Bergenbier Republica berii, de la Ploiesti

Ploiestiul, prin fabrica Bergenbier, este capitala berii, spune mandru Lucian Ghinea, presedintele Bergenbier S.A., care afirma ca aceasta este cea mai moderna fabrica din Romania, dar si din Centrul Europei.
Cu un numar de angajati de 700, fabrica de bere din Ploiesti produce 20.000 de hectolitri zilnic, adica echivalentul a 4 milioane de sticle de bere de 0,5 litri. Numai depozitul primar are o capacitate de depozitare de 70.000 hectolitri de bere.Anual, fabrica din Ploieordm;ti poate realiza 3,5 milioane de hectolitri de bere sub branduri precum Bergenbier, Becks, Noroc, Staropramen sau Stella Artois.
Fabrica Bergenbier are 7 linii de imbuteliere. Numai pe o singura linie functioneaza 50.000 de sticle pe ora! Ceea ce inseamna 8000 de sticle, pe minut, ne explica Marius Pirvu, directorul fabricii Bergenbier, dimenisunile de productie ale fabricii. Insa, industria berii este una sezoniera. De aceea, din luna mai ?si pana in august, fabrica lucreaza la capacitate maxima. In restul anului, capacitatea de productie se reduce la jumatate, spune Marius Pirvu.
Maestrul berar, la 34 de ani!
Utilajele noastre sunt foarte moderne, dar ele n-ar reprezenta nimic daca n-ar exista maestrul nostru berar, Edvin Moldovan, afirma presedintele Lucian Ghinea.
Maestrul berar Edvin Moldovan are 34 de ani si lucreaza de 10 ani la Bergenbier, unde conduce toata sectia de productie de bere.
In fiecare zi, la ora 12.00 fix, are aceeasi sarcina de serviciu: degusta berea si urmareste procesele de fabricatie. Echipa de degustatori din care fac parte gusta toate berile pe care le avem in productie, in acel moment. Gustam tot, de la ingrediente, pana la bere din toate fazele deproductie, de la must de bere, bere nefiltrata, bere finita, pentru a ne asigura catotul este in parametrii marcii respective. Comparam intotdeauna cu standardul marcii: gust, culoare, miros si aroma. Avem echipamente extrem de sofisticate care pot detecta concentratia substantelor de aroma din bere, dar pana acum nu a reusit nimeni sa faca o masina care sa poata evalua berea ca un intreg, modul in care aromele se impletesc, asa cum o putem face noi, oamenii. Se fac nu mai putin de 50 de teste de calitate a berii, mai spune Edvin Moldovan.
Lungul drum al orzului catre bere!
Plamadirea este primul pas in producerea berii. In timpul procesului de plamadire, maltul din orz este curatat si macinat chiar la moara fabricii. Apoi, maltul este transportat in sectia de fierbere, unde este amestecat cu apa si lasat la plamadit, dupa care este filtrat, pentru a se obtine mustul dulce de bere. Acesta este si momentul in care se adauga hameiul, care ofera berii gustul specific, amarui. Dupa ce mustul si hameiul fierb, lichidul obtinut se lasa la racit, iar apoi se adauga drojdia si se aereaza.
Provocarea cea mai mare este sa lucrezi cu drojdia. Cu ea trebuie sa fii cel mai atent. Este un organism viu si raspunde la stimuli din exteriorsi trebuie sa ai grija de ea, sa ii asiguri un microclimat de confort temperatura, aer , sa nu o stresezi. Drojdia este cea care ne ajuta sa transformam ingredientele bune intr-o bere perfecta, sustine maestrul berar.
Dupa ce mustul si hameiul fierb, lichidul obtinut se lasa la racit, iar apoi se adauga drojdia si se aereaza. Urmeaza procesul de fermentare, la finalul caruia se obtine berea tanara, care este trimisa catre maturare, in recipiente imense. Inainte de a fi imbuteliata, berea se filtreaza, pentru a ajunge sa aiba o culoare limpede.
Desi Bergenbier a produs si scos la vanzare si bere nefiltrata, foarte apreciata de catre cunoscatori, aceasta nu a avut succes de piata. Motivul ar fi acela ca majoritatea consumatorilor nu sunt obisnuiti -sau instruiti- in ceea ce priveste culoarea si limpezimea berii.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *