majoră care răsplătește munca depusă de ani de zile de întreaga industrie europeană a insectelor adunată sub umbrela IPIFF. Sperăm că această evaluare pozitivă va fi prima dintre multe”, a declarat Antoine Hubert, CEO al Ÿnsect .

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *