Carnea de cultură așteaptă aprobarea pentru consum în Uniunea Europeană

Carnea de cultură așteaptă aprobarea pentru consum în Uniunea Europeană

Carnea de cultură, ”prietenoasă” cu animalele devine o realitate: la scară mică, producătorii de carne cultivată fac acum primii pași către consumatori. Va urma aprobarea în Europa: „Nu va mai dura cinci ani”, spune pionierul Mosa Meat.

Carne de la bioreactor

Este carne adevarata, dar fara suferinta animala, cu amprenta ecologica mai mica si garantata curata si sigura. Și are și gust bun. O iluzie? Nu. Încă de la prezentarea primului burger de carne cultivată în 2013, Mosa Meat a lucrat la dezvoltarea unei industrii complet noi, care produce carne din culturi celulare în bioreactoare. Nu mai trebuie să meargă vaci la abator. Ziua în care această carne cultivată devine disponibilă consumatorilor se apropie cu pași repezi.

De fapt, a sosit deja. „Producer Supermeat a deschis un restaurant în Israel, unde consumatorii pot degusta produse din pui cultivat. În Singapore, Eat Just a primit aprobarea de a comercializa două produse: nuggets de pui și aripioare de pui. Ei fac asta la o scară foarte mică deocamdată, dar totuși…”

Directorul de vânzări, Martijn Everts, de la Mosa Meat, nu are nicio îndoială: asta se va întâmpla oricum. Deși va mai trece ceva timp până când produsele sunt în supermarketuri. El va spune mai multe despre asta la Congresul RetailDetail Food, pe 9 iunie la Anvers.

Se asteapta aprobarea

Următorul pas cel mai important este aprobarea oficială. EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, are o procedură de aprobare a alimentelor noi. Alte țări și regiuni adoptă parțial acest cadru. Trebuie să te bazezi pe doi ani, totuși.

„Cel puțin, pentru că dacă ceva nu merge bine cu producția sau cu cererea de aprobare, ceasul pur și simplu se oprește și se pot adăuga cu ușurință încă șase luni. În Singapore, aveți un interval de timp de șase până la nouă luni pentru un astfel de dosar.”

Mai multe companii din sector lucrează acum împreună pentru a se angaja cu autoritățile locale pentru siguranța alimentară. „Ne-am unit cu vreo optsprezece colegi într-o asociație: Cellular Agriculture Europe.

Aproape toți fac produse diferite: unul se concentrează pe foie gras, altul face carne de pui, noi facem carne de vită… Tehnologia poate diferi, la fel ca amploarea și maturitatea: aveți companii cu finanțare solidă, parteneri strategici și peste o sută de angajați, alții sunt încă în stadii incipiente.”

60 milioane euro subvenție

O evoluție importantă este că guvernele eliberează subvenții pentru a face posibilă această tranziție. Recent, guvernul olandez a alocat 60 de milioane de euro prin Fondul Național de Creștere, pentru un ecosistem public pentru agricultura celulară: cea mai mare investiție publică în carne de cultură și fermentație de precizie vreodată.

„Acești bani vor merge la stimularea cercetării, la o uzină pilot și la înființarea unui program de instruire pentru operatori. În această industrie, avem nevoie de o mulțime de bioreactoare care trebuie și ele operate. Aceste cursuri de formare trebuie să prindă contur acum.”

Ca și pe piața înlocuitorilor de carne, Țările de Jos vor în mod clar să joace un rol de pionierat aici. „Trebuie să menținem această ambiție ridicată. Avem un sector agricol mare. Dacă vrei să rămâi relevant în viitor, trebuie să aduci o valoare unică.

Aceasta nu este în producția de masă, ci în tehnologie și inovație de înaltă calitate. Există mult interes pentru acest nou sector, oamenii îl consideră interesant. Recent, de Ziua Regelui, chiar și Regele a venit să ne viziteze la Maastricht.”

Marea descoperire se apropie

În urmă cu o lună, parlamentul olandez a adoptat o moțiune care ar trebui să facă posibilă organizarea de sesiuni de degustare a cărnii de cultură în anumite condiții. Asta aduce descoperirea cu un pas mai aproape.

„Nu mai este o chestiune de cinci până la zece ani, cu siguranță nu. Oriunde există un cadru pentru aprobare, este posibil să se lanseze. Asta nu era acolo acum câțiva ani, acum este cu adevărat diferit.” Mosa Meat se pregătește acum să depună un dosar în mai multe țări.

Cu toate acestea, amploarea rămâne o provocare majoră. „Scale determină când îl vom vedea în supermarket. Asta va dura ceva timp. Dacă primim aprobarea astăzi, mâine nu vom fi pe rafturile de la Delhaize.”

Dar nu există nicio îndoială că interesul există: „Săptămâna trecută am participat la „Festivalul Beter Eten” al lui Albert Hein, deși eram un om ciudat. În cartea sa, CEO-ul Marit van Egmond a menționat că Mosa Meat este una dintre companiile care se încadrează perfect în misiunea retailerului.”

Pregătirea pieței

Și de aceea Mosa Meat iese acum mai des cu povestea cărnii de cultură durabilă. „Vrem să pregătim piața, să creăm conștientizare și să răspândim cunoștințele. De asemenea, vrem să învățăm din reacțiile oamenilor. De aceea sunt pregătit să vin și să spun povestea noastră despre evenimentul tău.”

Ce pași următori mai trebuie să treacă industria cărnii cultivate înainte ca produsele să apară în restaurante și supermarketuri? Acesta este ceea ce Martijn Everts de la Mosa Meat va dezvălui la RetailDetail Food Congress, care va avea loc la Anvers pe 9 iunie.

Tot pe scenă în acea zi: vorbitori de la Deloitte, Delhaize, Coca-Cola, Nestlé, Kriket, Pieter Pot, VLAM și Gorile. Profesioniștii din alimentație știu unde să meargă. Biletele early bird pot fi comandate până pe 18 mai prin intermediul butonului de mai jos.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *