Efecte ale războiului ruso-ucrainian asupra Industriei Alimentare europene

Efecte ale războiului ruso-ucrainian asupra Industriei Alimentare europene

Declanșarea războiului ruso-ucrainian a determinat imediat o influență negativă asupra industriei alimentare europene, după cum se arată într-o analiză efectuată ”la cald”, de European Supermarket Magazine.

Silpo: ”Stăm aici!”

Potrivit sursei citate, retailerul ucrainean Silpo a emis o declarație pe pagina sa de Facebook în care spune că majoritatea supermarketurilor sale vor rămâne deschise astăzi.

„Lucrăm pentru a furniza bunuri de la centrele noastre de distribuție”, a spus acesta. „Suntem în contact cu producătorii pentru a asigura aprovizionarea permanentă cu produse”.

De asemenea, a publicat detalii pe site-ul său despre magazinele care sunt închise sau care funcționează la program redus, adăugând că „cel mai important lucru” este să țină angajații și clienții în siguranță.

“Lucrăm în Ucraina. Trăim în Ucraina. Și stăm aici. Să facem tot posibilul să fim cei mai folositori țării”, a adăugat retailerul.

Coca-Cola HBC închide fabrica

Îmbuteliatorul de băuturi răcoritoare Coca-Cola HBC și-a închis fabrica din Ucraina și a cerut personalului din țară să rămână acasă după invadarea fostului său vecin sovietic de către Rusia, a declarat un purtător de cuvânt pentru Reuters prin e-mail. „Vom monitoriza acest lucru în zilele următoare”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei.

Compania, unul dintre numeroșii îmbuteliatori ai Coca-Cola din întreaga lume, numără și Rusia printre cele mai mari piețe ale sale.

DSV închide operațiunile în Ucraina

Transportatorul danez de marfă DSV a declarat joi că și-a închis operațiunile în Ucraina, unde are aproximativ 230 de angajați. Sediul DSV din Ucraina este situat la Kiev.

Nestlé spune că operațiunile „funcționează deocamdată normal”

Grupul alimentar Nestlé a declarat că operațiunile sale în Ucraina funcționează normal, dar compania monitorizează situația îndeaproape.

„Siguranța și protecția angajaților noștri rămân cea mai mare prioritate a noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al Nestlé într-o declarație trimisă prin e-mail, adăugând că grupul are planuri de continuitate a activității pentru a asigura furnizarea continuă de produse către consumatori.

Nestlé, care a înregistrat o creștere peste așteptări în al patrulea trimestru al său, este prezentă în Ucraina de mai bine de 25 de ani și are trei fabrici și aproximativ 5.000 de angajați în țară.

Carlsberg oprește producția

Producătorul danez de bere Carlsberg și-a oprit operațiunile la două fabrici de bere ucrainene din Kiev și din orașul Zaporizhzhya din sud, din cauza escaladării conflictului din țară. În altă parte, o fabrică de bere din Lvov s-a închis după ce aprovizionarea cu gaz natural către instalație a fost întreruptă.

Carlsberg, al doilea cel mai mare producător de bere din Ucraina, cu o cotă de piață de 31%, a luat „mai multe inițiative în Ucraina cu scopul de a avea grijă de siguranța angajaților noștri din țară”, a spus un purtător de cuvânt.

„Am oprit producția la fabricile noastre de bere din Zaporizhzhya și Kiev și i-am informat pe angajații noștri să rămână acasă și să urmeze instrucțiunile autorităților ucrainene”, a spus ea.

Analiștii oferă perspective negative

O serie de analiști au analizat situația din Ucraina. Potrivit lui Keith Temperton de la Forte Securities, „Nu se poate nega că [situația actuală] pune presiune asupra lanțurilor de aprovizionare și a altor companii ca complexul industrial german pentru nevoile lor energetice.

„Nu am văzut o asemenea confluență de factori precum prețurile mărfurilor vertiginoase și potențiale scenarii stagflaționiste. Este cea mai proastă rețetă posibilă pentru acțiuni”.

În altă parte, Dan Wang de la Hang Seng Bank din China, a adăugat: „Un război va declanșa o criză alimentară și energetică. Țările emergente, în special Turcia, Egipt și Liban, sunt foarte dependente de grâul produs în Rusia și Ucraina. Aceste țări sunt combaterea inflației ridicate.

„Dar războiul are un impact limitat asupra comerțului global, pentru că în afară de petrol și gaze naturale, Rusia nu are lanțuri de aprovizionare care să poată afecta lumea, care este diferită de China”.

„Fără impact asupra grupului Fortenova”

În Croația din apropiere, conglomeratul de afaceri Fortenova Group, care deține lanțul de retail Konzum, a declarat că nu se așteaptă ca sancțiunile emise împotriva Rusiei să aibă un impact negativ asupra operațiunilor sale.

„Băncile aflate în proprietatea Rusiei nu au drepturi majoritare de conducere și de proprietate în Grupul Fortenova”, a spus grupul într-un comunicat.

„Acestea sunt sub 50%, iar al doilea cel mai mare acționar al companiei sunt proprietarii locali croați. De asemenea, Fortenova Group are o structură de capital stabilă, cu finanțarea condusă de HPS Investment Partners, o companie de investiții din SUA”.

Acțiunile europene scad

Acțiunile europene s-au prăbușit cu 3% joi, în condițiile în care investitorii au renunțat la active mai riscante după ce Rusia a atacat Ucraina, stârnind temeri că un război în Europa va alimenta o inflație mai mare și va deraia creșterea economică.

Indicele paneuropean STOXX 600 .STOXX a scăzut cu 2,9% – atingând cel mai mic nivel din mai 2021, în timp ce a marcat o corecție sau o scădere cu 10% față de cel mai mare record din ianuarie.

În plus, rubla a scăzut joi la un minim istoric în raport cu dolarul și euro, în cadrul tranzacțiilor extrem de volatile.

Niciun activ rusesc nu a fost lăsat nevătămat, acțiunile și obligațiunile s-au prăbușit pe măsură ce investitorii au făcut bilanțul mutarii Rusiei în Ucraina și a perspectivei sancțiunilor occidentale.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *