Daniel Constantin: Avem premise pentru reducerea TVA-ului la carne si lactate

– Domnule ministru, ce prevede noul PNDR despre finantarea procesarii? Care este elemental de noutate?
Daniel Constantin: – N-as spune ca este ceva nou. Sunt doua masuri in noul program, care au ramas similare cu ceea ce s-a intamplat pana acum: partea de investitii si partea de procesare. De aceea am si spus ca vom incerca sa deschidem, in prima parte a anului 2014, aceste masuri, pe raspunderea statului membru, avand in vedere ca regulamentele nu se schimba foarte mult. Lucrurile vor fi oarecum, ca o continuitate. Sumele se schimba: daca pana acuma am avut sume similare si pe procesare si pe investitii, de acum avem sume diferite, ceea ce inseamna ca pe zona de investitii avem sume duble, decat pe partea de procesare; sunt 329 milioane euro pe partea de procesare. Cred ca e important de spus, ca vom pune accent pe proiectele integrate, deci vor avea punctaj suplimentar firmele care integreaza si productia si procesarea. Pentru ca suntem in situatia in care, de foarte multe ori exportam materie prima. Fructele le vindem asa cum sunt ele, dar cred ca putem sa aducem valoare adaugata daca le introducem pe lantul de procesare. Trebuie sa-l obisnuim pe fermierul din Romania sa integreze productia, pentru a maximiza profitul.
– Care credeti ca va fi evolutia industriei carnii si industriei laptelui in 2014?
Daniel Constantin: – In primul rand, in zona de lapte, trebuie sa luptam foarte mult, sa investim foarte mult, pentru ca avem doua mari provocari: 1 ianuarie 2014, data de la care in Romania nu se mai poate comercializa lapte neconform si/atunci venim cu un program support. Noi trebuies a preluam laptele din tara si sa-l prelucram, ca sa-l aducem in parametrii care se solicita pe piata nationala si internationala, si a doua provocare, liberalizarea pietei laptelui, pana in anul 2015, atunci cand nu vor mai fi cote impusepentru niciun alt stat membru al UE. Cu alte cuvinte, Austria, Ungaria, pot sa produca mai mult si sa comercializeze fara limita pe care o aveau in acest moment. Acest lucru cred ca va crea o problema de competitivitate, pentru ca pretul de productie in Romania este mai ridicat decat in alte state, si avem un an de zile, astfel incat sa devenim competitivi si sa producem la un cost mai mic decat in momentul de fata.
In ceea ce priveste zona de carne, acolo lucrurile cred ca stau ceva mai bine, insa trebuie sa crestem in continuare productia. Inca importam foarte mult pentru industria alimentara. si asta din doua motive: primul, ca inca nu avem o productie suficienta in Romania si doi, pretul de productie este foarte ridicat la noi. De aceea, trebuie sa retehnologizam partea de productie, sa crestem capacitatile de productie din Romania.Asta vom si face. Sunt peste 800 de milioane de euro care vor merge in aceasta directie.
– Credeti ca in 2014 sunt sanse pentru a se reduce TVA-ul la carne?
Daniel Constantin: – Asa cum arata cifrele astazi, eu zic ca sunt premise importante. In zona de paine, panificatie si morarit, de pilda, productia a crescut foarte mult, ceea ce ne arata cat de mare era evaziunea in acest sector. Numai intr-o luna de zile, septembrie fata de august, a crescut productia la paine cu cel putin 15%. Iata ca si pe zona asta – dincolo de faptul ca a scazut pretul painii cu 12%, avem doua obiective pe care, suntem pe cale sa le atingem. Daca acest lucru se va realiza, atunci putem vorbi de reducerea TVA la carne, dar si la alte produse, incepand din august 2014.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *