Crescătoriile de somon generează pierderi de zeci de miliarde de euro

Crescătoriile de somon generează pierderi de zeci de miliarde de euro

Somonul crescut în ferme reprezintă miliarde de euro în costuri sociale și pierdute în fiecare an. Între 2013 și 2019, impactul negativ a fost estimat la aproximativ 47 de miliarde de dolari, se arată într-o analiză publicată de RetailDetail. Remarcabil, deoarece este industria alimentară cu cea mai rapidă creștere din lume.

De cinci ori, până în 2050

Deși somonul de crescătorie este adesea promovat ca o alternativă sănătoasă și durabilă, producția actuală are efecte negative semnificative. Un număr mic de producători multinaționali care operează în doar patru regiuni agricole domină agricultura somonului.

Aceste regiuni sunt Chile, Norvegia, Canada și Scoția. Ca rezultat, ar exista, de asemenea, puțină transparență și responsabilitate, în special în comparație cu agricultura agricolă.

În plus, această industrie este segmentul de producție alimentară cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial și se așteaptă ca cererea să crească în continuare pe tot globul. Scoția, de exemplu, dorește să își dubleze capacitatea până în 2030. Și, până în 2050, Norvegia vrea chiar să mărească capacitatea de cinci ori.

4 miliarde de costuri de mediu

Dar creșterea are un preț ridicat: pierderile se ridică la miliarde în fiecare an. Acest lucru a devenit evident într-un nou raport comandat de Changing Markets Foundation, organizația care a abordat și consumul ridicat de combustibili fosili din industria textilă.

În raportul menționat, fundația a pledat pentru legarea sprijinului financiar european al coronavirusului pentru companiile de modă de condițiile durabile.

Potrivit calculelor, doar costul de mediu s-ar ridica la 4 miliarde de dolari începând cu 2013. Acesta include poluarea, schimbările climatice, dar – în mod ironic – și pescuitul excesiv. Pentru a hrăni somonul și a-i da semnătura Omega 3, făina de pește și uleiurile sunt fabricate din sardine și alte specii de pești. Aproximativ o cincime din capturile anuale de pești sălbatici sunt destinate fermelor piscicole. Raportul recomandă utilizarea algelor ca alternativă.

Amenințare pe termen lung

O mare parte (60%) din costurile suportate sunt suportate de producători, dintre care zece, răspândite în patru țări, sunt responsabile pentru 50% din producția mondială. Cealaltă parte, 40%, este în detrimentul societății noastre și al mediului.

Pentru fermieri, păduchii de mare, care mănâncă pielea somonului și rata ridicată a mortalității peștilor sunt o preocupare majoră și din ce în ce mai mare. Potrivit raportului, acest lucru are mult de-a face cu suprapopularea în tancurile de reproducere.

Cererea crescândă a consumatorilor pentru produse durabile și pierderile crescânde creează riscuri economice pe termen lung pentru industrie.

Pentru a menține aceste amenințări sub control, raportul sugerează că producătorii trebuie să investească în metode agricole mai bune și să găsească soluții la practicile dăunătoare mediului, precum utilizarea intensivă a peștilor sălbatici.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *