Blocaj pe piața peștelui, din cauza războiului economic dintre UK și Franța

Blocaj pe piața peștelui, din cauza războiului economic dintre UK și Franța

Marea Britanie și Franța s-au ciocnit din nou într-o luptă de pescuit post-Brexit duminică, Londra nezând că și-a schimbat poziția, iar Parisul insistă că acum revine Marii Britanii să rezolve o dispută care ar putea afecta comerțul. Însă, deja se resimt efectele negative pe piața internațională a peștelui.

Cele două părți au pictat imagini diferite ale unei întâlniri dintre premierul Boris Johnson și președintele Emmanuel Macron, în marja unui summit al Grupului celor 20 de la Roma.

Johnson a spus că poziția Marii Britanii este neschimbată, dar a adăugat că a fost „nedumerit” să citească o scrisoare de la Paris către Uniunea Europeană în care se cere „pentru ca Marea Britanie să fie pedepsită pentru părăsirea UE”.

„Nu cred că acest lucru este compatibil nici cu spiritul, nici cu litera Acordului de retragere a Acordului comercial și de cooperare și probabil că asta este tot ce voi spune despre asta”, a spus el, referindu-se la divorțul și acordurile comerciale din Brexit.

Macron, vorbind și el la o conferință de presă post-summit, a spus că vrea un acord. “Nu vreau escaladare. Trebuie să fim serioși”, a spus el la Roma. „Nu vreau să fiu nevoit să folosesc măsuri de răzbunare, pentru că asta nu i-ar ajuta pe pescarii noștri”.

Macron a spus că Parisul a făcut propuneri Londrei și „acum mingea este în terenul Marii Britanii”. Londra a cerut Parisului să se mute primul.

Disputa a fost declanșată atunci când Franța a acuzat Marea Britanie că eliberează doar jumătate din licențele de pescuit la care crede că are dreptul.

Londra spune că distribuie licențe de pescuit în apele sale în conformitate cu regulile prevăzute în acordul Brexit. Războiul s-a intensificat când francezii au reținut o dragă britanică pentru scoici săptămâna trecută.

Relațiile dintre Marea Britanie și Franța au devenit din ce în ce mai tensionate de când Marea Britanie a votat pentru părăsirea UE în 2016. Pactul de securitate încheiat recent de la Londra cu Statele Unite și Australia nu a făcut nimic pentru a construi încrederea în Paris.

Problema pescuitului a obținut discuțiile despre Brexit ani de zile, nu din cauza importanței sale economice, ci din cauza semnificației sale politice. Dacă nu se rezolvă, ar putea declanșa începutul măsurilor de dispută în acordul comercial Brexit de îndată ce săptămâna aceasta.

După ce Johnson și Macron s-au întâlnit duminică, un oficial francez a declarat că liderii au fost de acord să încerce să detensioneze conflictul, ceea ce riscă să distragă atenția de la găzduirea de către Marea Britanie a discuțiilor COP26 asupra climei ale Națiunilor Unite care încep săptămâna aceasta la Glasgow. Dar purtătorul de cuvânt al lui Johnson a respins descrierea întâlnirii.

Parisul a spus că ar putea impune măsuri țintite începând de marți, inclusiv intensificarea unor controale, dacă nu există o soluționare a disputei.

Un oficial francez a declarat duminică mai devreme că cele două părți vor încerca să găsească modalități de detensionare a situației. “Vom vedea pe 2 noiembrie. Nu suntem încă acolo”, a spus oficialul.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *