Cartel destructurat pe piața alimentelor conservate din UE

Cartel destructurat pe piața alimentelor conservate din UE

Euractiv transmite că autoritățile de reglementare antitrust ale UE au lansat o nouă anchetă pentru a contracara practicile comerciale anticoncurențiale care au condus la un „cartel de legume conservate” pe piața alimentară europeană.

Potrivit Comisiei Europene, cooperativa agricolă italiană Conserve Italia a convenit timp de câțiva ani consecutivi cu alți participanți la piață să stabilească prețurile de vânzare, să împartă piețele și să aloce clienții „pentru furnizarea anumitor tipuri de conserve de legume către comercianții cu amănuntul și / sau companiile de servicii alimentare”.

Executivul UE își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că producătorul renumitei pulpe de tomate Cirio a participat la comportamente comerciale pentru denaturarea concurenței, cunoscute sub numele de acorduri orizontale de stabilire a prețurilor și de partajare a pieței.

Dacă ar fi dovedite, aceste practici ar încălca regulile UE, cum ar fi coluziunea la prețuri și partajarea pieței în temeiul articolului 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și al articolului 53 din acordul privind Spațiul Economic European (SEE).

Contactată de acest Euractiv, Conserve Italia a refuzat să comenteze cu privire la deschiderea sondei antitrust. Președintele său, Maurizio Gardini, este la conducerea uneia dintre principalele asociații comerciale italiene de cooperative, Confcooperative.

Acest caz specific este legat de unul mai mare care a scos la iveală existența cartelurilor și a practicilor comerciale restrictive în sectorul alimentelor conservate din întreaga Europă, datând din primii ani ai anilor 2000.

Anul trecut, Comisia a constatat că unele cooperative agricole franceze, cum ar fi Bonduelle și Groupe CECAB, precum și compania olandeză Coroos, au participat timp de mai bine de 13 ani la un cartel de conserve din Spațiul Economic European (SEE). SEE include piața unică a UE și membrii Asociației Europene de Liber Schimb (AELS), cu excepția Elveției. Încălcarea a acoperit întregul SEE și a durat din ianuarie 2000 până în octombrie 2013.

Acordul de partajare a pieței între membrii cartelului a inclus vânzările cu etichetă privată de conserve de legume, cum ar fi fasole verde, mazăre, amestec de mazăre și morcovi, macedoină de legume, porumb dulce către comercianții cu amănuntul. La acel moment, Comisia a deschis și o procedură împotriva Conserve Italia, dar decizia finală de soluționare nu a inclus compania italiană.

După ce și-au recunoscut implicarea în cartel, Coroos și CECAB au convenit să soluționeze disputa plătind o amendă de peste 31,6 miliarde de euro, în timp ce Bonduelle a fost grațiat pentru că a dezvăluit existența cartelului Comisiei.

Conserve Italia riscă acum și o amendă uriașă. Dacă Comisia Europeană ajunge la concluzia că există suficiente dovezi ale unei încălcări, aceasta poate impune o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală a companiei la nivel mondial.

Deoarece nu există un termen legal pentru ca Comisia să finalizeze anchetele antitrust, durata acestora poate depinde de o serie de factori, inclusiv de complexitatea cazului.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *