BEUC: Consumatorii europeni sunt slab informați în privința alimentelor ”durabile”

BEUC: Consumatorii europeni sunt slab informați în privința alimentelor ”durabile”

Consumatorii UE sunt influențați de preocupările de mediu și doresc să își schimbe obiceiurile alimentare în consecință, dar lipsa informațiilor, prețurile ridicate și disponibilitatea limitată a alimentelor durabile rămân în curs, potrivit unui nou sondaj al Organizației Europene a Consumatorilor, BEUC, citat de Euractiv.

Sondajul, realizat în 11 țări, vine la doar două săptămâni după ce Comisia Europeană și-a prezentat planul pentru alimente și agriculturi durabile.

S-a constatat că peste jumătate dintre respondenți au fost de acord că preocupările legate de sustenabilitate au fie unii (42,6%), fie o influență mare (16,6%) asupra obiceiurilor alimentare, ajungând la concluzia că două treimi din consumatori sunt deschiși să își schimbe obiceiurile alimentare din motive de mediu , cu mulți doritori să irosească mai puțină mâncare acasă, să cumpere mai multe fructe și legume de sezon și să mănânce mai multe alimente pe bază de plante.

Cu toate acestea, a concluzionat că au rămas bariere semnificative pentru consumatori să poată acționa în acest sens.

Prețul, lipsa informațiilor și provocarea identificării opțiunilor alimentare durabile, precum și disponibilitatea limitată a acestora, au fost enumerate drept principalele bariere percepute pentru o alimentație durabilă.

Ca atare, a ajuns la concluzia că vor trebui depuse mai multe eforturi pentru a favoriza schimbările de comportament și că, pentru a încuraja oamenii să mănânce mai durabil, alegerea alimentelor durabile trebuie să devină mai ușoară.

Monique Goyens, directorul general al BEUC, a declarat că „prețul se situează pe primul loc printre barierele pentru a mânca mai durabil, în aproape toate țările.”

„Guvernele și grupurile de consumatori au un rol esențial în determinarea consumatorilor să realizeze că consumul durabil nu trebuie neapărat să coste mai mult. Dar trebuie să meargă mână în mână cu modificările obiceiurilor alimentare, cum ar fi reducerea consumului de carne, pierderea mai puțin și schimbarea sticlelor de apă pentru robinet, de exemplu ”, a spus ea.

În ceea ce privește îmbunătățirea accesului la informații pentru consumatori, sondajul a constatat că majoritatea consumatorilor (57%) doresc ca informațiile despre sustenabilitate să fie obligatorii pe etichetele alimentare.

Strategia Farm to Fork (F2F), recent prezentată, a confirmat că Comisia va examina modalitățile de armonizare a revendicărilor ecologice voluntare și de a crea un cadru de etichetare durabil care să acopere, în sinergie cu alte inițiative relevante, aspectele nutritive, climatice, de mediu și sociale ale produselor alimentare. .

„Combinat cu certificarea și etichetarea privind performanța de sustenabilitate a produselor alimentare și cu stimulente vizate, cadrul va permite operatorilor să beneficieze de practici durabile și să crească progresiv standardele de sustenabilitate, astfel încât să devină norma pentru toate produsele alimentare introduse pe piața UE”, strategia citește.

UE a încercat anterior să adopte metodologii pentru a măsura amprenta de mediu a produselor (PEF) ca parte a eforturilor de a se îndrepta către o piață unică ecologică, iar mai multe industrii au testat PEF în practică într-o fază pilot condusă de Comisie.

Comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides a declarat recent la EURACTIV că este „pe deplin conștient de faptul că consumatorii doresc să aibă acces la informații maxime, într-un mod clar și, dacă este posibil, pe etichete, pe produsele alimentare pe care le cumpără în magazine.”

De asemenea, sondajul a constatat că scăderea consumului de carne roșie și lactate au fost provocări pentru consumatori.

În ciuda faptului că puțin peste 40% dintre consumatori au raportat că au încetat să mai consume carne roșie sau au redus din cauza problemelor de mediu, mai mult de o treime dintre consumatori au răspuns că în prezent nu doresc să mănânce mai puțin carne roșie.

„Este foarte dificil pentru mulți consumatori să reducă carnea roșie, deși consumul nostru în Europa este cu mult peste ceea ce este recomandat pentru sănătatea umană și planetară”, a comentat Goyens.

În ciuda acestui fapt, aproape 50% dintre consumatori au declarat că sunt dispuși să mănânce mai multe legume / alimente pe bază de plante.

Deși au apetit mic pentru insecte și carne cultivată, s-a dovedit că consumatorii sunt mai receptivi la „burgerii” pe bază de plante și alimentele tradiționale vegetariene, cum ar fi legumele, ca surse alternative de proteine.

„Majoritatea oamenilor nu au nimic împotriva consumării mai multor linte, fasole și alte legume, ca alternativă la proteinele animale”, a adăugat Goyens.

Deși strategia pivotă a F2F a UE s-a oprit cu puțin din angajamentul de a înceta stimularea producției sau consumului de carne, care a fost inclusă în versiunea de proiect a strategiei, a oferit un sprijin ferm pentru proteinele alternative și trecerea la o „dietă mai bazată pe plante”. .“

Sondajul a menționat, de asemenea, că pandemia COVID-19 a fost esențială în transformarea rapidă a modului în care ne raportăm la alimente, consumatorii aplecându-se să aleagă pentru alegeri mai durabile.

„Cu siguranță este greu de prezis dacă tendințele precum gătitul la domiciliu sau cererea crescută de mâncare locală vor dura, dar factorii de decizie ar trebui să le valorifice acolo unde pot contribui la un sistem alimentar mai rezistent și mai durabil”, a concluzionat raportul.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *