Confruntați cu o cerere în creștere, producătorii de tequila caută soluții invovatoare

Confruntați cu o cerere în creștere, producătorii de tequila caută soluții invovatoare

Nu este un secret pentru nimeni că tequila se bucură de noi niveluri de popularitate și cerere. Dar asta pune în mod natural presiune asupra ofertei: tequila trebuie să provină dintr-o zonă geografică stabilită, cu parametri stricti. Adăugați la asta inflația și costurile de producție mai mari, iar alternativele de tequila – cum ar fi raicilla, bacanora, sotol și chiar agave australian – vor deveni probabil din ce în ce mai populare.

Probleme cu tequila?

În 2016, tequila deținea o cotă de 1,8% din piața globală a băuturilor spirtoase: acum a crescut la 2,5%, potrivit IWSR. În plus, categoria este de așteptat să crească la un volum CAGR de 7% la nivel global, 2021-2026.

Și totuși, oferta se luptă să țină pasul cu cererea fără precedent: mai ales având în vedere faptul că este nevoie de câțiva ani pentru ca plantele de agave să crească și să atingă maturitatea deplină.

„Prețurile la agave au rămas aproape de niveluri record în ultimii trei ani, la 26-28 USD/kg”, a declarat Jose Luis Hermoso, director de cercetare IWSR. „Și rețineți că este nevoie de 7-8 kg de agave pentru a face un litru de tequila. Prețurile vor începe să se modereze abia atunci când există semne că tequila se răcește pe piața cheie din SUA.”

Acest lucru nu este de așteptat să se întâmple în curând: IWSR prognozează creșterea volumului de tequila în 2021-26 în SUA la un CAGR de +9% și +13% în termeni valoric (volumele de tequila din SUA sunt gata să le depășească pe cele de vodcă în țara pe același interval de timp – și, de fapt, până în 2026, numai SUA vor consuma probabil mai multă tequila decât a consumat întreaga lume în 2021).

Pe lângă creșterea prețurilor la agave, proprietarii de mărci se confruntă și cu presiunile inflaționiste legate de probleme legate de pandemie, inclusiv aprovizionarea și costul ambalajului, lipsa forței de muncă și problemele de transport maritim – toate acestea punând presiune asupra prețurilor și a marjelor.

O teamă este că acest lucru va afecta calitatea produsului: producătorii recurg la plante de agave mai mici sau folosesc difuzoare eficiente pentru a menține costurile scăzute în timpul producției.

Cum pot apărea alternativele de agave?

Creșterea prețurilor și reducerea activității promoționale pentru mărcile de tequila entry-level din Mexic (a doua cea mai mare piață a categoriei) îi împing pe unii consumatori de masă din categorie.

Tequila și mezcalul sunt categorii strict reglementate: tequila, de exemplu, trebuie să fie făcută din agave albastre/agave azul și trebuie să fie produsă într-unul din cele cinci state mexicane, cum ar fi Jalisco.

Așadar, alte băuturi spirtoase fără același cadru strict sunt gata să ia parte din tequila, cum ar fi Destilado de Agave – un termen folosit pentru a eticheta un rachiu distilat din agave, dar fără lotul sau producătorul necesar să-l eticheteze în mod legal ca mezcal sau tequila. Drept urmare, unele mărci de tequila au reformulat de la tequila 100% agave la oferte mixto.

Și totuși, IWSR avertizează să nu se pună prea multe speranțe pe segmentul mixto, deoarece tequila 100% agave poartă o imagine premium importantă, apreciată de mulți consumatori.

De exemplu, 100% tequila cu agave și-a văzut ponderea în volumele globale de peste două ori în ultimele două decenii, extinzându-se de la 29% în 2001 la 63% în 2021. Ponderea lor în valoare a crescut la 79% în 2021, datorită cererii puternice de tequila blanco și auriu, plus segmentul Cristalino cu creștere rapidă.

Și tequila premium va conduce categoria în viitor, în special pe piața dominantă din SUA, unde se așteaptă ca segmentul să adauge o valoare suplimentară de peste 15 miliarde de dolari categoriei generale între 2021 și 2026.

Nu este, așadar, o surpriză că mulți proprietari de mărci își păstrează atenția pe tequila de ultimă generație, chiar dacă rămân conștienți de prețurile ridicate pentru agave.

Agave din Australia

Presiunile asupra prețului tequilei cresc perspectiva apariției unor produse challenger adiacente categoriei: fie că acestea sunt produse în afara teritoriului definit legal pentru tequila în Mexic sau mai departe.

Din Mexic, alternativele de agave, cum ar fi raicilla (un spirit de agave mexican cu propriul terroir separat), bacanora (distilată din agavele sălbatice pacifica cultivate în lanțurile muntoase din Sonora) și sotol (facut din Dasylirion wheeleri) sunt de așteptat să câștige tracțiune.

Și mai departe, băuturi spirtoase alternative de agave sunt deja produse în țări precum Australia, SUA și Africa de Sud.

În Australia, de exemplu, Proiectul Australian Agave creează o „categorie de spirt de agave australiană unică în fel, produsă în mod durabil” în insulele Whitsundays de pe Marea Barieră de Corali din Queensland, care oglindește statul Jalisco din Mexic (câmpurile sale de agave sunt situat la 20° sud de ecuator, comparativ cu 20° nord din Jalisco).

Proiectul folosește agave weber albastru, același folosit în distilarea tequila, care este aclimatizat la nordul tropical uscat al Queenslandului.

Ferma de băuturi spirtoase este concepută pentru a crea o categorie premium de băuturi spirtoase de agave australiane la scară internațională, dimensiunea fermei și capacitatea de producție plasându-l în top 25 din rândul producătorilor.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *