Coduri genetice de bare, pentru protecția împotriva fraudei cu uleiul de măsline

Coduri genetice de bare, pentru protecția împotriva fraudei cu uleiul de măsline

Uleiul de măsline extravirgin este o țintă majoră a fraudelor alimentare fără scrupule, dar poate nu pentru mult timp. Pentru a luptsa împotriva lor, specialiștii greci au realizat un cod de bare genetic, informează FoodNavigator

Cu bani europeni

Cu finanțare din proiectul UE de cercetare și inovare S3FOOD, o echipă de specialiști în biotehnologie și blockchain din Grecia utilizează ADN-ul uleiului de măsline pentru a genera un cod de bare genetic rezistent la fraudă pentru fiecare sticlă.

Compania de biotehnologie BioCos din Creta, care dezvoltă soluții de trasabilitate bazate pe ADN pentru produsele alimentare, a dezvoltat ceea ce descrie ca un instrument de trasabilitate antifraudă numit DNAblockchain.

Instrumentul digital, susține ea, va proteja autenticitatea și trasabilitatea uleiului de măsline extravirgin (EVOO) pe tot parcursul de pe câmp. Pentru producători, înseamnă că valoarea produselor de ultimă generație nu va mai fi subcutată de imitații mai ieftine. De asemenea, consumatorii pot avea încredere că EVOO din sticlă respectă denumirea de pe etichetă și este sigur de consumat.

Beneficii de sustenabilitate

Pe măsură ce EVOO autentic câștigă recunoașterea pe care o merită, a spus BioCoS, cultivatorii vor avea un stimulent mai mare pentru a proteja biodiversitatea soiurilor de măslini.

„Riscul ridicat de fraudă în industria uleiului de măsline este foarte mult legat de valoarea economică, lanțul de aprovizionare fragmentat și natura lichidă a produsului. Un studiu recent a constatat că valoarea unui EVOO premium poate fi redusă cu 50%”, a explicat Stelios Arhondakis CEO al BioCoS, care lucrează cu partenerul tehnologic InTTrust pentru a dezvolta instrumentul de trasabilitate DNAblockchain.

Frauda cu ulei de măsline ia mai multe forme. În 2019, de exemplu, Europol a confiscat 150 de tone de ulei de floarea soarelui, despre care eticheta pretindea a fi ulei de măsline. Un alt caz a implicat 47 de morari, doi îmbuteliatori și comercianți, care au vândut ulei cu o etichetă falsă de locație geografică protejată (IGP) cu EVOO.

În plus, există temeri că problema s-ar putea agrava pe măsură ce cererea de ulei de măsline crește, după ce invazia Rusiei în Ucraina a redus oferta de ulei de floarea soarelui.

Trasabilitate de la arbore la consumator

Pentru a contracara problema, BioCoS stabilește profiluri ADN pentru anumite soiuri de măsline utilizate pentru producerea EVOO. Un singur soi – Koroneiki – reprezintă aproximativ 60% din producția grecească de EVOO.

O platformă inteligentă de procesare a datelor utilizează datele ADN pentru a verifica autenticitatea varietale a EVOO. Aceste informații sunt apoi integrate într-un sistem blockchain împreună cu alte date, cum ar fi caracteristicile de calitate, locația plantației de măslini și cantitatea de EVOO produsă.

Întreaga poveste urmăribilă va fi disponibilă consumatorilor printr-un cod QR pe ​​sticla de EVOO.

„Blockchain-ul este deja utilizat pe scară largă în sectorul uleiului de măsline pentru a urmări și urmări fiecare număr de lot de la producătorul de ulei de măsline la consumator. Cu toate acestea, limitarea acestei abordări este că asigură doar trasabilitatea sticlei – nu conținutul acesteia”, a spus Arhondakis.

„DNAblockchain reduce acest decalaj, făcând imposibilă amestecarea uleiului de măsline cu alte soiuri sau alte tipuri de ulei vegetal fără a fi descoperit. Deci, dacă adăugați să spunem 3-5% ulei de măsline dintr-un soi grecesc la un produs italian, l-ați putea urmări prin analiza ADN. Asta oferă o transparență deplină.”

Pe lângă beneficiile pentru mărcile comerciale și siguranța alimentară, datele ADN pot fi folosite pentru a crea o hartă „geo-genetică” a cultivatorilor de măsline care produc EVOO. Arhondakis consideră că aceasta ar putea deveni o resursă esențială pentru eforturile viitoare de îmbunătățire a durabilității cultivării măslinelor și de atenuare a riscurilor legate de schimbările climatice.

Alte proiecte anti-fraudă

BioCoS și InTTrust sunt printre cele peste 75 de companii mici și mijlocii care au primit finanțare pentru inovare digitală din proiectul S3FOOD al UE, un proiect de patru ani de 5 milioane EUR care își propune să inspire, să sprijine și să finanțeze tranziția digitală a procesului alimentar european.

Alte inovații finanțate care vizează frauda alimentară și siguranța alimentară includ un instrument blockchain pentru brânză, un biosenzor pentru detectarea agenților patogeni în apă și o platformă inteligentă de siguranță alimentară pentru procesatorii de ton.

Alte inovații finanțate care vizează frauda alimentară și siguranța alimentară includ un instrument blockchain pentru brânză, un biosenzor pentru detectarea agenților patogeni în apă și o platformă inteligentă de siguranță alimentară pentru procesatorii de ton.

S3FOOD își va prezenta realizările și oportunitățile viitoare pentru inovarea digitală în industria alimentară la evenimentul său final de la Bruxelles, pe 7 septembrie 2022.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *