Cel mai mare producator din Romania testeaza cererea de suc de catina

Primagra SRL, cel mai mare producator de catina din tara si producator de material saditor ecologic de catina, cu sediul in judetul Arad, a fost prezent la Expozitia internationala INDAGRA, eveniment desfasurat in Bucuresti, in perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, testand cererea de suc de catina produs in sistem ecologic, suc pe care doreste a-l realiza in viitorul apropiat.
Primagra SRL este cunoscuta la acest moment in special ca producator de material saditor ecologic de catina si producator de fructe de catina intreaga productie de fructe este vanduta in Germania la preturi cuprinse intre 1,7-1,9 EUR/kg . Firma dispune din 2008, la Frumuordm;eni, langa Arad, de prima ferma pilot profesionista din Romania de catina ce se intinde in prezent pe 24 ha 18 ha pe rod si alte 6 ha in vegetatie , suprafata ce se doreste a fi extinsa pana la 52 ha in urmatorii ani. Pe 2 ha din cele 24 ha, Primagra SRL desfasoara si activitate de cercetare-dezvoltare, unul din proprietarii companiei fiind Alexandru Vulpe, cercetator roman din Arad cu o activitate de peste 35 de ani de munca in domeniul pomiculturii.
La momentul actual Primagra SRL exporta plante de catina in Grecia, Ungaria, Italia Germania, Portugalia si Franta la preturi cuprinse intre 1,25-1,75 EUR/planta. Totusi, 70% din productia de material saditor merge spre piata romaneasca.
Firma ofera si consultanta pentru infiintarea plantatiilor de catina. Investitiile necesare pentru infiintarea unui hectar de catina sunt cuprinse intre 5-6 mii EUR si 9-10 mii EUR, din care cca. 3 mii EUR reprezinta costurile legate de achizitionarea materialului saditor. Plantatia intra in productie din al 3-lea an de la plantare, iar profitul este de cca. 10.000 EUR/ha, ceea ce inseamna ca investitia se amortizeaza inca din primul an de productie. Catina este un bun antioxidant ?si contine de doua ori mai multa vitamina C decat maceordm;ul ?si de zece ori mai mult decat citricele.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *