Efectele Covid-19 asupra afacerilor globale cu pește

Efectele Covid-19 asupra afacerilor globale cu pește

Cu fluctuații, cu suișuri și coborâșuri, afacerile globale cu pește au împins industria specifică spre creșteri de profit. Per total, la finalul anului 2019, lumea privea cu optimism spre anul curent.

Iată însă că pandemia de Covid 19 a lovit crunt și acest sector care va trebui să facă față unor dificultăți de neimaginat, cu doar câteva luni de zile în urmă. Iată ce se afirmă în analiza realizată de experții FAO, pe această temă, datele fiind cuprinse în raportul cu titlul ” COVID-19 darkens outlook for global seafood market in 2020”, din care vă prezentăm cele mai importante extrase.

Speranțele trecutului

Creșterea producției globale de pește era de așteptat să fie aproximativ plană, în anul 2019, pentru un total de 177,8 milioane de tone. Sectorul acvaculturii cu evoluție rapidă continua să urmeze o traiectorie constantă, de creștere ascendentă, recoltele crescând cu 3,9 la sută anul trecut. Cele mai importante specii de pește de crescătorie de importanță comercială, inclusiv somonul, tilapia și pangasius au obținut câștiguri solide în producție în 2019, deși imaginea pentru creveții de fermă este mai puțin clară, din cauza creșterii lente în Asia.

Creșterea producției de acvacultură a fost compensată cu o scădere estimată de 3,4 la sută a capturilor sălbatice, determinată în mare parte de scăderea abruptă a capturilor de ancove în Peru. În altă parte, proviziile de cefalopode au fost strânse, iar capturile de cod au fost limitate. Totuși, producția de ton a fost mai bună, iar presiunea de aprovizionare a scăzut prețurile în jos. Peștele sălbatic reprezintă acum 45% din peștele pe care îl mâncăm, iar ponderea sa continuă să scadă.

Un an provocator

Anul trecut a fost unul provocator pentru comerțul global. Cele mai mari două economii ale lumii, China și Statele Unite ale Americii, au fost blocate într-un conflict comercial, iar progresul în negocieri a fost lent. Diferitele faze ale procesului Brexit au fost marcate de o direcție incertă și tensiune politică. Încrederea în afaceri a avut de suferit, iar încetinirea a fost evidentă în multe mari economii.

La rândul ei, piața mondială a fructelor de mare este extrem de sensibilă la condițiile economice mai largi, iar combinația dintre cererea în scădere, tarifele și incertitudinea extrasă a avut un impact major asupra comerțului internațional de fructe de mare în 2019.

Prețuri și valori

După o creștere de 4 la sută în 2018, valoarea comercială totală a contractat în dolar american termeni în 2019, au scăzut cu 1,42% la 160,5 miliarde USD, volumele reduse fiind un factor relativ mai important, decât scăderea prețurilor. În același timp, totuși, un dolar american în general mai puternic a contribuit și la o scădere a veniturilor din export, măsurată în alte monede.

Prețurile mondiale ale peștilor au prezentat niveluri excepționale de volatilitate în 2019, datorită unei combinații de variabilitate a ofertei și incertitudine comercială. Valori minime și maxime de mai mulți ani au fost înregistrate pentru o serie de specii importante tranzacționate, atât sălbatice, cât și crescute. Prețurile somonului atlantic au scăzut brusc la jumătatea anului, înainte de a înregistra o recuperare remarcabilă pentru a atinge înălțimi aproape record până la sfârșitul anului 2019.

În ultimul trimestru al anului, capturile bune de ton din Pacific au împins prețurile de sărituri congelate până la niveluri care nu se văd într-o deceniu. În Viet Nam, prețurile record pangasius în 2018 au servit ca un catalizator puternic pentru o expansiune rapidă în Delta Mekong, dar volumele de vârf au văzut că prețurile la export au scăzut cu aproximativ 35% în cursul anului 2019. În general, indicele prețurilor peștilor FAO a scăzut cu aproximativ 10 puncte din septembrie 2018 până în septembrie 2019.

Un conflict comercial cu urmări nefaste pentru toți

Impactul conflictului comercial SUA-China a văzut că exporturile de fructe de mare din China au avut un impact semnificativ în 2019, în timp ce importurile americane au scăzut. Producătorii de creveți, precum India și Thailanda, au înregistrat, de asemenea, scăderi ale veniturilor din export. Exporturile combinate cu fructe de mare din Asia au scăzut cu aproximativ 1,55 miliarde USD în 2019.

Provocările economice și problemele comerciale legate de Brexit au contribuit, de asemenea, la o încetinire generală a comerțului cu fructe de mare din UE28, cea mai mare piață unică a fructelor de mare din lume. În America de Sud, creșterea exporturilor a fost menținută în 2019, în mare parte datorită creșterii substanțiale a exporturilor de creveți din Ecuador în China. Recenta criză din China a contrabandei din Vietnam a contribuit la stimularea importurilor de la furnizori alternativi.

După un an dificil de schimbări ale ofertei, volatilitatea prețurilor, tensiunea geopolitică și provocările economice, perspectivele pentru 2020 sunt ceva mai puțin incerte. Deși Brexitul s-a petrecut, în sfârșit, termenii exacti ai viitoarei relații comerciale a Regatului Unit cu UE27 nu sunt încă clari. Pentru cele mai importante mărfuri tranzacționate, se estimează că creșterea ofertei va încetini sau va rămâne constantă, iar dacă cererea se îmbunătățește, ar trebui ca prețurile să crească din nou. Dezavantajat, conflictul comercial SUA-China este încă departe de a fi soluționat, iar impactul negativ al recentului focar nCoV din 2019 asupra comerțului global poate fi semnificativ, în special în China.

Scăderea s-a produs deja

Cele mai recente estimări pentru producția globală de pește sugerează că o scădere a volumului pescuitului de captare a condus la o scădere de 1,2 % a producției totale pentru anul 2020. Închiderea timpurie a celui de-al doilea sezon anchoveta, reducerea capturilor de cefalopode și alimentarea mai strânsă a anumitor specii de pești subterane au contribuit la scăderea capturilor sălbatice. Între timp, sectorul acvaculturii a înregistrat un alt an de creștere, recoltele totale crescând cu 3,3%.

Principalele specii comerciale de pești precum somonul, pangasius și tilapia, toate au înregistrat creșteri puternice ale producției în 2019. Recoltele de creveți au crescut semnificativ, stimulate de expansiunea în China, India și Indonezia. Cu toate acestea, din cauza scăderii generale a aprovizionării cu pește, consumul de pește pe cap de locuitor a scăzut marginal anul trecut, până la aproximativ 20,4 kg pe cap de locuitor pe an.

Comerțul cu fructe de mare s-a contractat, atât în ​​volum cât și ca valoare, în principal din cauza tensiunilor geopolitice care au atras creșterea economică. În special, conflictul comercial dintre China și Statele Unite ale Americii, doi dintre cei mai mari comercianți mondiali de fructe de mare, a avut un impact asupra veniturilor întreprinderilor prin tarife și o mai mare incertitudine economică. Acest mediu de piață instabil s-a tradus într-o volatilitate excepțională a prețurilor în mai multe categorii de mărfuri de pește. Prețurile au atins valori minime record, fie valori maxime pentru mai multe specii cheie, inclusiv ton, pangasius și somon. În general, indicele FAO al prețurilor peștilor a scăzut cu aproximativ 6 puncte pe parcursul anului.

Segmentul fructelor de mare, cel mai afectat

Până la sfârșitul anului 2019, perspectivele pentru 2020 erau ceva mai pozitive, întrucât situația geopolitică globală părea să se îmbunătățească. Cu toate acestea, pandemia COVID-19, fără precedent în vremurile moderne, a bulversat complet economia globală. În încercarea de a opri răspândirea virusului, guvernele din întreaga lume au introdus o serie de măsuri, inclusiv directive de izolare socială, limitări ale programului de deschidere a afacerilor și restricții de călătorie. Sectorul fructelor de mare, împreună cu majoritatea industriilor, trebuie să facă față perspectivei sumbre a cererii, precum și unei serii de provocări ale ofertei.

Odată cu oprirea eficientă a industriei restaurantelor, cererea de servicii alimentare s-a evaporat, în timp ce vânzările cu amănuntul au fost marcate de o volatilitate extremă, deoarece perioadele de cumpărare a panicii sunt urmate de acțiuni susținute. Cererea de produse conserve și înghețate a crescut în timp ce gospodăriile se uită să se aprovizioneze cu alimente neperisabile în detrimentul opțiunilor de fructe de mare proaspete.

În același timp, distribuitorii online raportează un interes crescut, în timp ce consumatorii de acasă explorează alternative de retail. Totuși, în general, cererea a fost brusc redusă și prețurile au scăzut pentru multe specii, în special pentru cele care sunt importante pentru industria restaurantelor. Alte consecințe ale focarului de virus includ anularea unor evenimente cheie de comerț cu fructe de mare, multe dintre acestea reprezentând oportunități importante pentru activități de networking și aprovizionare în industrie.

Apele negre ale viitorului

În ceea ce privește oferta, deficitul de forță de muncă și alte provocări economice, inclusiv perspectivele sumbre ale cererii, sunt puternic negative asupra producției de fructe de mare din întreaga lume. Recoltarea acvaculturii este întârziată, iar țintele de stocare sunt reduse drastic, în timp ce flotele de pescuit întregi sunt inactive. Activitățile din aval, inclusiv procesatoarele, au fost afectate de lipsa materiei prime pe lângă alte dificultăți operaționale. În același timp, logistica a devenit costisitoare și lentă, deoarece transportatorii trebuie să se confrunte cu granițele rutiere închise sau restricționate și întârzierile inspecției medicale, în timp ce anularea la scară largă a zborurilor a afectat direct comerțul cu unele produse proaspete care sunt transportate prin aer.

Reprezentanții segmentului fructelor de mare din multe țări solicită ajutoare financiare din partea guvernului, dar astfel de măsuri pot oferi o ușurare limitată doar în fața tulburărilor răspândite. Părțile interesate din industrie solicită, de asemenea, flexibilitatea regulatorilor în ceea ce privește ajustarea cotelor de captură și creșterea limitelor de biomasă și subliniază necesitatea de a înțelege și planifica rapid schimbările pe termen lung în peisajul pieței.

Incertitudinea încă domină perspectivele, în special în ceea ce privește durata și severitatea pandemiei pe diferite piețe. În timp ce China a putut reveni la condiții aproape normale după câteva luni de blocare strictă, acest lucru poate fi mai dificil în Uniunea Europeană și în Statele Unite ale Americii, două dintre cele mai importante piețe de fructe de mare din lume. Oricare ar fi intervalul de timp, efectele largi ale pandemiei înseamnă că o scădere prelungită a pieței poate fi așteptată chiar și după ridicarea sau relaxarea restricțiilor actuale. Cele mai puternic afectate produse de lux și specii care sunt comercializate în principal în stare proaspătă și prin intermediul serviciilor alimentare.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *