CE propune interzicerea clonelor in industria alimentara!

Trimisul special al AGERPRES, Catalina Matei, transmite: Comisia Europeana a adoptat miercuri trei proiecte de lege privind clonarea animalelor si alimentele noi, care vor oferi securitate juridica in acest domeniu, doua dintre acestea urmand sa interzica utilizarea tehnicilor de clonare in Uniunea Europeana pentru animalele de ferma si importurile de clone ale acestor animale, a anuntat comisarul european responsabil cu sanatatea, Tonio Borg.
Potrivit acestuia, comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate, inclusiv a laptelui, va fi, de asemenea, interzisa.
Proiectul de lege privind alimentele noi revizuieste regulamentul existent privind aceste alimente, in sensul imbunatatirii accesului alimentelor noi si inovatoare pe piata UE, mentinand, in acelasi timp, un nivel ridicat de protectie a consumatorilor.
Initiativele de astazi n.r. marti privind clonarea animalelor ofera un raspuns realist si viabil la preocuparile legate de bunastarea animalelor, precum si la perceptia consumatorilor cu privire la produsele alimentare provenite de la animale clonate. Modificarile reglementarilor privind alimentele noi vor crea un sistem mai eficient, iar acesta le va oferi consumatorilor din UE posibilitatea de a beneficia de o gama larga de produse alimentare si va crea totodata un mediu favorabil pentru industria alimentara europeana, a declarat comisarul UE pentru sanatate, in conferinta de presa cotidiana.
Acesta a mentionat ca proiectul de lege urmareste bunastarea animalelor si alte preocupari etice legate de utilizarea acestei tehnici.Primul proiect de directiva prevede instituirea unei interdictii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de ferma, precum si privind introducerea pe piata de animale vii clonate si de embrioni clonati.
Al doilea proiect de directiva garanteaza ca produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele, provenind de la animale clonate nu sunt introduse pe piata UE.
Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisa in scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare si a speciilor pe cale de disparitie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice si dispozitive medicale, in cazul in care utilizarea acestei tehnici poate fi justificata.
Nu se va practica clonarea in scopuri agricole in UE si nicio astfel de clona nu va fi importata atat timp cat exista preocupari legate de bunastarea animalelor.Raspunzand unei intrebari, Tonio Borg a precizat ca interdictia nu se refera la urmasii animalelor clonate. Urmasul clonei nu e clona, a argumentat el.
Proiectele Comisiei vor fi analizate de celelalte institutii ale UE, inclusiv Parlamentul European si Consiliul, urmand sa adopte pozitiile in timp util, estimandu-se ca acestea vor intra in vigoare cel mai devreme in 2016.Clonarea animalelor este o tehnica relativ noua de a reproduce animale. Clonarea nu implica nicio modificare genetica.
Alimentele noi reprezinta, in general, produsele alimentare care nu au fost consumate in UE la un nivel semnificativ inainte de mai 1997, si anume inainte de intrarea in vigoare a regulamentului actual si, in special, alimente produse conform unor tehnici si tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele. Agerpres

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *