Barclay’s : Din 2023, prețul alimentelor va crește mult mai accelerat

Barclay’s : Din 2023, prețul alimentelor va crește mult mai accelerat

Oferta scăzută și cererea ridicată pentru produse agricole au dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la inputuri precum cerealele și îngrășămintele. Acest lucru ar putea continua „dincolo de 2023”, avertizează analiștii de la Barclay’s, citați de FoodNavigator.

Un nou val inflaționist

„Este clar că o nouă inflație urmează să vină.” Verdictul serios al analistului de cercetare a acțiunilor Barclays, Andrew Lazar, în timp ce a reflectat asupra prețurilor mai mari afișate în sectorul alimentelor ambalate.

Într-adevăr, a remarcat Lazar, companiile alimentare sugerează chiar că inflația ar putea fi la fel de semnificativă anul viitor precum a fost în 2022. „În concluzie, Barclays se așteaptă la o constrângere continuă a piețelor cerealelor și a îngrășămintelor care va dura dincolo de 2023 – ceea ce sugerează o presiune suplimentară asupra costurilor inputurilor pentru jucători de mâncare ambalate de aici”, a observat el.

Unii cunoscători ai industriei sugerează că costurile îngrășămintelor vor rămâne presate timp de cel puțin doi ani, deoarece o populație globală în creștere și cerințele tot mai mari din sectorul alimentar concurează cu cererea mai mare din industriile nealimentare, cum ar fi biocombustibilii.

Acest lucru are un impact asupra prețurilor cerealelor, deoarece culturile consumatoare de azot – cum ar fi porumbul, porumbul și grâul – ating noi maxime, iar raportul stocuri la nivel mondial atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

Conflictul din Ucraina adaugă benzină pe foc

Lazar a spus că Barclays vede „mai multe motive” pentru ca dinamica cererii ofertei să rămână restrânsă în următorii ani.

Chiar înainte de ofensiva Rusiei în Ucraina, piețele de potasiu și azot erau strânse de restaurările existente în Belarus. Producția europeană de azot a fost afectată și mai mult de creșterea prețurilor la gaze și de incertitudinile legate de aprovizionarea cu gaz în regiune din Rusia.

În calitate de exportatori de top, limitările exporturilor din Ucraina și Rusia – care au fost legate de blocarea rusă a porturilor de la Marea Neagră – împiedică și mai mult piețele de cereale și semințe oleaginoase.

Într-un an normal, Ucraina cultivă suficientă hrană (în mare parte grâu, porumb și ulei de gătit) pentru a hrăni 400 de milioane de oameni. Nouă zecimi din acestea sunt transportate prin Marea Neagră. Anul acesta, transportul maritim este în impas.

Toate acestea, a spus Lazar, au contribuit la amplificarea preocupărilor legate de securitatea alimentară, pe măsură ce prețurile mărfurilor cresc.

Acest lucru a dus la un efect de influență al „politicilor protecționiste asupra exporturilor”, cum ar fi mișcarea recentă a Indoneziei de a restricționa exporturile de ulei de palmier, restricțiile Chinei privind exporturile de uree și restricțiile Indiei la exportul de grâu.

„Nu s-au învățat lecțiile” din criza 2007-2008

Din perspectiva companiei alimentare, Lazar a spus că ar putea părea un moment puțin probabil să vorbim despre registrul de profit și pierdere care iese pe cealaltă parte. Cu toate acestea, el a spus: „Stabilizarea costurilor, chiar și la niveluri mai înalte, ar fi probabil cel mai bun rezultat, deoarece ar permite companiilor să rezolve problemele lanțului de aprovizionare, iar prețurile ar fi în vigoare.

În opinia noastră, este mult mai greu de explicat de ce vânzările scad și activitatea promoțională crește decât alternativa, chiar și cu decalajul obligatoriu al prețurilor care ating inflația.”

Pe piețele dezvoltate, presiunea prețurilor îi vede deja pe consumatori strângând sforile poșetei, tranzacționând în jos și apelând din ce în ce mai mult la mărci private mai ieftine. Nu sunt o veste grozavă pentru CPG-urile de marcă din acoperirea lui Lazar. Dar privind părțile mai sărace în curs de dezvoltare ale lumii, perspectivele sunt mult mai sumbre.

Privind mai larg la sistemul alimentar și peisajul politicilor, experții Grupului Internațional de Experți pentru Sisteme Alimentare Durabile (IPES-Food) spun că războiul din Ucraina care a escaladat într-o criză alimentară deplină arată că lecțiile din trecut nu au fost învățate și indică faptul că consecințe extreme pe care această situație le-ar putea avea asupra stabilității politice globale.

Analiza lor sugerează că situația descoperă patru „defecte fundamentale” în sistemul nostru de producție și distribuție a alimentelor: o dependență excesivă de importurile de alimente; piețele de mărfuri „opace și disfuncționale” și probabil „speculații excesive”.

Rigidități de producție – cum ar fi dependența de îngrășămintele pe bază de combustibili fosili – care îngreunează pentru fermieri schimbarea și diversificarea producției; și un „cerc vicios al sărăciei, conflictelor și schimbărilor climatice”, care înseamnă că milioane de oameni nu au resursele de care au nevoie pentru a se adapta la șocuri.

Rolul speculatorilor financiari

În special, expertul IPES-Food și Catedra de cercetare în Canada pentru securitatea alimentară globală și sustenabilitatea de la Universitatea din Waterloo, Jennifer Clapp a subliniat că speculațiile asupra piețelor mărfurilor au un impact mare asupra prețurilor și securității alimentelor.

„Dovezile sugerează că speculatorii financiari se lansează în investiții în mărfuri și joacă de noroc pe creșterea prețurilor la alimente”, a spus ea. „Guvernele nu au reușit să reducă speculațiile excesive și să asigure transparența stocurilor de alimente și a piețelor de mărfuri – acest lucru trebuie abordat de urgență.”

Aceste probleme nu au fost corectate după crizele prețurilor la alimente din 2007 și 2008, care au dus la instabilitate politică și economică și tulburări sociale, a spus IPES-Food într-un raport recent.

„O nouă generație se confruntă din nou cu o insecuritate alimentară crescândă și se pare că nu s-au învățat lecții de la ultima criză a prețurilor la alimente. Continuarea să se bazeze pe o mână de produse alimentare și țări pentru aprovizionarea globală cu alimente, combinată cu finanțatorii prădători care pariază pe alimente, este o rețetă pentru dezastru”, a avertizat Olivier De Schutter, copreședintele IPES-Food și raportor special al ONU pentru Extreme. Sărăcia și drepturile omului.

Având în vedere că prețurile la alimente la nivel mondial înregistrează maxime istorice în martie și modelele FAO sugerând că numărul persoanelor subnutrite ar putea crește cu 13 milioane în acest an, IPES-Food consideră că revoltele alimentare, tulburările civile și tacticile guvernamentale represive „par probabil”.

„Este alarmant să vedem creșterea prețurilor și amenințarea foametei și a revoltelor alimentare revenind în multe țări din Africa. Reconstituirea rezervelor suverane regionale de cereale este cheia rezistenței atunci când se lovesc astfel de șocuri – Africa de Vest a făcut unele progrese, dar este un semnal de alarmă și toate regiunile au nevoie de sprijin pentru a accelera acest lucru”, Mamadou Goïta, Mali, expert și director executiv IPES-Food. director al Institut de Recherche et de Promotion des Alternatives en Développement Afrique (IRPAD Afrique), a spus.

Ce se poate face?

Privind criza actuală, De Schutter a spus „nu putem decât să sperăm că de data aceasta va fi diferit”.

Autorii raportului avertizează împotriva răspunsurilor miope care vor exacerba criza, cum ar fi suspendarea reglementărilor de mediu, intensificarea producției industriale de alimente și promovarea în continuare a agriculturii dependente de îngrășăminte orientate spre export.

În schimb, IPES-Food pledează pentru schimbări structurale ale sistemului alimentar, care vor ajuta la atenuarea viitoarelor perturbări. „Făcând sistemele noastre alimentare rezistente, diverse și mai puțin dependente de combustibilii fosili va ajuta să ne asigurăm că următorul șoc – fie că este cauzat de conflict sau de schimbările climatice – nu va declanșa o altă criză”, a spus De Schutter.

Recomandări IPES-Food:

• să ofere asistență financiară și scutire de datorii țărilor vulnerabile,

• combaterea speculațiilor excesive cu mărfuri și sporirea transparenței pieței;

• construirea rezervelor regionale de cereale,

• diversificarea producției alimentare și restructurarea fluxurilor comerciale,

• reducerea biocombustibililor, a efectivelor de animale și a dependenței de îngrășăminte și energie fosilă în producția de alimente.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *