Ce va face MADR? Doar cinci zile pana la publicarea Normelor Legii 150

Ce va face MADR? Doar cinci zile pana la publicarea Normelor Legii 150

Ministerul Agriculturii ?si Dezvoltarii Rurale MADR are obligatia sa publice pana la 15 ianuarie varianta finala a norshy;melor de aplicare pentru conshy;troversata lege a supershy;marketurilor, care va impune retailerilor ca cel putin 51% dintre produsele agroalimenshy;tare prezente la raft sa provina din latul scurt de aprovizionare.
De?si legea 150/2016, care aduce modificari legii 321/2009 privind comertul cu produse alimentare, a intrat in vigoare la inceputul lunii iulie a anului trecut, Ministerul Agriculturii nu s-a grabit sa puna la punct normele de aplicare, lasand pe jar, timp de aproape jumatate de an, zece mari retele de comert modern care impreuna auafaceride 10 miliarde de euro.
MADR intocmit la inceputul lunii decembrie a anului trecut o varianta de norme de aplicare, aflate in dezbatere pe site-ul institutiei, la care oricine ar fi putut trimite in scris amenshy;damente, cerand modishy;ficarea normelor de aplicare.
In aceasta varianta proshy;vizorie de norme de aplicare, MADR a stabilit ca lantul scurt de aproviznionare implica relatii comerciale intre furnizor, un singur comershy;ciant ?si consumator ?si se aplica in cazul produselor proaspete, congelate ?si procesate din carne, oua, legume, fructe, precum ?si tuturor tipurilor de miere, produse lactate ?si produse de panificatie.
MADR a mai trasat obligatiile principalilor actori implicati in desfaordm;urarea comertului cu produse alimentare provenite din lantul scurt de aprovizionare.
Ce obligatii instituie normele de aplicare a legii supermarketurilor
– Ministerul de Finante trebuie sa publice anual lista retailerilor cu cifre de afaceri mai mari de 2 mil. de euro ?si sa le ceara acestora informatii privind volumul de produse comercializate in ultimul an,datepe care ulterior le transmite MADR;
-Furnizorii au obligatia sa afiordm;eze ?si sa promoveze oferta de produse agroalimentare provenite din lantul scurt de aprovizionare;
-Organizatiile de producatori agricoli raporteaza anual productia de produse agroalimentare prognozata pentru anul urmator;
-Retailerii trebuie sa raporteze MADR cantitatile necesare asigurarii aprovizionarii pe un an, precum ?si cantitatile ce nu pot fi cumparate prin lantul scurt de aprovizionare;
-MADR cere infiintarea Consiliului pentru monitorizarea lantului scurt de aprovizionare, a carui functionare se va stabili la 30 de zile dupa publicarea normelor.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *