C.E.: Etichetarea de origine va deveni obligatorie în T4 2022

C.E.: Etichetarea de origine va deveni obligatorie în T4 2022

Etichetarea țării de origine a materiilor prime și a provenienței unui aliment a devenit un subiect fierbinte în întreaga UE, întrucât Comisia Europeană analizează planurile de implementare a legilor privind indicațiile obligatorii, până în trimestrul IV 2022.

O legislație extinsă

În starea actuală, etichetarea obligatorie a originii se aplică mai multor categorii de produse alimentare și băuturi, inclusiv fructe și legume, miere, ulei de măsline, ouă, vin, băuturi spirtoase, pește și carne de vită. Noile legi privind originea ar putea include categorii extinse pentru a include lapte, orez și cartofi, printre altele.

Deși nu toți din întreg sectorul agroalimentar sunt de acord cu astfel de legi, unii procesatori alimentari primari sugerează etichetarea originii „nesocotind” realitățile sectorului, alții susțin că „împuternicește consumatorii” să facă alegeri alimentare mai informate.

Alții, totuși, susțin planul Comisiei, indicat în strategia sa de la fermă la furculiță, din motive alternative: ei susțin că etichetarea originii poate ajuta la indicarea calității alimentelor, crește transparența și creează valoare pentru producători.

„Vanilia din Tahiti nu este aceeași cu vanilia din La Réunion”

Sectorul gastronomiei este unul care pare să sprijine legile extinse privind indicațiile. Pentru vicepreședintele asociației de bucătari Euro-Toques Belgia Christophe Baert, de exemplu, etichetarea originii poate fi un bun indicator de calitate.

„Toată lumea știe că bucătarii preferă să lucreze cu produse de top. Problema, deci, este să știm cum să ne asigurăm că avem cele mai bune produse ”, le-a spus el delegaților la un eveniment recent al Forumului European pentru Alimentație (FEP).

Primul parametru, potrivit lui Baert, este prospețimea. „Prospețimea este cea mai bună garanție a calității alimentelor. Am prefera să folosim produse locale de la producători cunoscuți. Cu cât este mai scurtă călătoria de la producător la bucătărie, cu atât este mai bună calitatea. ”

Asta nu înseamnă că bucătarii ignoră ingredientele internaționale. „Noi, bucătarii, călătorim mult și de fiecare dată ne întoarcem cu noi … arome din diferite țări. Ne place să combinăm aceste noi arome cu propriile noastre bucătării. Este sigur că avem nevoie și de produse străine. ”

Aici intervine etichetarea țării de origine, a explicat el, sugerând că proveniența unui ingredient este un factor cheie atunci când se formează un meniu. „În spatele originii se află … know-how-ul, identitatea climatică și caracterul produsului.”

Bucătarul de lungă durată a continuat: „Știm că vanilia din Tahiti nu are același gust ca vanilia din La Réunion. Știm că carnea de vită argentiniană nu este la fel ca Wagyu. Ananasul din Martinica este diferit de cei care vin din Africa. ”

Exact modul în care indicațiile geografice protejate (IGP) vizează garantarea calității „produselor alimentare bune”, Baert a spus că dorește ca calitatea alimentelor internaționale să fie „asigurată” cu etichetare.

În afara bucătăriei, vicepreședintele Euro-Toques Belgium a sugerat că cunoașterea originii unui produs poate fi la fel de crucială. „Este foarte important pentru noi că originea produsului este bine cunoscută, astfel încât să putem explica consumatorului de unde provine și de ce am ales acest produs și nu altul.”

„Etichetarea originii este o modalitate de a crea valoare”

Alături, în Franța, s-a dezvoltat un impuls pentru etichetarea originii la nivelul întregii UE. În 2016, o inițiativă cetățenească europeană a fost lansată în întregul bloc, solicitând Comisiei să impună declarația obligatorie de origine pentru toate alimentele.

Fermierul Arnold Peuch d’Alissac, membru al biroului al Federației Naționale a Sindicatelor Fermierilor din Franța, este, de asemenea, membru al Inițiativei cetățenești, mai bine cunoscut sub numele de Eat Original. Deci, în ciuda unui recul anunțat recent de autoritățile de la Paris, privind această etichetare, francezii nu se lasă.

Revenind, să spunem că, în afară de a contribui la „garantarea dreptului consumatorilor la informație”, Eat Original a fost înființată având în vedere calitatea și siguranța alimentelor.

„Adulterarea, falsificarea și etichetarea greșită intenționată a produselor alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea noastră, mai ales atunci când sunt utilizate ingrediente alergenice sau chiar toxice de origine necunoscută pentru a înlocui ingrediente mai scumpe”, a menționat inițiativa cetățenească.

Mai mult, Eat Original consideră că etichetarea obligatorie a originii poate ajuta la protejarea împotriva fraudei alimentare. „Indicarea obligatorie a originii pe etichetele produselor alimentare contribuie la prevenirea falsificărilor și practicilor comerciale neloiale care afectează piața unică, precum și economiile naționale.”

După lansarea inițiativei, Peuch d’Alissac a observat sprijinul „imediat” din partea consumatorilor, le-a spus delegaților în timpul evenimentului EFF. Până la sfârșitul anului 2019, petiția inițiativei de a aduce etichetarea țării de origine a atras mai mult de un milion de semnături.

Francezii vor etichetarea de origine a laptelui și a cărnii

Consumatorii francezi susțin în mod deosebit, potrivit membrului Eat Original. Atât de mult încât Eat Original a efectuat două experimente voluntare în Franța în ultimii ani: unul pentru lapte și celălalt pentru carne.

Când mai mult de 50% din laptele dintr-un produs provine dintr-o altă țară, consumatorii francezi vor să afle despre acest lucru, ni s-a spus. „Suntem mari exportatori, dar uneori avem și o mulțime de importuri și nu vrem ca industria să ajungă Întotdeauna [căutați] pe piața mondială … cele mai ieftine materii prime. ” O inițiativă similară a fost realizată cu carnea ca ingredient, referitoare la produsele care conțin peste 8% carne dintr-o țară diferită.

În cele din urmă, Peuch d’Alissac consideră că etichetarea țării de origine poate oferi valoare atât producătorilor, cât și consumatorilor. „Este cu adevărat fundamental, deoarece creează transparență [și valoare] pentru consumatori. Și dacă creează valoare pentru consumator, poate crea valoare pentru producător. ”

Membrul Eat Original a continuat: „Știm că în afara Europei, costul de producție nu este același ca în Europa. Și nu este normal ca industria să dorească să găsească întotdeauna cele mai ieftine produse de undeva [altundeva] din lume.

„Cu etichetarea originii, [și știind] de unde provine produsul, puteți crea un contract între producător și industrie și puteți crea valoare și încredere pentru consumator.”

Europenilor le pasă de unde provine mâncarea lor

Deci, ce vor consumatorii? Deși tendința poate varia de la o țară la alta, „tendința generală” din întreaga bloc este că consumatorii europeni vor să afle mai multe, potrivit europarlamentarului croat Biljana Borzan.

Sondajele de opinie publică sunt consistente și clare, a declarat ea delegaților la evenimentul FEP. „Nouăzeci la sută dintre consumatori doresc etichetarea originii pentru carnea utilizată ca ingredient în alimentele procesate. Optzeci la sută dintre ei doresc să cunoască originea laptelui, indiferent dacă este vândut ca atare sau într-un produs lactat. ”

În mod semnificativ, cei mai importanți factori pentru europeni atunci când cumpără alimente sunt originea (53%), costul (51%), siguranța alimentelor (50%) și gustul (49%). Sondajele sugerează, de asemenea, că etichetele care afișează „UE” sau „non-UE”, precum și „UE și non-UE”, nu ar satisface așteptările consumatorilor, a spus Borzan.

Astfel de statistici sugerează că, deoparte, crearea de calitate și valoare, consumatorii doresc să vadă eticheta țării de origine pe ambalaj.

Mai mult, Borzan consideră că o astfel de etichetare poate fi implementată fără a transfera costul consumatorului. Când Franța și-a întreprins experimentul privind etichetarea obligatorie a originii pentru carnea și laptele folosit ca ingrediente, costurile suplimentare „limitate și temporare” pentru operatori nu au fost transmise consumatorilor, a spus ea.

În cele din urmă, se reduce la abilitarea consumatorilor. „Când vine vorba de toate aspectele informațiilor alimentare, susțin pe deplin transparența totală. Aceasta include informații îmbunătățite despre nutriție, origine și durabilitate.

„Regulamentul privind informațiile alimentare, în starea sa actuală, este o bază excelentă pentru continuarea abilitării consumatorilor. Strategia Farm to Fork (F2F) este o șansă de a face următorul pas.”

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *