AZM: Recomandări pentru depozitarea fructelor

AZM: Recomandări pentru depozitarea fructelor

După cum recomandă Agenția Zonelor Montane (AZM), din subordinea MADR, este de dorit ca introducerea fructelor la păstrare să se facă în celule, pe soiuri, în ambalaje, sau în camere cu stelaje diferite.

O atenţie deosebită trebuie să se acorde asigurării condiţiilor optime de păstrare, prin reglarea temperaturilor şi a umidităţii în depozite, beciuri, camere, spaţii improvizate, având în vedere oscilaţiile de temperatură de la zi la noapte şi pericolul de transpiraţie a fructelor, ceea ce favorizează reactivarea unor ciuperci care se află în stare latentă pe suprafaţa acestora.

Se va urmări asigurarea temperaturii corespunzătoare în spaţiile de depozitare, prin deschiderea sau închiderea ferestrelor sau reglarea sistemelor de ventilație.

Temperatura de păstrare a fructelor trebuie menţinută în limitele 0oC- 4oC, iar umiditatea în spaţiul de păstrare trebuie să fie de 85-90%.

Dacă este necesară creșterea umidităţii atmosferice în spaţiile de depozitare, aceasta se poate face prin udarea pavimentului sau adăugarea apei în vase, pentru evitarea deshidratării fructelor.

Se continuă în această perioadă valorificarea fructelor din ultimele soiuri cu coacere de vară – toamnă, ca Frumos de Voineşti, Parmen Auriu, Pionier, Voinea, Ardelean, Poiana şi cu cele căzute la sortare.

infoalimentMAGAZIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *