Cum a fost afectat comerțul alimentar de războiul din Ucraina?

Cum a fost afectat comerțul alimentar de războiul din Ucraina?

Efectele războiului Ucraina-Rusia sunt resimțite în întreaga industrie alimentară din Europa, inclusiv în sectorul de retail. De la creșterea costurilor de refrigerare până la gestionarea penuriei la raft, cum este cel mai afectat comerțul cu amănuntul de alimente de conflict? La această întrebare încearcă să răspundă o analiză publicată de FoodNavigator.

În câteva zile, Rusia și Ucraina vor fi în război de patru luni.

Impactul conflictului asupra industriei alimentare din Europa este de amploare: de la penuria de mărfuri la formularea forțată a produselor și creșterea prețurilor.

Sectorul comerțului cu amănuntul alimentar a trecut prin aceste provocări și nu numai. Situat în același timp drept „sfârșitul lanțului alimentar”, în timp ce este și „consumator”, înseamnă că comerțul cu amănuntul trebuie să gestioneze crizele din mai multe unghiuri, a sugerat Miriam Schneider, director pentru afaceri UE la Asociația Federală a Comerțului cu Amănuntul German de Bacănie ( BVLH).

Pentru Schneider și membrii asociației comerciale, cea mai importantă provocare constă în energie:

„Comercianții cu amănuntul fac parte din infrastructurile critice și fiind la capătul lanțului cu care se confruntă consumatorul, aceștia sunt afectați tridimensional de creșterea prețurilor la energie”, a spus Schneider delegaților la evenimentul European Food Forum (EFF) de luna trecută.

În ce mod exact afectează criza energetică comerțul cu amănuntul alimentar? Și care sunt celelalte preocupări principale ale sectorului?

Criza energetică: un triplu efect de lovitură

„În primul rând, cred că energia este cel mai important factor”, a explicat Schneider la evenimentul EFF.

Prețurile energiei erau deja în creștere înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie a acestui an. Dar, întrucât Rusia este un furnizor major de petrol, gaze și cărbune, sancțiunile impuse țării de către UE limitează comerțul dintre cele două.

O ofertă redusă înseamnă prețuri mai mari la energie pentru comercianții cu amănuntul, furnizorii lor și, desigur, consumatori. „Pe de o parte, furnizorii stabilesc prețuri la prețurile crescute la energie, ceea ce înseamnă că sunt deja considerabil mai scumpi la etapa de achiziție.

„Și apoi comerțul cu amănuntul este unul dintre sectoarele cele mai consumatoare de energie, din punct de vedere al consumului. Au costuri de răcire și costuri pentru depozitele lor de stoc”, a explicat Schneider.

S-a raportat bine că și cumpărătorii resimt acest lucru. „Inflația și creșterea costurilor energiei au, de asemenea, un impact asupra consumatorilor: asupra puterii lor de cumpărare și reținerii de cumpărare. Observăm deja [o schimbare de comportament], în special în sectorul alimentar lung.”

Acest triplu efect de zgomot ar fi, fără îndoială, exacerbat prin întreruperea furnizării de gaz din Rusia, fără o înlocuire imediată.

„Un embargo pe gaz trebuie gândit serios din perspectiva noastră”, a adăugat Schneider de la BVLH.

Lipsa de mărfuri: de la grâu la ulei de floarea soarelui

Ucraina este un producător major de floarea soarelui, porumb, soia, grâu și orz. Considerat „coșul de pâine” al Europei, peste 70% din terenul țării este dedicat producției agricole.

Dintre toate culturile pe care Ucraina le cultivă, este cel mai cunoscut pentru producția de semințe de floarea soarelui. Potrivit Statista, în anul de recoltă 2021/2022, Ucraina a avut cel mai mare volum de producție de semințe de floarea-soarelui din orice țară din lume.

Perturbarea capacităților de export ale Ucrainei ca urmare a invaziei Rusiei înseamnă că lumea este acum deficitară. Consumatorii vor fi observat deja o lipsă de ulei de gătit de floarea-soarelui pe raft.

Acest lucru creează, de asemenea, o provocare pentru formulatorii de alimente, deoarece unii au fost forțați să înlocuiască ingredientul cu uleiuri vegetale alternative. Cele mai comune înlocuitoare de până acum par să fie uleiul de palmier și uleiul de cocos.

Pentru comercianții cu amănuntul, aceasta se referă la produsele de marcă proprie. Dar, desigur, preocupările sunt aceleași pentru alternativele de marcă, inclusiv asigurarea faptului că ingredientele alimentare și etichetele nutriționale reflectă conținutul produsului lor.

„Este o mare nevoie de flexibilitate în ceea ce privește regulile de etichetare”, a subliniat Schneider. „Suntem foarte recunoscători pentru toate eforturile pe care le-a întreprins Comisia, precum și propriul nostru guvern din Germania, pentru a încuraja autoritățile de control să adopte o abordare flexibilă.”

Pentru BVLH, este imperativ ca sectorul să rămână „vigilent” în protejarea pieței interne a Europei. „Avem nevoie de o abordare armonizată [a etichetării] sau, alternativ, dacă nu este fezabil, de un vot clar pentru o abordare de recunoaștere reciprocă”, a spus ea delegaților la eveniment.

Expertul în afaceri europene a dezvăluit că au existat situații în care produsele „total etichetate legal” din Belgia nu au fost acceptate în Țările de Jos din cauza unei abordări diferite de etichetare.

„Piața internă trebuie menținută la un nivel ridicat și trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni astfel de obstacole.

„Desigur, nu trebuie făcut niciun compromis în ceea ce privește siguranța alimentară, iar alergenii trebuie etichetați.”

Mai multe stocuri

În timp ce țările se îndreaptă către o „nouă normalitate” post-COVID, inversând din ce în ce mai mult restricțiile legate de coronavirus, unele obiceiuri ale consumatorilor mor greu.

Actul de stocare a cunoscut o renaștere în toată Europa. Unde în primele zile ale pandemiei, evi a fost observată în rafturile goale – în special acolo unde erau odată stocate hârtie igienică și conserve – în tot blocul.

Încă din primele zile ale conflictului dintre Ucraina și Rusia, consumatorii au fost însă mai îngrijorați de disponibilitatea produselor pe bază de grâu. La urma urmei, Ucraina a fost al șaselea cel mai mare exportator de grâu la nivel global. Anul trecut, țara a produs în jur de 33 de milioane de tone, din care a exportat în jur de 20 de milioane de tone.

„Foarte adesea, s-au creat lacune la raft prin comportamentul de stocare”, a explicat Schneider, sugerând că comercianții cu amănuntul nu au reușit să țină pasul cu cererea pentru anumite produse.

„Pur și simplu nu este previzibil ca o gospodărie să cumpere 10 pachete de făină odată. Înseamnă că planificarea trebuie adaptată și lanțurile de aprovizionare… ajustate. Aceasta este o provocare pentru companiile de retail, dar cred că s-au descurcat destul de bine până acum.”

Schneider i-a îndemnat pe delegați, formați din părți interesate din industria alimentară și deputați europeni, să transmită mesaje conform cărora stocarea este inutilă.

„Nu este nevoie de stocare, deoarece asta adaugă un strat suplimentar de tensiune lanțurilor de aprovizionare, care nu este legat de nicio evoluție din război.”

„Avem nevoie de soluții comune, armonizate”

Logistica este un alt factor provocator pentru comercianții cu amănuntul, care se confruntă în prezent cu aceleași probleme ca și producătorii de alimente: materialele de ambalare și materiile prime sunt „masiv” mai scumpe, iar livrarea „deseori întârziată”.

În plus, comercianții cu amănuntul se confruntă cu o penurie de personal și continuă să se confrunte cu deficit de stoc ca o mahmureală din cauza pandemiei. Pe scena globală, congestionarea actuală a containerelor din Shanghai nu ajută la problema, a continuat Schneider.

„Și mulți șoferi de camion ucraineni sunt acum soldați, așa că totul se adaugă, desigur, la tensiunile cu care se confruntă comercianții cu amănuntul”.

Cum pot fi rezolvate toate aceste probleme? Schneider de la BVLH a sugerat că părțile interesate urmăresc soluții „comune”.

„Avem nevoie de moduri comune, armonizate de a face față”, ni s-a spus. „Trebuie să menținem piața internă și libera circulație a mărfurilor. Trebuie să prevenim protecționismul și speculațiile [și să permitem] reorganizarea lanțurilor de aprovizionare.”

Și toate acestea trebuie realizate în cadrul Strategiei Farm to Fork, a subliniat Schneider.

„Aceasta nu trebuie să însemne că abandonăm Strategia Farm to Fork sau obiectivele de a transforma marele nostru sistem cultural și de producție alimentară, în ceea ce privește pregătirea pentru provocările pe care le avem în criza climatică. Vreau să subliniez acest punct foarte ferm.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *