Carrefour a început negocierile pentru a fi cumpărat de grupul canadian Couche-Tard

Carrefour a început negocierile pentru a fi cumpărat de grupul canadian Couche-Tard

Odată ce informația potrivit căreia rețeaua de hipermarket-uri Carrefour este pe cale de a fi cumpărată a capatat tot mai multa consistenta, au început reacțiile, inclusiv la nivel politic național, în Franța, dar și la nivelul Uniunii Europene, ținând cont de dimensiunea afacerii. Toată lumea dorește preluarea Carrefour de către un cumpărător european dar, se pare că lucrurile nu stau chiar așa.

”Dacă un jucător european, spre deosebire, de exemplu, de canadianul Couche-Tard, s-ar prezenta ca potențial cumpărător al grupului francez de supermarketuri Carrefour, Franța ar fi probabil înclinată să accepte tranzacția”. Asta a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Clément Beaune, citat de RetailDetail.

Suveranitatea alimentară în pericol

Potrivit sursei citate, recent, guvernul francez s-a exprimat, atunci când canadianul Couche-Tard a apărut ca potențial cumpărător de Carrefour. În timp ce canadienii purtau discuții exploratorii și prietenoase cu CEO-ul Carrefour, Alexandre Bompard, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a mers la baricade.

Le Maire a folosit termeni precum „suveranitate alimentară” pentru a-și justifica opoziția. El consideră că Carrefour este o „verigă esențială” în lanțul alimentar francez, care nu ar trebui să cadă pe mâini străine.

O declarație destul de puternică, care, de fapt, a trebuit să mascheze o reacție protecționistă tipic franceză. Deși Le Maire a trecut un pic peste bord în zelul său pentru a sugera că pastele sau orezul nu ar mai putea fi găsite brusc pe rafturile Carrefour dacă lanțul ar cădea pe mâini străine.

Retorica oarecum umflată nu a eșuat în atingerea obiectivului său, întrucât discuțiile de preluare dintre Carrefour și Couche-Tard au fost rapid întrerupte. În schimb, ambele companii se uită acum la modul în care pot lucra împreună diferit în viitor.

Proces de evaluare diferit pentru companiile europene

Mâinile de pe Carrefour, atunci? Nu chiar, după cum se dovedește. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a acordat un interviu canalului de televiziune LCI, în cadrul căruia a indicat că un posibil candidat european care achiziționează Carrefour va avea o rezistență mult mai mică. „Prioritatea noastră este suveranitatea națională și europeană”.

Deși Beaune a adăugat rapid că oricine se simțea înclinat ar trebui să aștepte finalizarea crizei Covid. Criza a întărit importanța strategică a Carrefour pentru francezi. “Nu există nicio ofertă pentru Carrefour în timp ce vorbim, dar în acest moment oricum nu ar fi o opțiune bună”, a spus Beaune.

Mai multe pârghii franceze în acordul european

Poziția lui Beaune nu vine ca o surpriză. Într-o constelație europeană, guvernul francez are mult mai mult pârghie pentru a proteja interesele Franței într-un posibil acord.

De fapt, acest lucru înseamnă în principal că nu ar trebui să ne bazăm pe preluarea Carrefour în viitorul apropiat. O preluare franceză este deja exclusă: suprapunerea dintre rețeaua de magazine Carrefour și cea a concurenților săi este prea mare pentru a realiza economii de scară.

Nici în alte părți ale Europei, nu există mulți jucători cu forța necesară pentru a întreprinde o astfel de preluare. Ca să nu mai vorbim de întrebarea dacă Ahold Delhaize, de exemplu, are dorința de a începe o aventură franceză, având în vedere că au deja o filială belgian-olandeză și una americană.

Achiziția ar veni, de asemenea, cu o mulțime de provocări pe care Carrefour însăși nu a reușit să le abordeze în mod corespunzător în toți acei ani.

Singurul candidat probabil ar putea fi lanțul britanic de supermarketuri Tesco. Lucrează deja împreună cu Carrefour în domeniul achizițiilor. Îmbinarea celor două ar duce, fără îndoială, la un campion european. Rămâne întrebarea dacă Franța, într-o lume post-Brexit, consideră în continuare un jucător britanic drept „european”.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *