Conditii specifice de ambalare a bomboanelor

Inainte de a vorbi despre tehnologii de ambalare a bomboanelor, cu mult mai importanta este problematica asigurarii sigurantei alimentare a acestui produs consumat in majoritate covarsitoare de copii, in directa relatie cu ambalajul. Relatia este stricta si directa, atata vreme cat, pentru un aspect cat mai comercial, la realizarea ambalajelor sunt folosite cele mai diverse materiale, inclusiv metale prezente in cerneluri. De aceea, controlul acestora trebuie sa fie deosebit de strict.
Depasiri la plumb si crom
Intr-un studiu realizat de cercetatorul sud-coreean K-C Kim, de la Gyeonggi-do Institute of Health and Environment-Seul si publicat de Food Research International, se atrage atentia in mod deosebit asupra nivelurilor de metale maxim admise la tiparirea ambalajelor pentru bomboane, la materialele folosite si, mai ales, la rata de transmisie a metalelor din vopseluri, in produs. De subliniat, faptul ca au fost analizate atat produse de pe piata sud-coreeana, cat si produse din Europa si Statele Unite sau Japonia, asadar, datele au putut fi sintetizate la nivel aproape mondial.
In studiul amintit, s-a pornit de la analizarea cantitatilor de metale existente in bomboane, cantitati transferate de pe ambalaj, pe produse. Astfel, s-au obtinut urmatoarele rezultate care au variat astfel: Pb- 110.3 la 6394.1 mg/kg; Cr: 136.9 mg/ kg la 1429.3 mg kg; Cr VI : 87la105.0% in tiparul pe polypropylena .
Migratia de Cr VI s-a constatat a creste de la 0,20 lg, la 0,65 lg intr-un interval de 30 de zile, iar la Pb, s-a constatat o migratie de la 0,28 lg, la 0 74 lg, in acelasi interval de timp.
Concluziile preliminare ale studiului au vizat protectia alimentului si a consumatorilor, zona de design/marketing si acuratetea manevrabilitatii ambalajului si produsului, precum si folia intermediara de ambalare. K-C Kim subliniaza in materialul citat ca in multe tari se utilizeaza o foarte mare varietate de materiale plastice destinate ambalarii bomboanelor si ca, in cea mai mare parte a lor, aceste materiale sunt imprimate utilizand cerneluri care pot fi periculoase pentru copii.
La randul lor, cernelurile au in componenta metale grele, precum cromul sau plumbul, deosebit de periculoase mai ales pentru copiii care, orice s-ar intampla, dau o atentie mica manevrarii bomboanelor, dar o mare atentie produsului in sine si a ambalajului care, de multe ori, este un element de colectie, asadar, cu potential indelungat de contaminare.
Pericol constant
In aceste conditii, chiar si in situatia in care se respecta toate regulamentele privind ambalarea bomboanelor, pericolul contaminarii cu metale grele ramane constant, in cazul in care sunt utilizate cerneluri care nu corespund normelor internationale de securitate. In general, se intelege faptul ca suprafata de contact cu produsul trebuie sa fie curata, insa aceasta regula nu este respectata peste tot si de toti. Cu atat mai mult, in acest caz, conteaza permeabilitatea sau caracteristica de bariera materialului de contact impotriva metalelor din cerneluri.
Mai mult decat atat, depozitarea produselor in conditii improprii, in special la temperaturi peste cele admise, pot conduce la diluarea vopselurilor, caz in care acestea ajung aproape obligatoriu pe produs. De aceea, cernelurile trebuie sa prezinte o mare rezistenta la dizolvare, difuzie, intindere, transfer etc. Iar in acest sens, sunt o sumedenie de studii stiintifice in care se atrage atentia in mod foarte serios asupra pericolelor continue de contaminare.
In marea lor majoritate, bomboanele sunt ambalate in materiale care prezinta tiparituri de proasta calitate, din punct de vedere al compozitiei cernelurilor. In plus, pentru a diminua costurile de productie, multi producatori utilizeaza o simpla folie de ambalare a produselor, difuzia metalelor pe sau in produs fiind mult facilitata.
Metalele prezente in cerneluri pot in acest fel migra foarte usor in bomboane. In particular, metalele grele, precum plumbul si cromul hexavalent, pe care se bazeaza cernelurile utilizate la imprimarea foliilor de ambalare, au o mare rata de migrare, acestea doua putand conduce la afectiuni grave, cum ar fi carcinomul bronhic si cancerul IARC; Leonard Lauwerys; Levy Vanitt;
Newman . Oricum, s-a constatat ca nu toti compusii de Cr VI sunt cancerigeni, cum este compusul Cr VI insolubil in apa, care poate prezenta particule cu potential cancerigen.
Alegerea cernelurilor
tinand cont de rezultatele obtinute, studiul citat subliniaza importanta alegerii cernelurilor,a pigmentilor si a foliilor utilizate in realizarea ambalajelor pentru bomboane. In multe tari ale lumii, pigmentul anorganic PbCr4 este interzis atat in alcatuirea formulelor de cerneala, cat si in injectarea lui in folii, din cauza pericolul crescut pe care il prezinta pentru sanatatea consumatorilor si, in special, pentru cea copiilor. Oricum, in multe tari, cromul a fost exclus de pe lista substantelor acceptate in tiparirea ambalajelor.
Ca urmare, a putut fi realizat un model al nivelurilor de metale admise in vopseluri, iar in alegerea acestora trebuie tinut cont de urmatorii parametri:
Pb: 999 – 0.005
Cd: 1002 – 0.006
Cr: 1006 – 0.006
Cu: 1002 – 0.005
Zn: 1004 – 0.005
Co: 1004 – 0.006
Mn: 1004 – 0.004

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *