Cresterea temperaturii afecteaza stocul de peste din Delta Dunarii

Temperatura medie anuala a aerului ar putea crește cu pana la 1,5 grade Celsius la nivel mondial, pana in anul 2050, in timp ce temperatura apei poate crește cu doua grade Celsius, tendințe ce vor avea impact major asupra zonei Deltei Dunarii, reiese dintr-un Studiu de vulnerabilitate intocmit de catre oameni de știința din Romania, Ucraina și Republica Moldova și derulat in cadrul proiectului “Gestionarea integrata a sub-bazinului Deltei Dunarii pentru creșterea rezilienței la schimbarile climatice”, finanțat de Comisia Europeana.
 
Conform rezultatelor studiului, pe langa transformarile impuse observate in ultimii 25 de ani, oamenii de știința estimeaza ca, pana in 2050, temperatura medie anuala a aerului poate crește cu pana la 1,5 grade Celsius determinand ierni mai blande și perioade caniculare mai lungi și mai frecvente. De asemenea, temperatura apei poate crește cu doua grade Celsius, ceea ce ar afecta dramatic stocurile de pește din cauza inmulțirii algelor și reducerii nivelului de oxigen in apa. Pasarile și-ar putea schimba perioada de migrație și se preconizeaza ca speciile invazive se vor inmulți necontrolat. in anumite zone, cantitatea anuala de precipitații va crește cu pana la 6%, iar fenomene meteo extreme precum furtuni puternice și inundații, tornade deasupra marii, dar și perioade de seceta indelungata pot fi mai intense și mai frecvente.
‘Deltele sunt zone extrem de importante ce fac legatura intre rauri, mari sau oceane. Ele sunt un adapost pentru biodiversitate și, in același timp, centre ale activitații economice și culturale ce adapostesc numeroase comunitați. Sunt sisteme naturale, cu numeroase utilizari — folosirea resurselor naturale, alimentarea cu apa, sunt zone de locuit, precum și conservare a naturii. Datorita bogației lor, ele sunt, de asemenea, și unele dintre cele mai amenințate ecosisteme de pe planeta, iar schimbarile climatice adauga presiuni suplimentare asupra lor. Sub-bazinul Deltei Dunarii, zona pe care Romania, Ucraina și Republica Moldova o impart, este a doua cea mai mare delta din Europa, sit UNESCO și Rezervație a Biosferei, un loc unde oamenii și natura au coexistat de-a lungul timpului, care se confrunta, la fel ca alte delte din intreaga lume cu provocari cauzate de creșterea presiunilor umane, amplificate de schimbarile climatice’, se arata intr-un comunicat de presa al WWF-Romania.
in cadrul proiectului derulat de WWF-Romania s-a realizat un studiu de fezabilitate necesar pentru reconstrucția ecologica a polderului Zarza din apropierea satului Orlovka, din Ucraina. Punerea in aplicare a scenariului tehnic propus pentru acest caz ar putea aduce numeroase beneficii, atat pentru oameni, cat și pentru ecosisteme, cum ar fi mai multa apa potabila pentru comunitați, datorita creșterii capacitații de stocare a apelor subterane și intensificarea proceselor de purificare naturale, și restaurarea a 68 de hectare de pașuni, fanețe, habitate de lunca pentru plante și animale. Mai multe, pe www.agerpres.ro

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *