Cercetatorii din Florida au descoperit aluna rezistenta la seceta

Inrautatirea conditiilor meteo si seceta excesiva din ultimii ani i-au determinat pe cercetatorii Universitatii din Florida sa caute solutii pentru a dezvolta un nou soi de alune, rezistente la seceta.
Echipa de cercetare va primi cate 500.000 dolari, timp de patru ani, de la Institutul National de Alimentatie si Agricultura USDA, pentru a gasi strategiile care pot imbunatati toleranta la seceta a arahidelor. Cercetarea isi propune sa aclimatizeze aproximativ sase soiuri de arahide la conditii de seceta, care pot fi apoi utilizate in programe de reproducere.
Mai putina apa, in perioada decrestere
Diane Rowland, profesor de agronomie la Universitatea din Florida, impreuna cu echipa sa vor continua studierea unui proces numit aclimatizare amorsata- procedeu prin care alunele sunt udate in jur de 60%-70% din rata normala de irigare, inainte sa inceapa cultura sa produca alune. Metoda aceasta are rolul de a pregati cultura cu mai putina apa, pentru a rezista la perioada de seceta.
Dincolo de procesul de aclimatizare amorsata, echipa va cauta si alte instrumente de management de productie, care pot fi folosite in combinatie, pentru a economisi cat mai multa apa la cultura.
Cultivarea cu benzi lucrative – in cazul in care solul este perturbat in fasii de-a lungul domeniului, poate duce la cresterea infiltratiilor din apa de ploaie, reduce evaporarea si se adauga materie organica, a explicat Rowland. Aceasta metoda de productie, in combinatie cu aclimatizarea amorsata poate conditiona mai bine cultura, pentru a imbunatati rezistenta si cresterea nivelului de recuperare in perioadelede seceta.
Cercetarea de pana acum a aratat ca benzile lucrativecu aclimatizare amorsata pot imbunatati randamentul la arahidela un deficit de apa de 50%. Mai multe, pe www.foodnavigator-usa.com

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *