Care sunt cele mai bune alternative la produsele lactate?

Care sunt cele mai bune alternative la produsele lactate?

Consumul de lapte de vacă se prăbușește, afirmă publicația FoodRevolution în preambulul unei analize în care se aminteșe că tot mai mulți oameni beau înlocuitori de lapte care ”explodează” în varietate. Este un lucru bun sau un lucru rău? Și dacă îți dorești ”lapte” fără lapte, care opțiuni sunt cele mai bune și cele mai proaste pentru tine

Unici pe pământ

Când vă gândiți la o cutie de lapte, s-ar putea să vă imaginați vaci fericite sau să vă amintiți de acele reclame ”Got milk” sau asemănătoare. Lactatele au fost produse de bază la nivel mondial multă vreme. Și au fost prezentate drept „cea mai perfectă hrană a naturii”. Ni se spune că laptele este esențial pentru oase puternice și copii sănătoși.

Iar laptele este hrana cea mai perfectă a naturii, pentru un pui de vacă. Dar vițeii au patru stomacuri și își pot dubla greutatea la naștere în 56 de zile. Oamenii sunt puțin diferiți. Și după cum se dovedește, laptele uman este și el diferit.

Adevărul este că oamenii sunt singura specie de pe pământ care bea lapte după copilărie și, de asemenea, sunt singurii care beau lapte de la altă specie. Așadar, se pune întrebarea: Este sănătos să consumi lapte?

Un obicei dobândit

În marea schemă a lucrurilor, consumul de lapte de vacă este de fapt un obicei dobândit. Iar cercetările ne spun că obiceiul poate să nu fie unul deosebit de sănătos. De exemplu:

• Într-un studiu, realizat de Harvard T.H. cercetătorii de la Chan School of Public Health și publicat în American Journal of Clinical Nutrition în 2016 au raportat o analiză a 43.000 de bărbați și 187.000 de femei. Când caloriile din produsele lactate cu grăsime au fost înlocuite cu carbohidrați din cereale integrale, riscul de boli de inimă a scăzut cu 28%.

• De asemenea, se știe că lactatele stimulează eliberarea de insulină și IGF-1 (factor de creștere asemănător insulinei ). Acesta este considerat a fi motivul pentru care consumul de lactate este legat de ratele crescute de acnee și alte tipuri de pete ale pielii. Se crede, de asemenea, că acești hormoni cresc riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, în special a cancerului de prostată.

• Și cum rămâne cu calciul, laptele și osteoporoza? Se dovedește că țările din lume cu cel mai mare consum de lactate sunt și lideri mondiali în ratele de osteoporoză.

Mulți oameni realizează că lactatele nu sunt tot ceea ce s-a crezut să fie și verifică alternativele. Iar procesatorii au realizat oportunitatea. Acum, nucile, cerealele și leguminoasele înlocuiesc laptele peste tot. Deci, de ce să faci schimbarea? Ce înlocuitori de lapte există? Și sunt bune pentru tine?

Ce este ”laptele” vegetal și cum a apărut laptele fără lapte?

Să subliniem mai întâi că, potrivit normelor europene dar și naționale, termenul de ”lactate” nu se aplică decât produselor alimentare care au lapte în componența lor. Tot ce include acest cuvânt dar nu are lapte, reprezintă un abuz care trebuie sancționat imediat.

Oricum, ”laptele” nelactat provine din plante  cum ar fi soia, nucile, semințele sau cerealele precum ovăzul sau orezul, în loc de ugerul vacii. Și, cum produsele lactate sunt în declin, popularitatea alternativelor de lapte este la cote maxime.

Unul dintre primii susținători ai laptelui de soia a fost Henry Ford, care a deschis o fabrică de băutură din soia în centrul său de cercetare din Michigan în 1934. Însă, băutura de soia nu a prins cu adevărat, cu excepția hipioților, până aproape de sfârșitul secolului al XX-lea. Atunci titlurile din presă au început să anunțe beneficiile sale pentru prevenirea bolilor de inimă și a cancerului.

Dar a urmat rapid o mișcare anti-soia. Oamenii erau convinși că soia stimulează hormonii care provoacă cancerul de sân, ceea ce continuă să fie o concepție greșită. De fapt, potrivit Clinicii Mayo, ”studiile arată că o dietă pe tot parcursul vieții bogată în alimente din soia reduce riscul de cancer de sân la femei”.

Segmentul de consumatori anti-soia au făcut o mare campanie anunțând că, din cauza faptului că 90% din soia cultivată este modificată genetic și pulverizată cu erbicide toxice, aceste băuturi sunt nocive. Asta este o problemă, desigur. Dar soia OMG este destinată în principal animalelor, iar laptele de soia care este certificat non-OMG sau care este certificat organic nu are această problemă.

Frica de soia, fie că era justificată sau nu, a stimulat crearea altor înlocuitori de lapte, care se găsesc acum în aproape toate magazinele alimentare și multe cafenele și restaurante. Cremele pe bază de plante care înlocuiesc brânzeturile, alternativele de unt pe bază de plante, iaurtul pe bază de plante și băuturile probiotice sunt acum disponibile.

Beneficii ale laptelui fără lapte

Dar, care sunt beneficiile așa-numitului ”lapte fără lapte” sau ale alternaqtivelor lactate? Iată câteva:

1) Este produs fără cruzime

Laptele nelactat provine de la plante, nu de la animale. Nicio ființă sensibilă nu este rănită pentru a le produce și niciun pui de animal nu este luat de la mamă și nici transformat în carne de vițel.

În schimb, vacile de lapte industrializate duc adesea vieți mizerabile. Multe nu văd niciodată un fir de iarbă. Cele mai multe animale sunt fecundate annual, iar puii lor sunt ținuți până la vârsta de aproximativ patru ani, moment în care nu mai pot face pasul cu cererea și sunt uciși pentru a deveni hamburgeri.

2) Este mai bine pentru mediu

Industria produselor lactate a devenit un dezastru ecologic. Agricultura zootehnică este responsabilă pentru 83% din totalul terenurilor agricole globale, dar produce doar 18% din caloriile lumii.

Este un motor principal din spatele distrugerii pădurilor tropicale. Și vacile contribuie enorm la schimbările climatice. Metanul pe care îl eliberează este de 23 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon în încălzirea atmosferei.

Lactatele folosesc și multă apă. Luând în considerare cantitatea necesară pentru hrănirea și creșterea vacilor, este nevoie de cca 4.000 de litri de apă pentru a produce un kilogram de lapte.

3) Este mai sănătos

Reclamele pentru produse lactate le prezintă drept o sursă excelentă de calciu, proteine ​​și vitamina D, conținând și alți nutrienți. Dar furnizează și o abundență de grăsimi saturate care blochează arterele, precum și hormoni și antibiotice care sunt legate de creșterea bolilor.

Laptele fără lapte nu are niciun motiv să le conțină. Și când alegi organic, eviți și pesticidele. Laptele de vacă este adesea îmbogățit cu vitamina D, dar la fel sunt multe produse din lapte fără lapte. Unele produse non-lactate sunt, de asemenea, îmbogățite cu nutrienți suplimentari, cum ar fi minerale esențiale sau acizi grași Omega-3.

Laptele de soia și de migdale sunt adesea fortificați pentru a se potrivi cu conținutul de nutrienți din laptele de vacă, fără hormoni, antibiotice, cruzime și daune ecologice.

4) Nu conține lactoză

Aproximativ 65% dintre adulții din întreaga lume au un anumit grad de intoleranță la lactoză. Devii intolerant la lactoza atunci cand corpul tau nu mai produce lactaza, enzima de care ai nevoie pentru a digera lactoza zaharului din lapte.

Este posibil ca și corpul tău să facă asta pentru că ești adult și nu ai mai fost proiectat să bei lapte? Printre primele optiuni dezvoltate pentru consumatorii intoleranti la lactoza a fost compania Lactaid, care are adaugat lactaza.

Astăzi, alternativele la lapte sunt opțiuni produse în mod natural fără lactoză pentru persoanele care nu doresc să încerce să-și păcălească organismul să digere un aliment pe care nu a fost conceput să îl consume după copilărie.

10 înlocuitori populari ai laptelui

Este minunat că avem atât de mulți înlocuitori de lapte. Iar produsele nelactate oferă o mulțime de beneficii! Dar sunt câteva probleme la care trebuie să fii atent.

În afară de laptele de soia, multe dintre celelalte lapte pe bază de plante au o problemă comună.

Pentru a economisi bani, producătorii se zgârcesc adesea cu produsul de bază și folosesc agenți de îngroșare, pentru a evita ca rezultatul să fie prea apos. Apoi, adaugă arome naturale, vitamine sintetice și zahăr.

Atunci când alegeți înlocuitori de lapte, rețineți că nu toate produsele sunt create egale. Lucruri precum profilul nutrițional, ingredientele, impactul asupra mediului, zaharurile adăugate și cele mai bune utilizări diferă semnificativ între soiuri, așa cum veți vedea mai jos.

1) Băuturile din soia

”Laptele” de soia oferă unul dintre cele mai mari profituri proteice, însemnând de la șapte, până la 12 grame pe cană. Unele mărci folosesc izolat de proteine ​​​​de soia foarte procesate pentru a realiza acest lucru, în timp ce altele folosesc boabe de soia întregi. Preferați alimentele mai puțin procesate, așa că preferați mărcile făcute din fasole bio integrală.

Laptele de soia este adesea îmbogățit cu calciu și vitamina B12. Cercetările actuale indică faptul că izoflavonele din soia scad riscul de cancer. Dar, cum să-l folosiți? Soia este excelentă pentru produse coapte, gătit sau pentru băut simplu.

Notă: Dacă doriți să evitați contaminarea cu glifosat sau alimentele cu OMG, asigurați-vă că utilizați produsele organice cu toate produsele din soia.

2) Laptele de migdale

Laptele de migdale are mai puțin de un gram de proteine ​​pe cană, dar se laudă cu 50% mai mult calciu decât o cană de lapte de vacă. Migdalele sunt bogate în vitamina E, un antioxidant bun pentru creier, sânge și piele.

Multe lapte de migdale din comerț sunt destul de apoase, conțin doar aproximativ 2% migdale, așa că e bine să vi-l preparați singuri. Și este grozav în smoothie-uri!

Unii oameni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la cantitatea de apă necesară pentru a crește migdale.

Și aceasta este o adevărată îngrijorare. Este nevoie de aproximativ 920 de litri de apă pentru a face un galon de lapte de migdale. Este mai mult decât alte soiuri de lapte non-lactat, dar totuși, nu este mai mult decât este necesar pentru a produce laptele de vacă.

3) Laptele de caju

Laptele de caju are grăsimi nesaturate care sunt bune pentru inimă, precum și acid anacardic, care poate avea efecte anticancerigene. Nucile de caju conțin, de asemenea, luteină și zeaxantină, care beneficiază ochi.

Laptele de caju este cremos și este o bază excelentă pentru supe, sosuri și fulgi de ovăz. Nucile de caju folosesc mai puține resurse decât migdalele și sunt cultivate în zone care sunt mai puțin stresate pentru apă.

4) Laptele de cocos

Laptele de cocos este o băutură diluată, diferită de smântâna groasă pe care o găsiți în cutii pentru a face multe feluri de mâncare.

În timp ce laptele de cocos este bogat în grăsimi saturate, acestea sunt în mare parte trigliceride cu lanț mediu, care au dovezi mixte când vine vorba de impactul asupra sănătății inimii. Laptele de cocos conține foarte puține proteine.

În ceea ce privește impactul asupra mediului, nucile de cocos pot sechestra carbonul în sol, ceea ce este un lucru foarte bun. Nu au nevoie de multă apă.

5) Laptele de cânepă

Laptele de cânepă are o aromă de unt, de nucă. Planta conține în mod natural calciu, așa că nu necesită fortificarea pe care ar putea-o face alți înlocuitori de lapte. Cu toate acestea, multe soiuri comerciale conțin agenți de îngroșare și aromatizanți adăugați.

Cânepa are o creștere rapidă, este rezistentă la multe boli și are nevoie de puțină apă. Laptele de cânepă nu se descurcă atât de bine în cafea, dar poate fi folosit la gătit, la copt, pus peste cereale sau în smoothi-uri.

6) Laptele de quinoa

Quinoa oferă mai multe proteine ​​și fibre decât majoritatea celorlalte cereale, este în mod natural fără gluten și conține toți aminoacizii esențiali. De asemenea, este bogat în fier, magneziu și zinc.

Laptele făcut din quinoa are o aromă distinctă și este puțin asemănător ca gust celui de nucă. Este bun pentru cereale și fulgi de ovăz. Cu toate acestea, nu conține prea multă quinoa, așa că valoarea nutrițională pe care o oferă este limitată și, de obicei, vine cu agenți de îngroșare, îndulcitori și arome.

7) Laptele de ovăz

Poate fi dificil să găsești lapte de ovăz cu conținut scăzut de zahăr. Multe mărci folosesc gume și uleiuri pentru a îmbunătăți textura.

Ovăzul este bogat în fibre solubile, cum ar fi beta-glucanul, care beneficiază de zahăr din sânge, precum și pentru sănătatea digestivă și a inimii. Laptele de ovăz spumează bine, face un latte frumos și funcționează bine atât în ​​mâncăruri dulci, cât și sărate.

8) Laptele de orez

Unul dintre înlocuitorii originali ai laptelui, laptele de orez, este non-alergenic, dar nu oferă prea multe substanțe nutritive.

Unele mărci conțin mult zahăr, iar orezul are un indice glicemic ridicat. Orezul prezintă, de asemenea, riscul de a conține arsenic. Laptele de orez este subțire, așa că este posibil să aveți nevoie de agenți de îngroșare dacă folosiți în rețete.

9) Laptele de mazăre

Acesta sună ciudat, dar nu vă faceți griji, laptele nu este verde ca mazărea. Laptele de mazăre conține o cantitate comparabilă de proteine ​​​​cu cea din soia, deși proteina de mazăre izolată este folosită pentru a crea o aromă care nu este de mazăre.

Are un ușor retrogust, iar unele lapte de mazăre au adăugat uleiuri. Laptele de mazăre conține o treime din grăsimile saturate și cu 50% mai mult calciu decât laptele de vacă.

De asemenea, este mai ecologică, deoarece mazărea folosește puțină apă sau îngrășământ în comparație cu migdalele, lactatele sau soia.

10) Laptele de in

Un produs nou apărut, laptele de in se face prin amestecarea uleiului de seminte de in presat la rece, bogat in Omega-3, cu apa. Nu conține primii opt alergeni pentru cei care nu pot consuma lactoză, soia sau nuci.

Dezavantajul este că laptele de in nu conține în mod natural proteine ​​și are o aromă slabă (deci este vândut de obicei cu multe arome naturale adăugate). Dacă găsiți o varietate bogată în proteine, este din cauza adăugării proteinei de mazăre.

Laptele de in poate funcționa bine pentru cereale, coacere sau pentru adăugarea la cafea și ceai. Dar este de fapt doar ulei de in, apă și adaos de agenți de îngroșare, arome sau proteine. Iubesc semințele de in, dar ofertele comerciale de lapte de in de pe piață de până acum nu m-au impresionat.

3 ingrediente la care trebuie să fiți atenți

Deși unele mărci adoptă o abordare minimalistă, multe soiuri comerciale folosesc mai multe ingrediente decât v-ar plăcea. Mai jos sunt câteva pe care poate doriți să le evitați:

• Trestia de zahăr: Mulți înlocuitori de lapte conțin zahăr adăugat și este adesea al doilea ingredient listat (ingredientele sunt enumerate în ordinea cantităților cele mai mici într-un produs). Pentru a evita mai mult de șase grame de zahăr pe cană, alegeți neîndulcit.

• Caragenanul: Caragenanul este derivat din alge marine roșii și adăugat la alimente precum iaurtul, laptele de soia și înghețata pentru a le îngroșa și a preveni separarea. Unele studii au legat caragenanul de inflamație, iritație intestinală și chiar cancer. Unele mărci au început să elimine acest ingredient la cererea consumatorului, dar multe încă îl folosesc.

• OMG-uri: Cele mai multe alimente modificate genetic au fost create de Monsanto (acum Bayer). Pentru a rezista, plantele sunt tratate cu Roundup, un erbicid pe bază de glifosat utilizat pe scară largă. Glifosatul este un probabil cancerigen uman și nu este folosit doar pe culturile OMG, cum ar fi soia. De asemenea, este din ce în ce mai folosit ca desicant pe ovăz, orz și alte cereale neecologice pentru a usca recolta înainte de recoltare. Vestea bună este că alimentele cultivate organic sunt fără OMG și fără glifosat.

Notă: alegeți lapte certificat organic fără lapte pentru a vă asigura că nu primiți o doză de substanțe chimice nedorite sau OMG-uri.

Cum să utilizați laptele fără lapte

În loc să cumpărați înlocuitori de lapte de la magazin, vă puteți face și propriul lapte vegetal. Va conține mult mai puține ingrediente decât multe soiuri cumpărate din magazin. Și va fi fără aditivi, cum ar fi uleiul și agenți de îngroșare.

Cum faci lapte nelactat?

Procesul implică înmuierea, scurgerea, amestecarea cu apă (și arome sau îndulcitori) și strecurarea solidelor printr-o cârpă de brânză sau o pungă de lapte de nuci. Laptele de casă va rămâne proaspăt la frigider timp de 3-4 zile.

De asemenea, puteți utiliza un aparat de fabricare a laptelui pe bază de plante care vă permite să creați lapte din orice nucă, sămânță sau cereale în câteva minute, cu o curățare ușoară și fără saci de lapte de nuci necesari. Aparatul folosește un proces de amestecare la rece pentru a proteja nutrienții, astfel încât nu se aplică căldură.

Puteți folosi înlocuitori de lapte în loc de orice ați face sau mâncați, folosind lactate. Aceasta include smântână pentru cafea, lapte de unt (prin amestecare cu niște suc de lămâie) în rețete, în cereale și chiar pentru a adăuga cremoase la supe și sosuri.

Deși sunt foarte versatili, înlocuitorii de lapte nu ar trebui să înlocuiască niciodată laptele matern sau formula pentru sugari. Aceste produse nu sunt concepute pentru a susține un copil în curs de dezvoltare și ar trebui introduse numai după un an împreună cu alte alimente solide.

Notă: Nu trebuie să utilizați niciodată laptele de vacă ca înlocuitor al laptelui matern sau al formulei pentru sugari. Nevoile nutriționale ale bebelușilor umani și ale bebelușilor de vacă sunt profund diferite.

Viitorul laptelui îl reprezintă plantele

Piața de consum se schimbă rapid, atât de mult încât plantele înlocuiesc industria lactatelor în declin. Opțiunea de a cumpăra înlocuitori de lapte ar putea salva miliarde de animale, ar putea ajuta la salvarea planetei noastre și ar putea aduce beneficii semnificative sănătății dumneavoastră.

Tot ce trebuie să faceți este să acordați atenție câtorva detalii atunci când alegeți laptele potrivit pentru gospodăria dumneavoastră sau să vă faceți singuri băutura și aveți o alternativă grozavă.

Lapte fără cruzime, prietenos cu pământul și hrănitor, făcut cu ajutorul Mamei Natură însăși? Nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a înlocui lactatele.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *