Comerțul internațional cu alimente al Marii Britanii s-a prăbușit după Brexit

Comerțul internațional cu alimente al Marii Britanii s-a prăbușit după Brexit

Exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie către Uniunea Europeană au scăzut cu 75% în ianuarie, prima lună de viață în afara pieței unice a UE, potrivit datelor publicate de Federația pentru Alimente și Băuturi din Marea Britanie, citate de Euractiv.

Valoric, exporturile către blocul UE au scăzut de la 1 miliard de lire sterline în ianuarie 2020, la 256,4 milioane de lire sterline în aceeași lună a anului următor și s-au prăbușit cu peste 80% în Irlanda, Germania și Italia, arată cifrele lansate pe data de 22 martie.

Exporturile de somon și carne de vită au fost deosebit de afectate, scăzând cu 98% și, respectiv, 91%, în timp ce exporturile de whisky au scăzut de la 105,4 milioane GBP la 38,9 milioane GBP, o scădere de 63%.

În ansamblu, sectorul pescuitului a înregistrat o scădere de 79% a exporturilor de la 25,2 milioane GBP la 5,3 milioane GBP, o reflecție a reclamațiilor industriei cu privire la întârzierile cauzate de noile cerințe de hârtie, care l-au lăsat să piardă aproximativ 1 milion GBP pe zi.

FDF a spus că „impactul COVID și al stocării de către întreprinderile britanice în UE înainte de sfârșitul perioadei de tranziție au fost factori care contribuie, dar o mare parte din aceasta se datorează probabil barierelor netarifare cu care se confruntă exportatorii britanici și prăbușirea grupajului mișcări care i-au exclus pe mulți exportatori de IMM-uri. ”

Închiderea multor industrii de restaurante și catering din UE din cauza măsurilor de blocare luate pentru a controla răspândirea COVID-19 este probabil să continue să aibă o pondere asupra exporturilor.

Exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie către restul lumii au scăzut, de asemenea, cu 11%, cifre care ar putea reflecta perturbarea comerțului și a consumului cauzate de pandemie. Importurile din UE au scăzut, de asemenea, cu 25%, de la 2,6 miliarde de lire sterline la 1,9 miliarde de lire sterline.

Guvernul a încercat să reducă efectele noului acord comercial și de cooperare, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. La începutul acestei luni, Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a publicat statistici care arătau că exporturile Marii Britanii către UE au scăzut cu 40,7% în ianuarie comparativ cu luna decembrie.

Cu toate acestea, ministrul britanic pentru relațiile cu UE, David Frost, care a negociat acordul comercial, a susținut că volumul total de transport de marfă dintre Marea Britanie și UE a revenit la niveluri normale de la începutul lunii februarie.

Frost a adăugat că „îmbinarea unică de factori a făcut inevitabil ca în ianuarie să vedem niște cifre neobișnuite”. Cu toate acestea, eliminarea treptată a perioadelor de grație după care controalele vamale asupra produselor alimentare și a altor bunuri vor deveni obligatorii vor continua să afecteze întreprinderile de pe ambele părți ale Canalului.

UE a impus controale vamale la exporturile Marii Britanii la 1 ianuarie, în timp ce Marea Britanie a întârziat să introducă măsuri reciproce până în octombrie. Statutul perioadelor de grație pentru mărfurile care călătoresc din Marea Britanie în Irlanda de Nord se află, de asemenea, în centrul unui rând legal în curs între cele două părți.

FDF a avertizat că „punerea în aplicare treptată a controalelor la frontieră va însemna probabil că efectele complete ale sfârșitului tranziției asupra importurilor din UE nu vor fi văzute decât în ​​2022”.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *