Din 2014, UE schimba sistemul de etichetare

Schimbarea sistemului de etichetare in UE va afecta toate companiile de produse alimentare. Noul regulament de etichetare la produsele alimentare va intra in vigoare la sfarsitul anului viitor. O modificare importanta este reinnoirea etichetarii nutritionale, care va deveni obligatorie, prin inlocuirea CZE Cantitatea Zilnica Estimata cu RIS aportul de referinta .
David Praz, principalul consilier pe probleme de legislatie alimentara de la Campden BRI, a spus ca majoritatea alimentelor sau bauturilor vandute in prezent in UE sunt susceptibile de a avea nevoie de noi etichetari.
Etichetarea nutritionala
Pentru acele companii care folosesc deja etichete de nutritie pe produsele lor, noile reguli se vor aplica pana la13 decembrie 2014, dar in cazul intreprinderilor mici, termenul pentru a se conforma noilor reguli este de decembrie 2016. El aadaugat ca planurile de inlocuire a CZE cu RIS poate suferi unele ajustari pentru consumatori: Consumatorii cred ca s-au obisnuit sa vada CZE, a spus DavidPraz. Aporturile alimentare de referinta FIC sunt usor mai ridicate decat cele CZE pentru carbohidrantisi proteine, dar raman la fel pentru grasimi.Cu toate acestea, Praz sugereaza ca, in mod normal, consumatorii nu pot observa o schimbare prea mare, sugerand ca acestia se pot concentra doar pe procentul de valoare RI a nutrientilor, mai degraba, decat acordand o atentie la ajustarile din spatele noii tehnologii.
In plus, vor fi reguli noi pentru etichetarea alergenilor. In Marea Britanie, se tiparesc deja anunturi cu caractere aldine ingredientele alergene, pentru a iesi mai bine in evidenta.
Printre alte modificari:
– Carnea si produsele din peste vor trebui sa mentioneze adaugarea de apa sau de alte ingrediente, cum ar fi proteinele vegetale.
– Carnea si produsele din peste vor trebui sa aiba cuvantul format pe ambalaj, daca acestea sunt realizate din mai mult de o bucata de carne sau peste. Mai multe, pe www.foodnavigator.com

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *