Companiile europene cer un nou angajament politic pentru integrarea economică în piața unică

Companiile europene cer un nou angajament politic pentru integrarea economică în piața unică

În urma consecințelor economice create de invazia rusă a Ucrainei, creșterea prețurilor la energie, pandemia COVID în curs și Brexit, timpul este propice pentru reînnoirea integrării europene.

Acesta este cel mai bun mod de a genera creștere economică, de a asigura locuri de muncă și de a promova incluziunea socială pentru generațiile viitoare.

Pe lângă faptul că este unul dintre pilonii păcii și prosperității, piața unică este piatra de temelie a economiei UE și fundația pe care se construiesc multe dintre obiectivele actuale ale UE.

Este esențial pentru capacitatea noastră de a absorbi șocurile externe, de a folosi puterea geopolitică, de a consolida autonomia strategică deschisă, de a impulsiona redresarea și de a realiza tranzițiile ecologice și digitale.

Comunitatea de afaceri își recunoaște propria responsabilitate și îmbrățișează pe deplin contribuția constructivă pe care o poate aduce pentru a aborda provocările actuale.

La rândul său, sectorul public are un rol important de jucat, prin reducerea fragmentării pieței și eliminarea birocrației, inclusiv pentru operațiunile comerciale transfrontaliere.

Pornirea motorului pieței unice este cea mai bună oportunitate pe care o avem; și este o responsabilitate care se află pe deplin în mâinile guvernelor. Ar trebui întreprins de urgență de dragul creării de noi creșteri și locuri de muncă, precum și pentru evitarea dificultăților sociale în următorul deceniu.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, beneficiile eliminării barierelor din calea pieței unice pentru bunuri și servicii ar putea ajunge la 713 miliarde EUR până la sfârșitul anului 2029; o sumă similară cu investițiile prevăzute în „pachetul de redresare al UE de generație următoare”.

Mai mult, pornirea motorului de integrare este neutră din punct de vedere bugetar și nu ar reprezenta nicio povară suplimentară pentru contribuabili. Acordarea priorităților pieței unice este un rezultat lent în vremuri de epuizare a bugetelor naționale.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *