Cât a fost cheltuiala medie de persoană în turismul românesc, în primul trimestru?

Cât a fost cheltuiala medie de persoană în turismul românesc, în primul trimestru?

Potrivit INS, în trimestrul I 2022, turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2465,9 lei / persoană.

Numărul total al turiștilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective*) , în trimestrul I 2022, a fost de 232,4 mii, cheltuielile acestora însumând 573,1 milioane de lei (în medie aprox. 2465,9 lei / persoană).

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 52,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în trimestrul I 2022, cheltuielile acestora reprezentând 56,2% din totalul cheltuielilor.

Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul I 2022, 47,6% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 43,8% din totalul cheltuielilor.

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul I 2022, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,4%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (86,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,6%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,6% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 50,0% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 26,6% pentru cadouri și suveniruri.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 63,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 34,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul cheltuielilor în scop particular în trimestrul I 2022, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (42,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (77,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi pentru cumpărături au fost de 16,7%, iar cele în restaurante şi baruri au reprezentat 15,7% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 41,7% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 35,3% pentru cumpărarea de îmbrăcăminte, încălțăminte etc.

Cheltuielile pentru transportul rutier în interiorul țării au avut o pondere de 45,0% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 57,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul I 2022, 38,9% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 34,9% și-au organizat singuri sejurul, 18,2% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călatoriei, în timp ce 8,0% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în trimestrul I 2022 a fost avionul, folosit de 78,0% din numărul total de turişti, în timp ce 17,7% au utilizat autoturisme proprii, 2,5% autocare și autobuze, iar 1,8% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în trimestrul I 2022 a fost de 10,3 mii, cheltuielile acestora în România fiind de 6,8 milioane de lei. Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată în trimestrul I 2022 se evidențiază:

cheltuielile pentru cazare (37,7%), cheltuielile făcute în baruri şi restaurante (34,5%), cheltuielile pentru transport (13,9%) și cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (9,7%).

Din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în trimestrul I 2022, 63,3% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 36,7% pe cel profesional. Din călătoriile în scop particular, ponderi mai importante au avut călătoriile pentru vacanțe (40,9%), iar din cele profesionale, afacerile (98,0%).

În trimestrul I 2022 turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (94,3% din total).

Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (62,6%), avionul (30,2%), autocarul și autobuzul (2,9%) și alte mijloace de transport (4,3%).

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *