Cat de eficient este programul de diminuare a evaziunii la legume ?si fructe?

Guvernul a dat acum cateva luni o ordonanta de urgenta, prin care a incercat sa diminueze pe cat posibil, evaziunea la legume ?si fructe. Cu toate acestea, evaziunea fiscala din domeniu a ramas la fel de ridicata, motiv pentru care, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ia in calcul o eventuala reducere a TVA la aceste produse. Din datele furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii reiese ca, in continuare, consumul de fructe si legume la nivel european se afla sub cantitatea recomandata de 400 de grame de persoana pe zi.
Atestatul de producator, un moft!
Potrivit acestei ordonante, motivul este acela de a modifica ?si armoniza dispozitiile legale existente, prin asigurarea cadrului organizatoric care sa creeze facilitati producatorilor agricoli pentru vanzarea direct catre consumatori a produselor alimentare, in special a legumelor ?si fructelor proaspete.
Prin aceasta ordonanta de urgenta, se stipuleaza ca producatorii agricoli persoane fizice, individual sau prin asociatii, sunt obligati sa aiba un atestat de producator – document de atestare profesionala a producatorului agricol persoana fizica, care desfaordm;oara activitate economica in sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia ?si rudele de gradul I; un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol – document utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau cu amanuntul, a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.
Potrivit actului normativ, atestatul de producator se elibereaza la cerere producatorilor agricoli persoane fizice, care opteaza pentru desfaordm;urarea unei activitati economice in sectorul agricol.
Piata de legume-fructe este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei mondiale. In Uniunea Europeana, segmentul fructelor si al legumelor este evaluat la 50 de miliarde de euro, cu o productie de 80 de milioane de tone, ceea ce reprezinta doar 18% din productia agricola a UE. Desi alimentatia ecologica este promovata intens, datele furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca in continuare, consumul de fructe si legume de la nivel european se afla sub cantitatea recomandata de 400 de grame de persoana pe zi. Nici in Romania lucrurile nu stau mai bine.
Una dintre afacerile negre
Productia scazuta, evaziunea fiscala si lipsa unor norme au transformat in ultimii ani piata de legume-fructe intr-o veritabila afacere neagra a economiei romanesti. Lipsa reglementarilor a determinat practicarea unor preturi mari care descurajeaza consumul, iar producatorii romani, descurajati de avalansa de importuri, au renuntat sa investeasca si sa se uneasca in asociatii, pentru a crea o piata competenta, la standard europene.
Desi acest sector se remarca prin forta de munca relativ ieftina, costuri de procesare a materiei prime reduse ?si un potential ridicat pentru practicarea agriculturii ecologice, lipsa programelor de promovare a legumelor ?si fructelor in tari terte ?si pe piata interna, precum si gradul redus de competitivitate a produselor impiedica dezvoltarea acestei piete. Situatia este, insa, ?si mai delicata in privinta legumelor ?si fructelor bio, ale caror costuri ridicate determina preturi pe masura.
Cu toate ca oferta de produse este diversificata, valoarea adaugata a produselor este mica, mai ales din cauza lipsei mijloacelor tehnice de sortare, ambalare, etichetare, pastrare ?si transport a productiei catre piata, precum si a lipsei unui sistem de planificare a productiei ?si de articulare a acesteia in functie de cerintele pietei.
Politica acestui sector trebuie sa raspunda exigentelor pietei prin reducerea fluctuatiilor de pret ?si a dezechilibrului dintre cerere ?si oferta ?si sa incurajeze consumul de fructe ?si legume, asigurand in acela?si timp competitivitatea produselor.
Romania produce 1.300.000 tone de fructe anual
In ciuda faptului ca Romania are un potential agricol foarte mare, fiind a cincea mare piata din Uniunea Europeana din punct de vedere al suprafetei arabile, agricultura romaneasca se caracterizeaza printr-o productivitate redusa, lucru care se reflect automat si printr-o productie relativ scazuta de legume si fructe. In perioada 2009-2013, Romania a produs in medie 3.700.000 de tone de legume ?si aproximativ 1.300.000 de tone de fructe anual.
Anul trecut, Romania a produs 3.472.200 tone de legume si 1.279.300 de tone de fructe. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, Romania a importat in perioada ianuarie-decembrie 2013 aproximativ 900.000 de tone de legume si fructe, in valoare totala de 460.262 de euro si a exportat aproximativ 140.000 de tone de legume si fructe.
Tara noastra a importat anul trecut 409.718 de tone de legume si 489.271 de tone de fructe. Potrivit datelor, 84,32% 345.469 tone din cantitatea de legume importate si 78,53% din cantitatea de fructe 384.229 tone au provenit din Uniunea Europeana. Legumele importate din tarile terte au reprezentat doar 15,68% 64.248 tone din totalul importat, iar fructele 21,47% 105.041 tone .
In privinta exporturilor, numarul cantitatilor este semnificativ mai mic, in 2013 Romania exportand doar 85.146 de tone de legume si 54.830 de tone de fructe. Potrivit datelor, 95,73% din totalul de legume 81.510 tone au fost exportate in tarile din UE, iar 4,27% din tarile terte 3.636 tone . Aceeasi situatie este valabila si pentru fructe, 87,68% fiind exportate in UE 48.077 de tone si doar 12,32% 6.752 de tone in tarile terte.
Consumul scazut este o alta problema care afecteaza piata de legume si fructe din Romania. Organizatia ONU pentru Agricultura si Alimentatie semnala in 2010 ca in Romania, furnizarea de fructe si legume destinate consumului se situa sub 80 kg /persoana /an, adica sub 220 g / persoana/ zi, fiind la cel mai redus nivel din Europa. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, in perioada 2009-2012, consumul mediu anual de legume pe cap de locuitor a fost de 182 de kg, iar cel de fructe de doar 69 de kilograme pe an.
PNDR 2014 – 2020 aloca 200 de milioane de euro pentru productia eco
In viitorul program PNDR 2014-2020, avem alocata o suma consistenta de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologica. Poate nu este suficienta, dar cautam in continuare solutii ca sa sustinem acest sector, care, in ultima perioada, a adus plus valoare in economia Romaniei. Daca ne uitam pe balanta comerciala, care este pe plus in 2013, inclusiv in luna ianuarie 2014, o parte din acest plus vine ?si din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca ?si in viitor sa se intample astfel de lucruri cu acela?si succes, a spus Daniel Botanoiu, intr-un interviu acordat Agerpres. Noile reglementari vin in sustinerea producatorilor bio, pentru ca rezultatele din agricultura ecologica sa se mentina cat se poate de ridicate. Trebuie sa acordam o atentie deosebita acestui bun de pret pe care il avem, terenurile agricole, motiv pentru care credem ca agricultura ecologica, care ocupa in prezent un procent de 8%, nu se va opri aici. De la un nivel de 3.000 de hectare, a ajuns la 288.000 hectare in 2012 ?si consideram ca este un domeniu dinamic care permite o dezvoltare echilibrata. Acesta s-a dezvoltat ?si datorita unei piete functionale la nivel european, chiar daca este un produs de niordm;a. Eu nu cred ca, la nivel national, produsele eco sunt scumpe, ele au un pret rezonabil care reflecta cu adevarat munca celor care sunt in sector, a explicat secretarul de stat in MADR.
Daniel Botanoiu a declarat ca produsele romaneordm;ti sunt mult mai sanatoase decat cele din alte state UE. Acest lucru se datoreaza ?si faptului ca, in agricultura din Romania, se folosesc de 10 ori mai putine chimicale. De asemenea, acesta a declarat ca spera ca TVA sa se reduca ?si in cazul altor categorii de alimente, aordm;a cum s-a procedat ?si in cazul painii. Sunt foarte hotarat ca, daca nu putem mai repede, de la 1 ianuarie sa aplicam aceasta reducere la legume, fructe, produse bio.
Legumele ?si fructele reprezinta un domeniu extrem de sensibil la evaziune fiscala. La legume ?si fructe este o mare evaziune fiscala ?si este o concurenta neloiala producatorilor autohtoni, a declarat Victor Ponta, mentionand totu?si ca aceasta masura s-ar putea lua doar dupa ce se vor analiza efectele reducerii TVA la paine.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *