CEFF Certified E-Friendly Food in Romania

Sistemul de certficare ce iti ofera garantia ca produsele alimentare de pe raft nu contin aditivi cu potential periculos sau controversati, vine in Romania.
Conform unui studiu realizat la inceputul anului, aproximativ80% dintre romani citesc cu atentie eticheta produselor alimentare si continutul de E-uri, dar pentru 9 din 10 acestea sunt greu de inteles.
Numai 14% dintre respondenti cunosc diferenta intre tipurile de E-uri prezente in alimentele de la raft
CEFF Romania lanseaza astazi pe piata locala marcaCEFFCertified E-Friendly Food, marca inregistrata la nivelul Uniunii Europene care atesta faptul ca produsele alimentare inscriptionate cu acest logo nu contin conservanti, indulcitori, coloranti artificiali sau glutamati cu potential periculos sau controversati, conform studiilor expertilor.
Aceasta initiativa este o premiera pe piata romaneasca si vine ca raspuns la studiile efectuate la nivel national, care au aratat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informatii clare si transparente cu privire la adaosurile de aditivi din alimente, precum si la nevoia de a aduce un impact benefic asupra sanatatii si familiei lor. Astazi, CEFF este prezenta in Cehia, Slovacia si Polonia, Romania fiind a patra tara in care se lanseaza.
Eticheta produselor alimentare – in continuare o necunoscuta cu multe E-uri
Un sondaj realizat de CEFF in Romania in 2014 arata ca aproximativ80% dintre romani citesc cu atentie eticheta produselor alimentare si continutul de E-uri.Procentul creste chiar la 84% in cazul parintilor cu copii minori,insa pentru 9 din 10 respondenti lista este greu de inteles.
In acest context, 1 din 2 respondenti afirma ca un element vizual ca o stampila sau marca l-ar ajuta in identificarea alimentelor mai sanatoase, in timp ce aproximativ 25% au indicat ca un scris mai mare ar simplifica citirea etichetei. Mai mult,69% ar avea incredere intr-o institutie specializata, independenta, care sa ofere ajutor in intelegerea informatiilor de pe etichetele alimentare.
Aliati pentru o alimentatie sanatoasa
MarcaCEFF – Certified E-Friendly Foodvine in ajutorul consumatorilor care au dificultati in interpretarea listelor de ingrediente si mai ales in a recunoaste continutul de aditivi alimentari in produsele de la raft. Astfel, stampila CEFF de pe ambalajul produselor certifica faptul ca acele produse nu contin niciun aditiv dintr-o lista de 70 de substante grupate in conservanti, coloranti artificiali, indulcitori si glutamati, care fac obiectul unor controverse la nivelul expertilor, desi sunt acceptati de Uniunea Europeana. Lista completa a acestor aditivi este disponibila pewww.ceff.info.
Oferta de pe raft influenteaza absolut fiecare roman, fie ca isi cumpara o paine, produse lactate, mezeluri, produse semi-preparate sau bauturi. In contextul actual, sunt foarte atenta la ce pun in cosul zilnic si imi dau seama cat de dificil este sa iti gasesti instrumentele pentru o alimentatie sanatoasa si chiar sa intreprinzi ceva benefic pentru sanatatea ta si a familiei. CEFF Certified E-friendly Food sau Alimente fara chimicale inutile, vine in Romania tocmai ca un astfel de ghid de filtrare care ajuta consumatorul sa aleaga produsele care nu contin aditivi controversati sau cu un potential periculos ,a declarat Daniela Niculescu, Director General CEFF Romania.
Pentru a obtine certificarea CEFF, producatorii trec printr-un un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate si continutul de aditivi, documentele de conformitate, fise tehnologice si altele. Testarile sunt coordonate si supervizate cu sprijinulInstitutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare.Produsele certificate pot imprima pe ambalaj stampilaCEFF timp de un an, insa testele sunt efectuate trimestrial. In cazul suspiciunilor semnalate de consumatori sau alte institutii, acestea pot fi supuse unor audite speciale.
Problema aditivilor alimentari trebuie sa fie luata in considerare cu maxima responsabilitate si intr-o permanenta conexiune cu actorii de pe lantul alimentar: producatorii de ingrediente, procesatorii de alimente, institutele de cercetare si autoritatile de monitorizare si control. Sustinem ca maniera cea mai adecvata este utilizarea pe cat posibil a variantelor naturale de aditivi si folosirea celor de sinteza doar in cazul in care nu se pot aplica alte solutii tehnologice si doar cu conditia respectarii stricte a dozelor admise. Activitatea desfasurata de catre cercetatorii institutului nostru se concentreaza pe aceasta idee, de minimizare a utilizarii aditivilor de sinteza si eliminarea din matricile alimentare a celor controversati, a declarat Dr. Ing. Gabriela Mohan de la Centrul de Informare Tehnologica al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare IBA Bucuresti
Lista de aditivi alimentari permisi si aprobati de Uniunea Europeana ajunge la aproximativ 300, facand evaluarea volumului si tipurilor de aditivi alimentari de catre consumator cu atat mai dificila. Acestia pot fi insa verificati pe websiteul ceff.info, fiecare avand marcajul ca fiindacceptatsauneacceptatde acest sistemul de certificare.
Atitudinea romanilor si europenilor fata de aditivii alimentari
Conform studiului ivox.ro, 74% dintre respondentii studiului iau in calcul efectul daunator al aditivilor alimentari atunci cand vine vorba de achizitie.50% dintre respondenti sunt dispusi sa renunte la un produs daca lista de ingrediente ridica suspiciuni,insanumai 14% dintre respondenti cunosc si pot face diferenta intre tipurile de E-uri,putand astfel sa evalueze impactul lor. Dintre alimente, romanii acorda in primul rand atentie etichetei produselor semipreparate si mezelurilor. Astfel, 78% dintre ei declara ca aceste produse necesita cea mai mare atentie cand sunt selecte la raft.
Mai mult, aproape 35% au declarat ca iau in considerare lucrurile negative pe care le aud despre anumite marci sau tipuri de produse. 67% dintre respondenti considera ca marcile ce atesta calitatea sunt importante, iar cetatenii recunosc din ce in ce mai multe astfel de marci, conform unui studiu Eurobarometru realizat in 2012.
Alimentatia este un subiect care il preocupa pe consumatorul roman. Astfel,41% dintre respondentii la studiu cauta pe internet informatii cu privire la alimentatia sanatoasa, alimente de evitat sau urmaresc specialistii nutritionisti. Mai mult de un sfert dintre cei chestionati au declarat ca au renuntat la un produs de pe lista de cumparaturi la recomandarea nutritionistului. si totusi, pentru 26% dintre respondenti, aprecierea personala pe care o au fata de produs este de multe ori decisiva in favoarea alegerii unui aliment nerecomandat de sursele de incredere. Cel mai important criteriu declarat de achizitie a produselor alimentare este preferinta familiei, cu 47%, urmat de continutul de aditivi, cu 25% si de informatiile nutritionale, cu aproape 17%. La nivel european, brandul are o influenta mai mare, 47% dintre respondenti declarand ca este important, conform aceluiasi studiu.
CEFF pune de asemenea la dispozitia consumatorilor lista completa a aditivilor alimentari pe paginawww.ceff.info, unde sunt evidentiate E-urile controversate precum si cele considerate inofensive de specialisti.
Despre CEFF Romania
CEFF este o marca si un sistem de certificare a produselor alimentare ce nu contin aditivi controversati cu potential periculos , care este prezenta in Cehia, Slovenia, Polonia si Romania, incepand cu anul 2011, respectiv 2013.
Initiativa CEFF este independenta si se concentreaza asupra celor mai controversati aditivi. Aceasta informeaza cu privire la:
Garantia ca produsele certificate nu contin conservanti, coloranti artficiali, indulcitori si glutamati cu potential periculos pentru sanatate sau controversati.
Siguranta ca achizitionati alimente cu un continut scazut de chimicale raportat la alte produse similare.
Usurinta in alegerea unor produse similare fara a mai citi etichetele.
Increderea ca va influentati sanatatea pozitiv reducand consumul de aditivi periculosi din dieta dumneavoastra.
Organismul nu are nevoie deacesti aditivi, care nu au valoare nutritionala, iar organismul nu ii recunoaste.
Reguli clare si independente nemanipulate pentru certificare.
Pentru mai multe detalii, va rugam contactati:Silvia Jalea,GMP PR,silvia.jalea@pr.gmp.ro,0745 509 822

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *