Comisia Europeană, somată să definească ”alimentul natural”

Comisia Europeană, somată să definească ”alimentul natural”

Grupul de consumatori SAFE Food Advocacy Europe a cerut Comisiei Europene să facă diferența între substanțele sintetice și cele naturale, informează FoodNavigator.

În prezent, CE primește un feedback cu privire la propunerile pentru o nouă directivă numită „Imputernicirea consumatorului pentru tranziția verde”. Acest lucru urmărește să elimine ceea ce descrie drept „afirmații de mediu generice” și să stabilească cerințe minime pentru etichetele de durabilitate.

SAFE consideră că originea oricărui ingredient ar trebui să fie afișată pe eticheta produselor alimentare pentru a informa în mod corespunzător consumatorii și pentru a-i ajuta să facă alegeri informate pentru a-și proteja sănătatea și mediul.

Grupul consideră că Comisia ar trebui să asigure coerența cu alte reglementări alimentare care stabilesc specificitățile pentru produsele alimentare (criterii de etichetare, denumirea de origine în funcție de diferența dintre naturale și sintetice) și să depună eforturi suplimentare în ceea ce privește sistemul său de etichetare, pentru a crește transparența produselor comercializate. ca „verde”.

Potrivit organizației, metodologia de etichetare propusă de CE se concentrează excesiv pe emisiile de carbon atunci când se determină profilul de mediu al produselor, ignorând factorii cruciali precum reciclabilitatea, toxicitatea și biodegradabilitatea.

SAFE consideră că consumatorii ar trebui să fie corect informați cu privire la faptul că produsele realizate din ingrediente naturale sunt complet biodegradabile, spre deosebire de omologii lor sintetici.

Conștientizarea tot mai mare cu privire la consumul de alimente sănătoase a crescut numărul de produse alimentare etichetate cu mențiuni ecologice, cum ar fi „100% natural”. Dar nu toate sunt cu adevărat naturale, se plânge SAFE. Multe ingrediente par naturale, dar sunt obținute prin procese chimice, a menționat acesta.

Problema este legată de lipsa unei obligații specifice de etichetare care să facă distincția între ingredientele sintetice și cele naturale.

În noiembrie 2020, SAFE Food Advocacy Europe a lansat „WeValueTrueNatural”, o campanie care vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la afirmațiile ecologice înșelătoare și să se asigure că produsele naturale etichetate sunt fără OMG, fără substanțe sintetice și biodegradabile.

SAFE a analizat lacunele legale din cadrul legal al UE și utilizarea greșită a termenului „natural” în produsele alimentare. Cercetătorii au analizat mai multe produse alimentare comercializate cu „afirmații naturale” și au descoperit că aproape toate etichetele rețin informații despre proprietățile produsului, în timp ce criteriile mențiunilor ecologice nu au fost evaluate de operatorii din sectorul alimentar și nici de autoritățile publice.

Potrivit SAFE, cu sediul la Bruxelles, există mai multe studii de caz de substanțe sintetice care pot fi comercializate legal ca „naturale”, chiar și atunci când sunt produse printr-un proces chimic. De exemplu, zeaxantina (un carotenoid) și melatonina, care sunt substanțe naturale, sunt prezente în majoritatea suplimentelor alimentare cu versiuni sintetice.

Mai este un caz cu nitrați. „Pentru a reduce cantitatea de nitrați sintetici, unele industrii ale cărnii le folosesc pe cele derivate din spanac și adesea scriu pe etichetă „fără aditivi”, inducerea în eroare a consumatorilor”, a susținut Luigi Tozzi, director adjunct la SAFE. „Această problemă ar trebui rezolvată prin inițiativa propusă.”

Floriana Cammarusti, secretar general la SAFE, a adăugat: „Strategia Farm to Fork reprezintă o oportunitate excelentă de a crea în sfârșit un cadru european de etichetare durabil și de a implica consumatorii din UE în tranziția ecologică.

Cu toate acestea, pentru a atinge acest obiectiv, este esențial să se stabilească cerințe mai stricte de etichetare prin introducerea unei definiții mai clare a termenului „natural” pentru produsele alimentare din UE. SAFE este de acord cu Parlamentul European în solicitarea unor scheme de etichetare obligatorii pentru produsele sănătoase care să indice dacă un ingredient este de origine sintetică atunci când este obținut prin sinteză chimică, în special în cazurile în care există echivalente naturali.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *