Consumul crescut a generat cresterea nevoii de parcuri logistice

Romania a inregistrat anul trecut, cea mai mare creordm;tere a vanzarilor in retail din Uniunea Europeana: 8,9%. Drept consecinta, pozitiva de data aceasta, cererea generata de companiile care activeaza in sectoarele Retail ?si Distributie/Logistica a avut o contributie majora la rezultatele pozitive de pe piata de leasing. Cererea pentru dezvoltari industriale va urma un trend ascendent fiind sustinuta de creordm;terea consumului, dar ?si de nevoia companiilor din sectoarele Retail, Logistica ?si Distributie de a-?si extinde operatiunile.
Romania, mai atractiva pentru investitii
Romania a devenit mai atractiva pentru multi investitori datorita facilitatilor oferite de guvern, a imbunatatirilor legislative, finalizarii unor proiecte de infrastructura absolute necesare, precum ?si a creordm;terilor inregistrate in sectorul comertului. In aceste conditii, doi giganti investitori, CTP si P3 s-au impus pe piata locala a spatiilor logistice, printr-o serie de achizitii importante.
Un aspect ?si mai important este ca avalanordm;a de tranzactii realizate de aceordm;tia a starnit atentia ?si altor jucatori cu renume international. Platforma logistica europeana a gigantului american Blackstone ?si dezvoltatorul Panattoni ?si-au facut anul trecut intrarea in Romania. Alaturi de ei, nume mai mici au inceput sa cumpere sau sa dezvolte spatii de depozitare. Deocamdata, batalia s-a dat pe coagularea unor portofolii cu hale construite inainte de criza, proces in urma caruia o serie de investitori au parasit Romania, dar din acest an noii lideri de piata promit sa-?si activeze ?si componenta de dezvoltare. Expansiunea urmarita de aceordm;tia se bazeaza pe creordm;terea vanzarilor inregistrate de retaileri, care au nevoie de noi spatii pentru a-?si depozita marfurile.
Compania pregateordm;te acum constructia specultiva a unui nou depozit in cadrul parcului de langa Bucureordm;ti, dupa ce in toamna trecuta a demarat constructia unui centru logistic format din doua hale noi, pentru Carrefour. Pana in vara acestui an, P3 ?si-a propus sa finalizeze cele trei depozite care implica o investitie de peste 65 milioane euro, finantata de Raiffeisen Bank. Noile hale vor creordm;te suprafata parcului la peste 300.000 mp. Potrivit datelor publicate pe site-ul companiei, parcul este tranzitat zilnic de peste 600 de camioane, care manevreaza un volum de marfa de circa 19,7 milioane de metri cubi anual, calculat la o medie de 30 de europaleti pe camion.
In acelasi timp, un alt gigant, Immofinanz, s-a angajat sa continue dezvoltarea a trei depozite noi, care odata finalizate vor fi predate cumparatorului. Este vorba un spatiu de 15.000 mp in parcul de la Ploieordm;ti, care va fi ocupat aproape integral de Profi, ?si inca doua hale de 40.000 mp in Mogoordm;oaia. Astfel, in acest an portofoliul Blackstone din Romania se va ridica la 107.000 mp, suficient cat sa propulseze compania pe locul cinci in topul proprietarilor de astfel de spatii.
Kaufland pariaza pe Moldova
Lantul de hipermarketuriKaufland, liderul pietei locale de profil, a anuntat ca va construi un al treilea depozit logistic in Romania, in regiunea Moldovei, acesta urmand sa deserveasca magashy;zishy;nele din estul tarii ?si pe cele din Reshy;pushy;blica Moldova, tara unde comshy;pania va intra incepand cu 2018.
In regiunea Moldovei nemtii detin aproximativ un sfert din cele peste 100 de magazine, iar in Republica Moldova vor sa deschida ordm;ase unitati in Chi?sinau, capitala tarii. Reprezentantii companiei sustin ca intentioneaza sa construiasca un al treilea depozit in zona Moldovei, insa evitasa dea orice informatii cu privire la costul investitiei sau suprafata pe care o vor achizitiona.Kaufland mai are doua depozite – la Ploieordm;ti ?si Turda – pe care le detine in proprietate.
Germanii sunt liderul pietei de retail alimentar ?si dupa suprafata logistica detinuta, cu un total de 19 hectare, fiind urmati de reteaua sora Lidl, cu 12 hectare in trei depozite. ordf;i aceasta retea conshy;strushy;ieordm;shy;te insa un nou depozit de 4,5 hecshy;tare in vestul tarii, o investitie de 20 de mishy;lioane de euro.Jucatorii din comertul modern au in plan investitii de cateva zeci de milioane de euro in urmatoarea peshy;rioada pentru a-?si extinde capacitashy;tea logistica cu circa un sfert fata de cele peste 70 de hectare de depozite deja existente.
Lidl investeste 20 milioane euro, in depozitul de la Lugoj
Lidl va construi un depozit de 20 de milioane de euro in Lugoj, care va deservi magazinele din zona de sud-vest a tarii. Depozitul e al patrulea din Romania al retailerului german, lucrarile de constructie urmand sa fie asigurate de firma BogArt. Noul sediu regional va fi situat pe Strada Timisoarei, in Lugoj, si va avea o suprafata construita totala de peste 45.000 mp, pe un teren de140.000 mp.
In cadrul procesului de executie vor fi implementate solutii si tehnologii moderne ce auca scop reducerea consumului de energie, a emisiilor, amprentei de CO2 si, implicit, a impactului asupra mediului inconjurator. Lidl anunta ca va continua investitiile in Romania, in paralel cu crearea de noi locuri de munca la nivel national. In prezent, firma germana are peste 4.200 de angajati in reteaua de magazine, centrele regionale de distributie ?si in sediul central,potrivit datelor companiei.Lidl activeaza in peste 26 de tari europene ?si detine peste 100 de centre logistice ce asigura aprovizionarea a aproximativ 10.000 de magazine. Avand mai mult de 170.000 de angajati, Lidl se numara printre primii 10 comercianti de produse alimentare la nivel mondial.
Antrefrig, pe lista neagra
In Bucuresti, cel mai mare depozit alimentar, de unde se aprovizioneaza marea parte a restaurantelor, este un adevarat dezastru. In urma unui recent control demarat de ANSVSA, autoritatea a anuntat ca activitatea intregului complex de depozite de la Piata de Gros Antrefrig din sectorul 2 al Capitalei ar putea fi suspendata din cauza neregulilor constatate la controalele efectuate. Aici au fost identificate recent, mai multe neconformitati ?si incalcari ale legii, fiind dispuse amenzi, confiscari ale produselor.
In acest moment, oficialii ANSVSA analizeaza foarte serios posibilitatea de a suspenda activitatea intregului complex, intrucat trebuie sa fie remediate foarte multe aspecte. Oficialul ANSVSA a recunoscut: quot;Aveam suspiciuni legate de acest complex de depozite. Am demarat aceste controale pornind de la trasabilitatea alimentara. Am inceput cu depozitele pentru ca ordm;tim cu totii ca de aici se aprovizioneaza mare parte a restaurantelor. Cam tot ce inseamna agenti de alimentatie publica in Municipiul Bucureordm;ti i?si fac aprovizionarea cu materie prima din astfel de depozite. Am gasit produse expirate, situatii de depozitare neconforma a produselor prin nerespectarea conditiilor termicequot;, a mai precizat acesta.
Cu toate acestea, este mai mult decat evident ca efervescenta vizibila din acest sector este un semnal ca piata romaneasca i?si recapata din atractivitatea de dinainte de criza. Ramane insa de vazut daca retailerii, carora li se adreseaza cu precadere aceste spatii de depozitare, vor reu?si sa mentina un ritm de extindere.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *