Doar 42 fermieri romani au certificare Global G.A.P!

Aura Alexa Ioan
Prima conferinta in Romania despre standardele Global G.A.P. a avut loc ieri, la Hotelul Phoenicia. La dezbaterea moderata de Ionut Nache, director general INAQ Consulting, au fost invitati speciali Kerstin Uhlig, manager Corporate Relations Global G.A.P. , MarekMArzec, representative CentralEastern Europe, Macieej Majewski, Partner, Freshmazovia. Com Sp.J. Poland, Martin de Jong Managing Director AgriWorks BV, Alexandru Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro si Camelia sucu, proprietarul Pietei de Gros Abundia, din Berceni.
Dezbaterile s-au axat, in special, pe standardele de calitate a legumelor si fructelor, pentru a putea fi certificate Global G.A.P.
La nivel mondial, Global G.A.P. are peste 1400 de consultanti si inspectori care certifica peste 400 de produse de la grau, legume, fructe si pana la peste .
Kerstin Uhlig, manager Corporate Relations Global G.A.P. a sustinut ca firma pe care o reprezinta activeaza in peste 110 tari, iar, in ceea ce priveste Romania,firma a certificat pana acum 42 de producatori romani, care isi pot exporta produsele, in baza certificatului Global G.A.P. Comparativ, Polonia are 2100 de producatori acreditati, situandu-se pe primele 10 locuriin Europa, la capitolul exporturi de legume si fructe.
Fermierii romani au putut afla de la managerii Global G.A.P. ca pentru a avea acces la aceste acreditari ar trebui sa indeplineasca 254 de cerinte de calitate, de la igiena, sanatatea si siguranta muncii si pana la trasabilitate. Costul unei astfel de certificari, care dureaza doi ani, consta in angajarea unui consultant Global G.A.P, dar si investirea in procedurile de igiena si siguranta alimentara. Ca exemplu, costul unui consultant in Germania variaza intre 300 si500 euro pentru o jumatate de zi de munca.
In concluzie, fermierii romani care vor sa exporte, la nivel mondial, legume si fructe trebuie sa detina obligatoriu acest certificat de calitate. tinand cont de realitatile din agricultura romaneasca, unde fermierii functioneaza mai mult independent, decat in asociatii mari, astfel de cerificari, la nivel individual de ferma, sunt mult mai costisitoare. Consultantii Global G.A.P. au recomandat fermierilor romani ca o varianta mai buna ar fi asociarea fermierilor, astfel incat acestia sa poata beneficia de o certificare la nivel de grup. In acest caz, cand ar avea nevoie de consultanta, aceasta s-ar primi la nivelul grupului si n-ar mai fi individuala. Am consiliat si certificat peste 16.500 de ferme sub 0,5 hectare, deci se poate obtine certificarea produselor si pentru fermierii mici sau fermele familiale, a precizat Kerstin Uhlig. Acesta a mai precizat ca, la ora actuala, cea mai importanta problema a Europei este sa produca alimente sigure, iar cel mai important aspect tine de etica: Nu trebuie sa uiti niciodata ca produci pentru oameni,iar etica trebuie sa functioneze in noi,in sinele nostru!, a mai spus Uhlig.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *