Colorant alimentar pe bază de spirulină pentru băuturi calde și reci

Colorant alimentar pe bază de spirulină pentru băuturi calde și reci

Start-up-ul israelian Gavan a depășit „provocarea albastră” în ceea ce privește băuturile calde și reci cu un colorant stabil la căldură, natural și vibrant, informează BeverageDaily.

Rar și incitant

Culoarea albastră este rară în natură și, ca atare, pigmentul a fost foarte căutat – atât în ​​textile, cât și în vopsele – de milenii.

O culoare „atrăgătoare” și „incitantă”, albastrul s-a dovedit, de asemenea, o nuanță atractivă pentru producătorii de alimente și băuturi. În categoria băuturi, băuturile albastre bine-cunoscute variază de la cocktailuri Blue Lagoon până la băuturi răcoritoare cu aromă de fructe de pădure, latte albastre și băuturi funcționale pentru sport.

Pe măsură ce tendința etichetei curate continuă cu ritmul accelerat, consumatorii caută din ce în ce mai mult să evite coloranții sintetici artificiali. Dar în categoria albastră, fie că este sintetică sau naturală, start-up-ul israelian Gavan spune că ambii se confruntă cu aceeași problemă.

„Atât coloranții albaștri sintetici, cât și coloranții albaștri pe bază de plante au provocări de reglementare, stabilitate, intensitate sau preț”, a explicat Yael Leader, șeful de produs al Gavan.

„Principalul obstacol în calea creării de formulări alimentare cu culori naturale este stabilitatea – capacitatea de a depăși provocările de formulare și de a asigura un albastru adevărat vibrant și consistent pe toată durata de valabilitate a produsului.”

În timp ce furnizarea unui albastru vibrant, natural și stabil pentru sănătate pentru produsele cu pH scăzut este „delicată”, deoarece orice tratament termic sau schimbare a pH-ului poate influența nuanța culorii, Gavan crede că a găsit soluția în spirulina.

Ficocianina pigment-proteină

Un tip de alge albastru-verde, spirulina conține o proteină-pigment cunoscută sub numele de ficocianină, care produce o culoare albastră pură.

Tehnologia proprietății Gavan, non-OMG extrage ficocianina și optomizează colorantul „în mod delicat, fără a deteriora sursa și permite extragerea mai multor compuși din întreaga spirulina, fără deșeuri.

Rezultatul este un colorant albastru stabil, dezvoltat din tehnologie care îl protejează de decolorare, la un pH de până la 3,0 sau când este pasteurizat la 90°C timp de 30 de secunde, a notat start-up-ul.

„În plus, controlul platformei asupra dimensiunii particulelor oferă o stabilitate îmbunătățită pe toată durata de valabilitate a produsului final.”

Potenţial de băutură fortifiată

Gavan spune că platforma sa permite un „spectru complet” de nuanțe stabile de albastru, dar, deoarece albastrul este o culoare primară, „deschide o fereastră” pentru a produce alte culori, de la verde non-clorofilă la nuanțe violete.

Formularea colorantă naturală a start-up-ului poate fi utilizată pentru băuturi calde, cum ar fi ceaiul și cafeaua, precum și băuturile funcționale și băuturile pentru sport.

„Am întâmpinat o cerere destul de puternică din partea companiilor care spun că consumatorii lor caută experiențe noi. Și-au exprimat dorința de a-și lărgi palatele de culoare și devin mai aventuroși”, a declarat Itai Cohen, CEO și co-fondator al Gavan, pentru FoodNavigator. .

„Acest lucru a stimulat o cerere tot mai mare de culori naturale, fie că sunt albastre sau verzi, în primul rând pentru categorii precum băuturi funcționale, cum ar fi băuturi pentru sport și băuturi energizante și chiar cocktailuri.”

Cu toate acestea, în cadrul categoriei de băuturi funcționale, atunci când se poate adăuga o cantitate mare de vitamine și minerale, ingredientele pot reacționa cu pigmenții și pot accelera procesul de degradare a culorii.

Acest lucru poate provoca decolorare sau poate crea o legare complexă de pigmenți și minerale care poate depune sedimentare în aplicarea finală, ni s-a spus. Platforma Gavan oferă o soluție pentru sectorul băuturilor fortificate, printre altele.

Din perspectiva unei etichete curate, colorantul este marcat ca „extract de spirulina” pe listele de ingrediente. „Conformă cu FDA-21 CFR Codul de reglementare federal din SUA, titlul 21”, a spus Cohen. „Principiul de colorare respectă secțiunea 75.530 extract de spirulina.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *