Butelii de vin de forma patrata

De cateva sute de ani, vinul se imbuteliaza in recipiente din sticla incolora sau colorata, cu forme ?si capacitati variate. La inceputuri, buteliile din sticla erau masive intrucat erau obtinute prin suflare manuala, astfel ca erau groase ?si adesea mai grele decat continutul. De cateva decenii, butelia din sticla cu volumul de 750 ml a devenit unitatea standard in industria vinului pentru caracterizarea vanzarilor. Forma clasica a buteliilor de vin este cilindrica, insa, recent, un producator de vin a introdus forma patrata utilizata pentru anumite bauturi distilate.
Butelii din sticla pentru vin
Butelia din sticla este o realizare importanta in istoria vinului pentru ca, atunci cand este combinata cu un dop de calitate ridicata, aordm;a cum este dopul de pluta, permite maturarea de lunga durata sau invechirea vinului. Sticla, ca material de ambalaj, are toate atributele de calitate necesare pentru depozitarea vinului pe termen lung: este inerta chimic, impermeabila la lichide, gaze, vapori ?si arome, nu are miros ?si nu retine mirosurile, asigura protectie impotriva microorganismelor, iar inchiderea etanordm;a asigura conservabilitatea deplina a produsului. In plus, aspectul placut, forma supla, transparenta sunt alte motive care au determinat ca butelia de sticla sa devina ambalajul consacrat al unui vin bun.
Butelia de sticla este cea care a dat nastere imbutelierii denumite chateau, practica in care vinul unui producator este turnat in butelii din sticla la locul de producere, nu la comerciant. Inainte de aceasta, vinul era vandut la butoi iar inainte de butoi in amfore ?si pus in butelii doar la comerciant sau deloc. Aceasta a lasat loc pentru falsificare, adesea abuziva, intrucat consumatorul trebuia sa aiba incredere in comerciant pentru continut.
De asemenea, nu toti comerciantii erau atenti sa evite oxidarea sau contaminarea vinului in timpul imbutelierii, ceea ce ducea la variatii mari ale continutului intre buteliile de vin. In plus, unele vinuri, indeosebi invechite, imbuteliate in comert erau vandute la pret mai ridicat.
Evolutia in timp a buteliilor de sticla a dus la reducerea masei acestora prin scaderea grosimii peretelui ?si la rafinarea formei, tinzand spre forma cilindrica ?si inalta, mai mult sau mai putin supla. De?si butelia de sticla cu volumul de 750 ml a devenit, de cateva decenii, unitatea standard pentru imbutelierea vinurilor, buteliile din sticla pentru vin sunt produse intr-o varietate mare de forme ?si dimensiuni.
In functie de volum, multe butelii de vin traditionale au nume biblice sau istorice, de exemplu: Piccolo 187,5 ml , Chopin 250 ml , Demi 375 ml , Clavelin 620 ml , Standard 750 ml , Litre 1,0 l , Magnum 1,5 l , Jeroboam sau Double Magnum 3,0 l , Rehboam 4,5 l , Imperial ?si Methuselah 6,0 l , Salmanazar 9,0 l Balthazar 12,0 l , Nabucodonosor 15,0 l , Melchior 18,0 l , Solomon 20,0 l , Goliath 27,0 l , Melchizedek 30,0 l .
Cele mai cunoscute forme ale buteliilor de vin sunt:
– Butelia tip Bordeaux are partea cilindrica dreapta ?si inalta, incheiata cu un umar curbat, util pentru colectarea sedimentului la golire. Utilizata la inceput in regiunea Bordeaux, Franta, aceasta butelie este raspandita in toata lumea, in prezent. Este realizata din sticla verde inchis pentru vinuri ro?sii seci, verde deschis pentru vinuri albe seci ?si incolora pentru vinuri albe dulci. Este butelia care se stivuieste cel mai uordm;or.
– Butelia tip Burgundy are o sectiune cilindrica scurta, sub jumatate din inaltime, apoi se ingusteaza pentru a forma un umar uordm;or inclinat, ingustarea continuand pana la gat. Culoarea sticlei din care se obtine este verde atat pentru vinuri ro?sii cat ?si pentru vinuri albe. Este o butelie robusta, grea, cu o circumferinta ceva mai mare decat alte butelii de vin, fapt ce este evident la stivuire.
– Butelia tip Rhocirc;ne, din sticla verde inchis, cu forma similara buteliei tip Burgundy dar cu diametrul mai mic, deci putin mai inalta.
– Butelia tip Champagne, utilizata in mod traditional pentru sampanie, vin spumant ?si vin spumos, are forma similara Buteliei tip Burgundy, insa peretii sunt mult mai grosi, de circa 4 mm, pentru a rezista la o presiune interioara de minimum 17 bar datorita continutului de gaze dizolvate in produs. De obicei se obtine din sticla verde inchis.
– Butelia tip Mosel ?si Alsace are diametrul mai mic decat tipurile anterioare ?si este mai inalta. Umarul este mai lin ?si mai prelung. Sticla din care se obtine este verde, de obicei, insa poate fi folosita ?si sticla bruna, iar vinul imbuteliat poate fi atat sec, cat ?si dulce, de desert.
– Butelia tip Rhine sau Rhein are forma foarte asemanatoare cu a buteliei tip Mosel ?si Alsace, insa este obtinuta din sticla bruna.
– Buteliile pentru vinuri alcoolizate precum Porto, Madeira sau Sherry sunt destul de robuste, cu partea cilindrica un pic mai scurta decat a buteliei tip Bordeaux, cu umar curbat ?si un gat putin mai lung. Pot avea o umflatura in partea inferioara a gatului, presupusa a ajuta la colectarea sedimentului cand se decanteaza vinul invechit. In cazul vinurilor invechite putin, deci consumate tinere, se prefera inchiderea cu dop de pluta scurt.
Forma patrata a buteliilor de vin
In octombrie 2013, un producator de vin din California a hotarat sa schimbe forma clasica cilindrica a buteliilor de vin ?si a introdus o butelie cu forma asemanatoare cu a buteliilor pentru bauturi spirtoase, cu sectiune transversala patrata. Aceasta alegere aduce o serie de avantaje ambalajului pentru vin:
– un aspect nou, menit sa atraga consumatorii dornici de schimbare, de nou, chiar daca forma nu este efectiv noua, dar este noua pentru vin;
– buteliile nu se mai rostogolesc daca sunt asezate culcat;
– buteliile pot fi reutilizate in gospodarie pentru ulei de masline sau alte produse, de exemplu bomboane, respectiv ca vaze pentru flori;
– buteliile sunt uordm;or de depozitat, nu mai au nevoie de suporturi speciale astfel ca pot fi asezate pur ?si simplu pe rafturi ?si au nevoie doar de sprijin la capetele randurilor;
– spatiul din cutiile de carton cu pereti despartitori folosite ca ambalaj colectiv sau secundar este ocupat mult mai eficient astfel ca incarcarea specifica la depozitare ?si transport este mai mare.
Butelia de vin de forma patrata este obtinuta din sticla colorata brun inchis, cu muchii rotunjite ?si decorata cu steme ?si inscriptii. Trecerea de la sectiunea patrata la gatul drept al buteliei se face destul de brusc, cu imbinari rotunjite cu unghiuri de racordare stranse. Personalizarea este asigurata ?si de etichetele de forma dreptunghiulara, uordm;or rotunjite la imbinarea laturilor, cu grafica artistica de culoare ro?sie, alba sau aurie, eventual in functie de culoarea vinului, pe fond negru. Etichetele acopera toata latura buteliei.
Ca orice inovatie legata de produse alimentare, introducerea unui ambalaj alternativ este complicata ?si sensibila. In cazul buteliilor de vin de forma patrata este nevoie ca vinul continut sa fie obligatoriu de calitate astfel incat sa lase consumatorului o impresie memorabila care sa il determine sa aleaga in continuare acest produs.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *