Diminuarea pierderilor produselor alimentare pe lantul de aprovizionare

Necesitatea de a alimenta o populatie din ce in ce mai mare face obligatorie reducerea deseurilor alimentare care pot fi interveni in lantul de aprovizionare. O parte considerabila a acestor pierderi este cauzata de procesele si gestionarea improprie a lantului rece. Pentru a gasi solutii la aceasta problema, cercetatorii Reiner Jedermann siWalter Lang, de la Academia Regala de stiinte a Marii Britanii, au realizat studiul cu titlul Reducing food losses by intelligent food logistics, din care am extras cateva sfaturi care, cu siguranta, pot ajuta specialistii din logistica.
Notiunea de Termen de valabilitate este depasita
La nivel mondial, aproximativ o treime din fructele si legumele proaspete sunt aruncate, deoarece calitatea lor a scazut sub o limita de acceptare, lucru total inacceptabil. O mare parte a acestor pierderi este legata de manipularea incorecta in timpul proceselor lantului de aprovizionare. Insa, conceptual, notiunea de Termen de valabilitate este depasita, ea referindu-se doar la numarul de zile in care un produs alimentar este de calitate acceptabila, in conditii de siguranta, pentru a fi consumat, aceste cerinte depinzand de conditiile optime de temperatura si de transport.
Un concept mai bun, insa, ar fi acela de Primul expirat-primul aruncat, introdus inca de la sfarsitul anilor 1980. Ideea conceptului este aceea de a aplica rotatia stocurilor, astfel incat durata de pastrare ramasa a fiecarui produs sa corespunda cel mai bine optiunilor de durata de transport ramase, reducand deseurile de produs in timpul transportului si asigurand coerenta produsului in magazin.
Variatiile calitatii alimentelor si durata de pastrare ramasa sunt calculate automat din datele privind conditiile de mediu acumulate, cum ar fi temperatura si variatiile duratei de valabilitate, care sunt apoi utilizate de software-ul de gestionare a depozitului, pentru a se potrivi cu variatia duratei de depozitare la rotatia inventarului, rutare si manipulare speciala. Din pacate, din cauza lipsei sistemelor automate de captare a datelor si a calculului duratei de valabilitate, acest concept mult mai eficient a gasit foarte putine aplicatii practice pana in prezent.
Utilizarea containerelor inteligente
O alta solutie ar fi utilizarea conteinerelor inteligente. Inca de la inceputul anului 2004, la Universitatea din Bremen s-a dezvoltat o abordare paralela de integrare a tuturor sistemelor electronice necesare si a sistemului de decizie intr-un container frigorific, inteligent. Primele teste au inceput in 2008. Un nou proiect, finantat de Ministerul Federal al Educatiei si Cercetarii din Germania si 22 de parteneri industriali, a fost initiat in 2010 si finalizat in iunie 2013, cu scopul de a furniza un prototip pe scara larga si de a efectua teste pe teren, pentru diferite produse alimentare.
Sistemul general al containerului inteligent consta intr-o retea de senzori fara fir instalati in interiorul sau, pe suprafata paletilor alimentari, pentru a monitoriza abaterile de temperatura si alti parametri; o unitate de supraveghere a transportului de marfa, instalata in interiorul containerului pentru a evalua datele masurate si a calcula o predictie a duratei de valabilitate pentru marfurile transportate; o unitate telemetrica pentru comunicatii externe catre sistemul global de comunicatii mobile GSM sau retele de satelit; si un server la distanta pentru accesul si integrarea in bazele de date ale companiei. Insa, astfel de conteinere sunt foarte scumpe, deocamdata.
Verificarea si gestionarea temperaturii
In absenta lor, pierderile se pot diminua si pe alte cai. Primul pas in crearea unui lant rece cu pierderi minime este acela de a evita manipularea defectuoasa sau neatenta a alimentelor. Intr-un lant tipic, monitorizat de inregistratorii de mediu, se poate observa o combinatie de incidente, cum ar fi variatiile semnificative de temperatura. De exemplu, putin inainte de racire si inainte de incarcarea produsului in recipientul de transport, soferii de camioane opresc unitatea de racire peste noapte, pentru a economisi combustibil si personal, in diferite puncte din lantul rece, avand instructiuni diferite cu privire la setarile ideale de temperatura pentru produs. Acest lucru este gresit.
Monitorizarea continua a temperaturii de la producator, la comerciant cu amanuntul este o conditie prealabila pentru reducerea pierderilor, dar va dezvalui si astfel de greseli evidente. O analiza sistematica a performantei proceselor lantului poate fi efectuata prin evaluarea acestuia conform unui indice standardizat, cum ar fi indicatorul de calitate a lantului rece CCQI . Acesta include factori precum instruirea personalului, varsta echipamentului, existenta si adecvarea programelor de intretinere, intretinerea igienica, masurarea si inregistrarea manuala sau automata a temperaturii si existenta planurilor de raspuns in caz de urgenta.
Metode de tratare dupa recoltare sau fabricare
In prezent, sunt disponibile diferite metode de tratare post-recoltare sau fabricare, pentru a prelungi durata de conservare a alimentelor, in functie de tipul de produs. Acestea includ tratamente unice, cum ar fi caldura, iradiere, substante chimice si gaze cu etilena sau initierea ori blocarea proceselor de maturare, tratamentul cu ozon si plasma etc.
Tratamentele gazoase sunt aplicate in mod continuu, prin mentinerea conditiilor atmosferice modificate sau controlate cu CO2 si O2, in recipiente sau depozite special echipate. Ambalarea fructelor in pelicule cu permeabilitate la gaz poate fi aplicata si pentru a crea atmosfera dorita, fie prin auto-respiratie, fie prin introducerea atmosferei in spatiul capului de ambalaj inainte de etansare. Aceste tratamente, in combinatie cu un control adecvat al temperaturii, reprezinta baza pentru mentinerea calitatii si reducerea incidentei degradarii.
Supravegherea continua a temperaturii si calitatii
Imbunatatirea proceselor de recoltare imediata, cum ar fi pre-racirea si ambalarea, bazata pe o cartografiere a temperaturii unice, ar putea aduce beneficii mai mari, decat o implementare mai sofisticata a rotatiei stocurilor bazate pe durabilitate. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca, atunci cand cele mai bune practici sunt identificate si implementate, exista variatii inevitabile ale manipularii post-recoltare, datorita vremii, ofertei de varf cu forta de munca limitata, etc.
Din cauza variatiilor inevitabile ale unora dintre procesele cu lant rece, colectarea datelor cu privire la timp si temperatura, impreuna cu un calcul automatizat al variatiei pierderilor de valabilitate, vor continua sa genereze beneficii semnificative ale procesului in timp real, reducand in acelasi timp pierderea de depozitare. Pentru a mentine procesul cat mai eficient, este necesar un audit continuu, bazat pe datele curente si cele trecute privind temperatura si calitatea.
Mai mult, variatiile de valabilitate, la depozitare, cauzate de evolutiile biologice naturale, nu pot fi evitate. Aceste abateri inevitabile ar trebui tratate prin masuri dinamice, si anume: supravegherea calitatii inteligente, rotatia inteligenta a stocurilor sau reatribuirea livrarilor.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *