Deficitul de floarea soarelui din Ucraina determină reformularea nesănătoasă a alimentelor

Deficitul de floarea soarelui din Ucraina determină reformularea nesănătoasă a alimentelor

Au fost influențate negativ profilurile nutriționale ale produselor alimentare de înlocuirea uleiului de floarea soarelui, care este în prezent insuficient, cu uleiul de cocos și cu uleiul de palmier? Aceasta este o întrebare de la care a pornit o analiză care vizează procesarea alimentelor și care a fost publicată recent de FoodNavigator.

Războiul, cauza tuturor necazurilor

Rusia este acum în război cu Ucraina de peste patru luni. De la creșterea prețurilor la insecuritatea alimentară, impactul acesteia asupra sectorului alimentar este de amploare.

Pentru formulatorii de alimente, poate cea mai semnificativă constă în deficitul actual de ulei de floarea soarelui, care îi determină pe unii să înlocuiască ingredientul cu uleiuri vegetale alternative.

Ce impact ar putea avea înlocuirea uleiului asupra scorurilor de etichetare nutrițională, cum ar fi Nutri-Score și schema de semafor din Marea Britanie? Schimbarea floarea soarelui cu uleiul de cocos sau de palmier face ca alimentele să fie „mai nesănătoase”?

Reformulare determinată de lipsa uleiului de floarea soarelui

Ucraina este un jucător important în agricultură. Considerată „coșul de pâine” al Europei, țara își dedică 70% din pământul agriculturii și produce cantități importante de floarea soarelui, porumb, soia, grâu și orz.

Printre aceste culturi, Ucraina este cel mai bine cunoscută pentru cultivarea semințelor de floarea soarelui. Potrivit Statista, în anul de recoltă 2021/2022, țara a avut cel mai mare volum de producție de semințe de floarea-soarelui din lume – aproximativ 17,5 milioane de tone metrice.

De înțeles, cultivarea, producția și comerțul cu semințe oleaginoase în Ucraina au fost semnificativ perturbate în ultimul timp. Ca urmare, producătorii de alimente din bloc nu pot obține cantitatea de ulei de floarea soarelui necesară pentru rețetele de produse.

În Suedia, de exemplu, producătorul de chipsuri OLW a început să înlocuiască o parte din uleiul de floarea soarelui din producția sa cu ulei de palmier. În Marea Britanie, comerciantul cu amănuntul de produse congelate Iceland Foods face același lucru.

Potrivit grupului francez de consumatori Que Choisir, produsele care ar putea fi afectate de deficitul de ulei de floarea soarelui includ uleiuri comestibile care includ uleiul de floarea soarelui; margarină; și alimente gătite, pane sau prăjite în ulei, cum ar fi chipsurile sau peștele pane.

Alte produse alimentare care ar putea fi afectate includ cele care conțin lecitină sau semințe de floarea soarelui, cum ar fi prăjiturile și prăjiturile sau preparatele gata.

Impactul negativ al înlocuitorilor de floarea soarelui asupra Nutri-Score

O consecință nedorită a înlocuirii uleiului de floarea soarelui cu un alt ulei vegetal este că ar putea modifica profilul nutrițional al produselor alimentare – și nu întotdeauna în bine.

În marea majoritate a înlocuirilor, uleiul de floarea soarelui a fost schimbat cu ulei de rapiță, ceea ce Que Choisir consideră că este o veste bună pentru consumatori: semințele de rapiță sunt un ulei vegetal „mai sănătos” datorită conținutului său mai scăzut de grăsimi saturate.

Într-adevăr, uleiul de rapiță conține mai puțin de jumătate din conținutul de grăsimi saturate (6%) din uleiul de floarea soarelui (13%).

Cu toate acestea, așa cum s-a văzut cu OLW, Islanda și altele, uleiul de rapiță nu este întotdeauna înlocuitorul de alegere. Uleiul de palmier, care conține 49% grăsimi saturate, este un ingredient popular în formularea alimentară datorită proprietăților sale neutre: uleiul de palmier procesat este atât inodor, cât și incolor.

Uleiul de cocos are un conținut și mai mare de grăsimi saturate de 87 g la 100 g, ceea ce îl face foarte rezistent la oxidare la căldură mare. Ca urmare, este considerat potrivit pentru metodele de gătit la căldură mare.

Acizii grași saturați pe lista acuzaților

În Franța, Que Choisir este îngrijorat de profilurile de acizi grași saturati ale produselor reformulate de pe raft. Comparând rețetele vechi și noi, grupul de consumatori a identificat potențiale modificări la o serie de evaluări Nutri-Score ale produselor.

Nutri-Score clasează alimentele de la -15 pentru cele mai „sănătoase” produse la +40 pentru cele „mai puțin sănătoase”. Pe baza acestui scor, produsul primește o scrisoare cu un cod de culoare corespunzător: de la verde închis (A) la roșu închis (F).

În categoria de produse alimentare sărate, Que Choisir a remarcat că Old El Paso a înlocuit uleiul de floarea soarelui în Kitul său pentru Taco Shell cu ulei de palmier, ducând la o scădere Nutri-Score de la C la D.

În deserturi, Que Choisir a raportat că tiramisu cu zmeură de marcă proprie Carrefour conține acum ulei de nucă de cocos în loc de ulei de floarea soarelui, observând din nou o reducere Nutri-Score de la C la D.

În cazul tiramisuului de marcă proprie al retailerului Casino, compania a înlocuit și uleiul de floarea soarelui cu ulei de cocos. Potrivit Que Choisir, produsul își menține ratingul Nutri-Score D, dar acum conține de două ori mai multă cantitate de grăsimi saturate.

Dar schema de etichetare tip ”semafor”?

În Marea Britanie, nutriționiștii sunt îngrijorați în mod similar de cantitatea de acizi grași saturați din dietele consumatorilor. În prezent, grăsimile saturate contribuie în prezent cu 12,8% din energia alimentară la adulții britanici, ceea ce este peste 11% recomandat.

Majoritatea uleiului vegetal disponibil în supermarketuri pentru consumatorii din Marea Britanie este uleiul de rapiță. Atât uleiul de rapiță, cât și cel de floarea soarelui sunt bogate în grăsimi nesaturate și vitamina E, prin urmare înlocuirea uleiului de cocos sau de palmier cu floarea soarelui ar putea avea ramificații, a dedus British Nutrition Foundation (BNF).

„Uleiul de cocos a devenit popular ca ingredient pentru gătit, dar este foarte bogat în grăsimi saturate. Uleiul de palmier este folosit comercial pentru funcționalitate, dar este și bogat în grăsimi saturate”, a explicat dr. A nette Creedon, manager de nutriție la BNF.

„Prea multe grăsimi în dietă pot fi dăunătoare pentru sănătatea generală și toate tipurile de grăsimi, chiar și nesaturate, sunt bogate în calorii și oferă 9 kcal pe gram. Consumul multor alimente bogate în grăsimi poate face ușor să consumi mai multe calorii decât este necesar și, în timp, acest lucru poate duce la creșterea în greutate”, a spus ea pentru FoodNavigator.

Similar cu Nutri-Score, schema de etichetare nutrițională aleasă din Regatul Unit ar putea fi, de asemenea, afectată de înlocuirea uleiului vegetal, ca urmare a penuriei de floarea soarelui în Europa.

După cum a explicat Dr. Creedon, schema guvernamentală de etichetare a semaforului folosește o combinație de coduri de culori (semafoare) și informații nutriționale pentru a arăta, „dintr-o privire”, dacă un produs este roșu (înalt), mediu (chihlimbar) sau scăzut (verde). ) în grăsimi, grăsimi saturate, sare și zaharuri, precum și câtă energie (calorii și kilojulii) furnizează.

„Acest lucru poate ajuta la comparații între alimente în urma oricăror înlocuiri sau reformulări care pot apărea din cauza întreruperii lanțului de aprovizionare cu ulei de floarea soarelui.”

Etichetarea nutrițională din spatele pachetului este un alt indicator bun. Privind conținutul de „acide saturate”, este posibil să se stabilească cât de mult din grăsimea din produs este „saturată” (adică grăsimea „pe care ar trebui să o reducem”) și „nesaturată” (grăsimea „ar trebui să ne reducem”). înlocuiesc grăsimile saturate cu’), a explicat Dr Creedon.

„S-a demonstrat că schimbarea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate reduce colesterolul din sânge și riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.”

Dezbaterea despre grăsimile saturate

Orientările dietetice din întreaga lume sugerează în mare măsură consumatorilor să reducă sau să elimine acizii grași saturati din dieta lor.

Cu toate acestea, nu toți cercetătorii care lucrează în domeniul nutriției susțin acest tip de sfat. La un webinar recent găzduit de think tank Cometere, cercetătorii au sugerat că grăsimile saturate ar putea să nu crească riscul de boli cardiovasculare.

Francesco Visioli, profesor de nutriție umană la Universitatea din Padova din Italia, de exemplu, a fost de acord că există o legătură între consumul de acizi grași saturați și creșterea colesterolului din sânge, dar a subliniat că nu există „nu există dovezi” că consumul de alimente care conțin grăsimi saturate crește riscul de apariție a bolilor coronariene. boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancer.

„Nu există dovezi directe, reale, că consumul de grăsimi saturate este dăunător pentru bolile cardiovasculare”, a spus profesorul Visioli. „Da, crește colesterolul din sânge, da, este mai bine să înlocuiți grăsimile saturate cu grăsimi polinesaturate, dar dacă mâncați alimente bogate în grăsimi saturate, până în prezent nu există dovezi că acest comportament vă va crește riscul.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *