Cresterea Calitatii Vietii in Fermele de Porci si Pui

Importanta deosebita acordata in ultimi ani protectiei mediului atrage atentia asupra emisilor de gaze daunatoare mediului inconjurator provenite din industrii ?si agricultura.
Adaposturile de porci emit aproximativ 200 de gaze diferite. Toate aceste degajari de gaze se datoreaza unui dezechilibru bacteriologic din dejectiile provenite de la animale. Acest dezechilibru favorizeaza dezvoltarea microorganismelor, care, prin activitatea lor, elibereaza in adapost cantitati insemnate de gaze. Unele dintre aceste gaze nu reprezinta pericol pentru animale ?si pentru om. Altele, precum Metanul, Amoniacul sau Hidrogenul Sulfurat sunt foarte periculoase.
O importanta deosebita se acorda emisilor de Amoniac. In mod normal aproximativ 10 -15 % din continutul de Azot din dejectiile din adaposturi este degajat sub forma de Amoniac. Acest fenomen la scara mare inseamna ca anual dintr-o ferma de porci mare se degaja in atmosfera cateva tone de Amoniac. O parte din aceasta cantitate este metabolizata de organismul animalelor din adapost.
Amoniacul NH3 , afecteaza plamanii ?si membranele mucoase. De asemenea, disconfortul creat de acest gaz duce la o conversie a furajelor mai scazuta implicit un cost mai mare pentru atingerea greutatii indivizilor dorita.
Principalii factori in emisile ridicate de amoniac din adaposturile pentru porci sunt:
– Boxe murdare;
– Porci murdari cu dejectii;
– Temperatura ridicata atat in canalele de dejectii cat ?si in adaposturi;
– Furaje cu un continut mare de proteine;
Pe langa emisile de Amoniac se atrage atentia asupra Hidrogenului Sulfurat H2S , care se formeaza anaerob in canalele de colectare ?si scurgere a dejectiilor de sub adaposturi. Foarte uordm;or, acest gaz se poate detecta de la o concentratie de 10 ppm, la concentratii crescute de peste 100 ppm. Acesta paralizeaza simtul olfactiv la concentratii mici, iar la concentratii mai mari devine letal pentru animalele din acele adaposturi.
Principalele cauze ce determina crearea ?si eliberarea de H2S din dejectii sunt continutul ridicat de Sulf din furaje ?si depozitarea pe termen lung a dejectiilor lichide pe canalele de colectare.
De cele mai multe ori dejectiile din canale sedimenteaza iar gestionarea lor se face greoi, cu un mare consum de energie ?si timp indelungat.
O alta problema deosebita este datorata mirosurilor degajate din fermele de porci. Uniunea Europeana a conceput un pachet de legi speciale pentru exploatatiile de porci pentru ca problema mirosurilor sa fie gestionata corespunzator ?si sa nu afecteze persoanele ce locuiesc in apropierea fermelor.
La toate aceste probleme s-a gasit o rezolvare simpla ?si practica. Refacerea echilibrului microbiologic din dejectiile animalelor prin stimularea unor anumite familii de microorganisme, avand ca rezultat o reducere considerabila a emisilor periculoase. Acest lucru este realizabil prin folosirea bioactivatorului MICROCAT Biostable, care stimuleaza bacterile cu rol de mineralizare a dejectilor, mentinindu-le intr-o compozitie omogena. Acest bioactivator stimuleaza procesul microorganismelor existente in dejectii mai ales a celor specializate pe degradare.
Folosind regulat ?si corespunzator bioactivatorul Biostable, se pot observa urmatoarele benefici:
– Un microclimat stabil in adaposturi;
– Degradarea eficienta a dejectiilor;
– Emisi scazute de Amoniac;
– Conditii de viata imbunatatite pentru animale;
– Reducerea stresului;
– Scaderea mortalitatii ?si a riscului de imbolnavire;
– Cu aceea?si cantitate de furaje, se obtine o productie mai mare
– Se reduc cheltuielile cu tratamentele veterinare ?si cu gestionarea deordm;eurilor.
Oferiti cele mai bune conditii de viata animalelor pentru un profit crescut.
Totalitatea acestor beneficii au fost stabilite in baza rezultatelor obtinute atat in fermele de porci cat ?si in fermele de pui. Acestea au condus la recomandarea cu incredere a acestui bioactivator pentru reducerea emisilor de Amoniac, Hidrogen Sulfurat ?si a mirosurilor neplacute care afecteaza buna functionare a fermelor.
Pentru evitarea sedimentarii dejectiilor ?si a cheltuielilor majore de scoatere a acestora prin diferite procedee fizice, exista un singur biopreparat, care prin compozitia sa de microorganisme, lichefiaza ?si mentine dejectiile intr-o forma fizica uordm;or de manipulat ?si transportat. Acest biopreparat reduce mirosurile provenite din manipularea ?si transportul dejectiilor.
MOCROCAT DL, in combinatie cu MICROCAT Biostable reduc costurile de productie atat in fermele de porci cat ?si in fermele de pui.
Pentru detalii tehnice ?si o diagnoza gratuita a fermei dumneavoastra intrati pe www.microcat.ro rubrica contact sau ne scrieti la contact@microcat.ro.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *