Controale mixte pentru descurajarea acțiunilor speculative în comerțul alimentar

Controale mixte pentru descurajarea acțiunilor speculative în comerțul alimentar

Inspectori din aparatul central și teritorial al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au desfășurat ample acțiuni de control, în colaborare cu inspectori ai ANPC și ANAF, care au vizat comercializarea produselor agroalimentare specifice perioadei sărbătorilor pascale. 

„Sunt un susținător al produselor românești autentice și îi îndemn de fiecare dată pe români să sprijine producătorii autohtoni alegând alimentele și produsele de calitate, obținute pe plan local.

Totodată, trebuie să descurajăm orice fel de acțiune speculativă a celor care încearcă să profite nedrept în această perioadă în care oamenii se pregătesc pentru Sărbătoarea Învierii Domnului.  

De aceea am dispus intensificarea controalelor mixte, pentru a ne asigura că pe mesele românilor ajung alimente de calitate și care respectă standardele de comercializare”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Acțiunile de control, identificare şi sancționare a neregulilor constatate, desfășurate la nivel național au vizat: 

-verificarea conformităţii produselor agroalimentare cu standardele de comercializare, a provenienţei acestora, precum şi combaterea unor fenomene ilicite;

-existenţa documentelor care să ateste provenienţa alimentelor supuse comercializării (facturi fiscale, certificate de conformitate pentru produsele provenite din import, certificate de  producător conforme, atestat producător, în cazul persoanelor fizice, ș.a.);

-etichetarea corectă a loturilor de legume şi fructe expuse spre comercializare şi îndeosebi a menţionării categoriei de calitate şi a provenienţei (ţara de origine);

-combaterea unor fenomene ilicite existente pe filiera comercializării en-detail și en-gros. 

Echipe mixte de control ale MADR/ANAF/ANPC au efectuat acțiuni de verificare la operatorii economici – distribuitori, comercianți, importatori, piețe, magazine şi, după caz, la producători, în baza atribuțiilor prevăzute în legislația specifică. (Biroul de Presă MADR)

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *