Crearea sistemelor alimentare durabile și echitabile

Crearea sistemelor alimentare durabile și echitabile

Prin găsirea „punctelor de vârf” bine țintite, se poate crea în continuare un sistem alimentar mondial durabil, rezistent și mai echitabil, susțin Simon Sharpe și Tim Lenton, citati de Euractiv.

Simon Sharpe este director adjunct al unității COP26 a cabinetului guvernului britanic; Tim Lenton este directorul Global Systems Institute de la Universitatea din Exeter.

Liderii, activiștii, investitorii și cercetătorii care se întâlnesc la Summitul ONU privind sistemele alimentare, săptămâna viitoare, se confruntă cu un set descurajant de provocări. Sistemele noastre alimentare sunt fragile și inechitabile. În timpul pandemiei COVID19, aproape una din trei persoane a suferit de foame.

Agricultura și schimbarea utilizării terenurilor reprezintă aproximativ un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră, determinând atât schimbările climatice, cât și prăbușirea biodiversității, care amenință securitatea alimentară viitoare. Între timp, se preconizează că cererea de alimente va crește cu 35-56% în următoarele trei decenii.

Nevoia de a urmări un nou curs către sistemele de utilizare a alimentelor și a terenurilor care sunt durabile, rezistente și echitabile este evidentă și urgentă. Realizarea acestui lucru poate părea imposibil de dificilă. Cum ar putea cineva dintre noi să se lupte cu o asemenea complexitate?

O modalitate prin care putem începe este să căutăm puncte de basculare pozitive: locuri în care o intervenție relativ mică poate declanșa schimbări mari și autopropulsate.

Un studiu publicat la începutul acestui an a arătat că punctele de basculare au jucat un rol în cele mai rapide tranziții ale lumii către electricitate cu emisii reduse de carbon, în Marea Britanie și la vehicule cu emisii zero, în Norvegia. În aceste cazuri, politicile care au ajutat tehnologiile curate să depășească combustibilii fosili au condus la schimbări rapide în investițiile din industrie și comportamentul consumatorilor.

Un nou raport al Coaliției pentru Alimentație și Utilizarea Terenului și Universitatea din Exeter arată unde ar putea sta oportunități similare în tranziția către sisteme durabile de utilizare a alimentelor și a terenurilor. Ar putea fi activate puncte de tipping care ar schimba rapid modelele noastre de consum, producție și comerț.

În ceea ce privește consumul, carnea este cea mai mare problemă. Creșterea animalelor și producția de furaje ocupă aproape 80% din terenurile agricole globale, dar ne oferă doar 20% din caloriile noastre.

Este o utilizare uimitor de ineficientă a resurselor. Nu este greu de imaginat cum alternativele – înlocuitori pe bază de plante și carne cultivată în laborator – ar putea fi mai eficiente: de ce să crești o vacă când poți crește un burger?

Aceste alternative se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, dar investițiile în acestea cresc rapid, crescând de patru ori în Europa în 2020. La fel ca în cazul majorității produselor noi, investițiile duc la îmbunătățiri și la scăderea costurilor.

Este previzibil un punct de bascul în care carnea alternativă devine mai ieftină, mai gustoasă, mai sănătoasă și mai acceptabilă din punct de vedere social decât animalul. Guvernele și întreprinderile pot accelera progresul către acest punct, sprijinind cercetarea și dezvoltarea și favorizând aceste noi produse în achiziții la scară largă.

În ceea ce privește producția, dovezile emergente ale studiilor de caz sugerează că practicile agricole durabile – cele care regenerează solul și alte ecosisteme pe care se bazează, în loc să le degradeze – pot crește randamentele.

În statul Andhra Pradesh din India, de exemplu, o abordare a controlului buruienilor, dăunătorilor și bolilor folosind intrări naturale a condus la fermierii care câștigă de cinci până la zece ori mai mult pe acru decât cei care se bazau pe îngrășăminte chimice și insecticide.

Prin urmare, sunt posibile sfaturi în care practicile durabile devin mai profitabile decât cele nesustenabile. Atingerea lor necesită diseminarea cunoștințelor și, uneori, sprijin financiar, întrucât pentru un fermier care se luptă să-și atingă capetele, orice mod nou de a face lucrurile prezintă un risc.

Guvernele pot contribui la eliminarea acestui decalaj cu programe de formare și sprijin, la fel cum au făcut-o în trecutele tranziții agricole. De asemenea, ei pot realoca subvențiile agricole, astfel încât, în loc să stimuleze utilizarea din ce în ce mai mare a inputurilor poluante, încurajează adoptarea de noi practici.

În economia noastră globală conectată, sistemul alimentar al nicio țară nu este o insulă. Mărfurile comercializate la nivel internațional, cum ar fi soia, uleiul de palmier, carnea de vită și cacao, sunt importante pentru securitatea alimentară și dezvoltarea economică, dar producția lor în expansiune este un factor major al defrișărilor tropicale.

Progresele în eliminarea lemnului recoltat ilegal de pe piețele globale arată ceea ce este posibil. Când accesul la piețele celor mai mari țări consumatoare a fost condiționat de respectarea legilor țărilor producătoare, echilibrul stimulentelor din comerțul global s-a orientat puternic spre favorizarea producției legale și din ce în ce mai durabile.

Același lucru poate și ar trebui făcut și pentru celelalte mărfuri cu risc forestier. Dacă, în același timp, comunitățile sunt recompensate pentru „serviciile ecosistemice” pe care le oferă pădurile, atunci pentru fermierii de-a lungul frontierei pădurilor, ar putea deveni în cele din urmă mai profitabil să păstreze pădurile în picioare decât să le taie.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *