Deloitte: 2020, un an bun pentru investiții

Deloitte: 2020, un an bun pentru investiții

Potrivit unui studiu realizat de Deloitte și transmis redacției infoALIMENT Magazin, așteptările profesioniștilor în domeniu sunt că 2020 va fiun an bun pentru a face noi investiții, în condițiile în care prețurile scad, creând o piață a cumpărătorilor

Fondurile de capital privat din Europa Centrală au atins cel mai scăzut nivel de încredere de la criza financiară globală, în contextul pandemiei deCOVID-19, dar profesioniștii în domeniusunt mai optimiști decât în timpul crizei din 2008, conform celei mai recente ediții a Deloitte CE Private EquityConfidenceSurvey.

Indicele de încredere, care este în scădere încă de la finalul lui 2017, a ajuns acum la 62, al doilea cel mai scăzut niveldintre toate edițiile studiului, după cel din octombrie 2008, care a fost de 48. Șapte din zece profesioniști din cadrul firmelor de private equity din Europa Centralăprevizionează scăderea activității de profil și înrăutățirea condițiilor economice, dat fiind că economiile din regiune, care sunt în mare măsură bazate pe consum, estimează că vor înregistra contracțiisemnificative ale PIB-ului în 2020 pe fondul scăderii cererii, cauzate de creșterea șomajului.

Studiul arată și că o parte remarcabilădin respondenți credîntr-o revenire economică rapidă, 13% dintre aceștia declarând că se așteaptă la o îmbunătățire a condițiilor economice.

Pandemia creează o piață a cumpărătorilor, 74% dintre respondențifiind de părere că 2020va fi un an bun pentru a face noi investiții.Aproape jumătate dintre ei (45%) sunt de părere că vânzătorii și-au ponderat așteptările în privința prețului în ultimele șase luni, iar peste jumătate (51%) cred că această tendință va continua. Prin urmare, ponderea fondurilor de capital privat care se așteaptă să se concentreze pe noi investiții în lunile următoare a rămas relativ mare, de 45%.

„Deși pășesc pe nisipuri mișcătoare, majoritatea profesioniștilor din firmele de private equity au trecut și prin criza financiarădin 2008 și mulți dintre ei sunt bine capitalizați, aspecte care îi ajută să parcurgă mai ușoraceastă perioadăde incertitudine. Ca orice criză, cea curentă oferăși oportunitățiacelor jucători care sunt au o poziție suficient de solidă pentru a-și asuma riscuri.

De aceea, aproape jumătate din fondurile de capital privat dinEuropa Centrală sunt interesate săfacă noi investiții, fie pentru a profita de evaluările în scădere, fie pentru a generamai multă valoareîn cadrul portofoliilor existente, prinadiții. Numeroase cazuri de acest genau fost anunțate anul acesta și în România,în mai multe domenii: reciclare, producție, servicii, tehnologie etc.”,a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

În ceea ce privește valorile tranzacțiilor, cei mai mulți jucători din domeniuse așteaptă ca acestea să rămână la fel (58%) sau să scadă (43%). De asemenea, 62% dintre respondenți previzionează o scădere a lichidității în următoarele luni.

Rezultatele studiului mai arată și o creștere semnificativă a ponderii celor care cred că eficiența investițiilor lor în Europa Centrală va scădea, acesta fiind al doilea cel mai mare procentdin toate edițiile studiului, după cel raportatîn toamna lui 2008. Aproape o treime (30%) estimează astfel de scăderi, în comparație cu doar 6%,în ediția anterioară a studiului, și 0%, cu un an în urmă.

Studiul Deloitte Central Europe Private EquityConfidence, realizat bianual încă din anul 2003, reflectă evoluţia pieţei de private equity, iar cea mai recentă ediție este disponibilă aici.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *