Deloitte: Industria hotelieră își va reveni de abia din 2023

Deloitte: Industria hotelieră își va reveni de abia din 2023

Potrivit unui comunicat remis de Deloitte redactiei infoALIMENT Magazin, perioada de perturbare pe care o traversează industria hotelieră europeană va continua până cel puțin la jumătatea anului 2021, iar intervalul necesar pentru redresare va fi semnificativ mai lung, potrivit celei mai recente ediții a studiului Deloitte European Hotel Industry.

Jumătate (51%) dintre proprietarii, creditorii, dezvoltatorii și investitorii activi în domeniul ospitalitățiise așteaptă să ajungă din nou la nivelurile de performanță din 2019 începând din2023,iar 20% dintre ei considerăchiar că revenirea la nivelul anterior pandemiei se va înregistra abia începând din 2024 și mai târziu.

Pe lângă provocările cauzatede pandemia de COVID-19, industria hotelieră europeană trebuie să gestionezeși alți factori de risc, cum ar fi fluctuațiile cererii (72% din respondenți) și lipsa creșterii economice (60%). Respondenții din Marea Britanie au menționat și Brexitul cafiind un element de risc ridicat pentru industria hotelieră locală (40%), arată studiul.

În contextul crizei sanitare, apetitul investitorilor pentru industria hotelieră a scăzut cu 25% în 2020 față de anul precedent. Cu toate acestea,orașe europene precum Amsterdam, Londra și Paris sunt considerate în continuare promițătoare pentru investiții în 2021.

Amsterdam, care a condus clasamentul în ultimii patru ani, continuă să fie cel mai atractiv oraș pentru investițiile dindomeniul hotelier, urmat de Londra și Paris, în timp ce Berlinul avansează pe poziția a patra de pe locul 16, ocupat anul trecut.

În plus, studiul evidențiază faptul că apartamentele închiriate în regim hotelier – care sunt complet mobilate, disponibile pentru sejururi pe termen scurt și lung șicare oferă facilități similare hotelurilor – devin cele mai interesante activeeuropenepentru investiții în 2021, datorită creșterii cererii și costurilor flexibile.

„Industria hotelieră europeană a fost puternic afectată de criza sanitară și s-a confruntat cu o scădere a apetitului pentru investiții anul trecut, arată studiul, iar gestionarea lichidității a devenit prioritară.

Și România trece printr-o perioadă fără precedent pentru această industrie, marcată de o scădere a numărului de turiști cu aproximativ 60% în decembrie 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică”, a spus Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, și liderul industriei produselor de consum.

În ceea ce privește sursele de capitalpentru achiziții în domeniul ospitalității, participanții la studiupreconizează că investițiile fondurilor de capital privat vor rămâne opțiunilepreferate, atitudinea respondenților îmbunătățindu-se semnificativ în 2020față de anul precedent (creștere de 22%). La polul opus, interesul pentru achizițiidin partea investitorilor instituționali și a trusturilor de investițiiimobiliares-ar putea tempera în 2021, având în vedere scăderea acestuia cu 9% și, respectiv, cu 10% în 2020 față de 2019.

Studiul subliniază, de asemenea, că împrumuturile bancare vor rămâne cea mai frecventă sursă de finanțare pe piața hotelieră europeană, potrivit a două treimi (66%) dintre respondenți, urmatede fondurile de investiții imobiliare (40%) și de fondurile interesate de achiziția de crediteneperformante (36%).

Cea mai recentă ediție a studiului Deloitte European Hotel Industry se bazează pe răspunsurile a mai mult de 100 de lideridin domeniul ospitalității, inclusiv proprietari, creditori, dezvoltatori și investitori, și își propune să sondeze opiniile lor cu privire la principalele tendințe ale industriei.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *