Din 2014, laptele romanesc va fi pe cale de disparitie!

Un studiu al Consiliului Concurentei arata ca doar 63% din laptele din hipermarketuri provine de la vacile romaneordm;ti. De la 1 ianuarie 2014, procentul de lapte mioritic va scadea drastic, din cauza normelor europene care impun standarde imposibil de atins pentru micii producatori.
Daca ati citit pe eticheta pungilor sau cutiilor de lapte fabricat in Romania nu inseamna ca acesta provine de la vacile din tara noastra, ci doar ca a fost ambalat la noi. O statistica publicata de Consiliul Concurentei dezvaluie ca doar 63% din laptele dulce de consum din supermarketuri ?si hipermarketuri este romanesc, 36% fiind importat din tarile Uniunii Europene ?si 1% din statele din afara UE, informeaza Ring.
Efectivele de vaci au scazut foarte mult, din cauza politicii duse de statul roman, de la ordm;ase milioane de capete am ajuns la 1,2 milioane. Dar este o mare problema, se aduce lapte din UE ?si scrie lapte proaspat, pentru ca noi nu suntem in stare sa scoatem o legislatie adecvata in care sa mentionam pe cutia de lapte tara de origine, nu locul unde se ambaleaza, pentru ca se poate aduce de aiurea, din Olanda, ?si se ambaleaza la noi.
Din nefericire, importurile vor creordm;te, pentru ca de la 1 ianuarie 2014 numai lapte euroconform se mai poate vinde in Romania. Toti micii producatori, care faceau 20-30 de litri, pana acum il duceau la un centru de colectare, dar de la 1 ianuarie nu va mai fi primit, ne-a declarat Dorel Secara, vicepreordm;edintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania. Mai multe, in Ring

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *