Cum se obtine certificarea de produs traditional

Potrivit noilor normative care reglementeaza produsele traditionale, cantitatea produsa zilnic va fi limitata, la alimente, la 400 de kilograme sau litri pe zi, cu exceptia produselor de panificatie, unde cantitatea nu trebuie sa depaordm;easca 800 de kilograme pe zi.
quot;Dupa noua legislatie, toate produsele traditionale trebuie sa obtina din nou atestatul. Cred ca vor fi mult mai putine produse traditionale, pentru ca astazi, din pacate, foarte multe poarta denumirea de produs traditional fara sa fie traditionalequot;, a declartat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Atestatele raman valabile noua luni de la data intrarii in vigoare a ordinului, iar eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini ?si a spatiului destinat productiei
De verificarea produselor traditionale se vor ocupa ministerele Agriculturii ?si Sanatatii, precum ?si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. In data de 11 noiembrie 2013, in Monitorul Oficial Partea I, nr. 688 a fost publicat Ordinul nr. 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor traditionale. Este un Ordin comun al Ministerului Agriculturii ?si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii ?si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor care a intrat in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.
La data intrarii in vigoare a ordinului nr. 724/2013 se abroga Ordinul ministrului agriculturii, padurilor ?si dezvoltarii rurale nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile ?si criteriile pentru atestarea produselor traditionale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 938 din 14 octombrie 2004, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Reatestare pentru intarirea concurentei Reatestarea ?si atestarea produselor traditionale romaneordm;ti in baza noului ordin va asigura o concurenta loiala intre producatori ?si va spori credibilitatea produselor in ochii consumatorilor.
Cei inregistrati in Registrul National al Produselor Traditionale RNPT vor avea pe eticheta un logo de produs traditional. Logoul national este proprietatea exclusiva a Ministerului Agriculturii ?si Dezvoltarii Rurale. Folosirea logoului national fara respectarea conditiilor prevazute in prezentul ordin se pedepseordm;te conform prevederilor legale in vigoare, precizeaza ministerul. Mai multe, pe www.adevarul.ro

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *